Karjeros pavyzdžiai (3)


Apie savo karjeros kelius ir studijas kalba Ugnė Lipeikaitė
Užimamos pareigos:
projekto „Bibliotekos pažangai“ poveikio vertinimo koordinatorė
Darbovietė:
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Kita patirtis:
2005-2011 m. VU Komunikacijos fakulteto Bibliotekininkystės ir informacijos instituto lektorė - kursai "Elektroninės bibliotekų paslaugos', "Komunikacija internete", "Bibliotekų ir informacijos centrų vadyba"
Išsilavinimas:
Humanitarinių mokslų daktarė, 2009 m. apgintos disertacijos tema -"Viešųjų bibliotekų socialinis ir ekonominis poveikis vartotojams"
2005-2007 m. studijavo Tarptautinę komunikaciją Vilniaus universitete ir įgijo Komunikacijos ir informacijos magistro laipsnį.
2003-2005 m. studijavo Bibliotekininkystę ir informaciją Vilniaus universitete ir įgijo Komunikacijos ir informacijos bakalauro laipsnį.
Tinklaraštis:
Skanu ir sveika

1. Kokie keliai atvedė į biblioteką/bibliotekinininkystę?

Studijas rinkausi paskatinta mamos, kuri, išgirdusi apie mano įstojimą į bibliotekininkystę, pakomentavo – „puiku, užlopys tavo išsilavinimo spragas“ :).

Studijuodama pradėjau dirbti informacinių technologijų sklaidos kaimo bendruomenėse projektuose. Šiuose projektuose neišvengiamai dalyvavo kaimo bibliotekos, nes – tai svarbi įstaiga vietos bendruomenės gyvenime. Vėliau mane pakvietė prisijungti prie projekto „Bibliotekos pažangai“ planavimo komandos. Šiame projekte dirbu iki šiol. Greta baigiau doktorantūros studijas, kurių metu gilinausi į bibliotekų socialinio ir ekonominio poveikio vartotojams ir visuomenei klausimus.

Šiuo metu esu nepaprastai laiminga, nes darbe suderinu bene visas mane dominančias sritis – turiu sekti informacinių technologijų inovacijas, dirbu su bibliotekų vadovais ir bibliotekininkais, taip pat turiu galimybes reikštis akademinėje arenoje – koordinuoiju tyrimus, užsiimu jų rezultatų sklaida, dalyvauju konferencijose.

2. Kaip atrodo Jūsų įprasta darbo diena?

Mano įprasta darbo diena yra dokumentų rengimas arba kitų žmonių parašytų dokumentų redagavimas – tai tyrimų klausimynai, tyrimų rezultatų analizės, duomenų lentelės. Daug skiriu dėmesio ir tyrimų rezultatų pristatymui – rašau straipsnius, rengiu pranešimus ar medžiagą kolegoms ar kitoms organizacijoms. Nemažai keliauju po Lietuvą, stebėdama, kaip dirba mūsų tiekėjai, beje – projekte visiems teko įgyti viešųjų pirkimų organizavimo patirties. Taip pat dalyvauju tarptautinėje veikloje – bendradarbiauju su Tarptautine bibliotekų asociacijų ir informacijos institucijų federacija IFLA, Tarptautiniu fondu eIFL.net (Elektroninė informacija bibliotekose) ir kitomis organizacijomis, konsultuoju jų rengiamus projektus, atstovauju juos konferencijose.


3. Kas labiausiai patinka dabartiniame darbe?

Mano darbe man labiausiai patinka tai, kad esu arčiausiai mūsų projekto rezultatų – matau, kaip projekto dėka keičiasi bibliotekose, jose dirbantys žmonės ir visa visuomenė.
Be galo vertinu galimybė dirbti tarptautinėje erdvėje, susitikti su kolegomis užsienyje, turėti galimybę pristatyti tai, ką darome Lietuvoje.
Taipogi smagu, kad projektinėje veikloje visi dalyviai dirba kaip komanda, todėl visi esme lygūs, laisvai dalinamės idėjomis, nežiūrime, ką kam priklauso padaryti, o imamės to, ką geriausiai išmanome.

4. Kas - jums sunkiausia?

Darbe man sunkiausia atlikti savo darbą ir nenudreifuoti į kitas sritis, nes viskas labai įdomu. :) Sunku rasti laiko sau.
Galvojant apie mūsų profesiją, sunku susitaikyti su dalies žmonių senamadiškomis pažiūromis.

5. Ką patartumėte šiandien besirenkantiems profesinį kelią ar
norintiems jį pakeisti?


Aš manau, kad save žmogus gali atrasti bet kokioje srityje – nėra gerų ar blogų. Nesuprantu, kai žmogus kažkur nueina savo noru, o paskui visą laiką skundžiasi „likimu“. Kažkada teko dirbti psichiatrinės ligoninės registratūroje – darbas prasidėdavo 7 val. ryto, o gaudavau 340 litų. Bet patikėkite, ten taipogi yra daugybė erdvės pasireikšti, įdiegti naujoves, galiausiai tai vieta, kur būtina pasitempti ir šypsotis, juk esi pirmasis, kurį sutinka į ligoninę atvykę žmonės. Antra vertus, teko daug bendrauti su konsultacinės įmonės lektoriais ir visi jie tvirtina – daugybė sėkmingų verslininkų iš tiesų yra be galo nelaimingi, nes neranda prasmės savo gyvenime.

Panašiai yra ir bibliotekose. Jei nori, ten rasi kūrybingą, įdomų, inovatyvų darbą, bendrausi su žmonėmis, rengsi ir realizuosi naujų veiklų planus, dalyvausi gausioje ir judrioje profesinėje bendruomenėje. Galiausiai, būsi tarp protingų žmonių. O tai labai svarbu, jei ir pats toks esi arba ketini tokiu tapti. ;)

Apie bakaluro studijų programas AIKOS sistemoje žr. čia
Apie magistro programą "Bibliotekų ir informacijos centrų vadyba" žr. čia

Komentarai

  1. Gerbiu Ugnę kaip tikrą profesionalę. Ačiū už pasisakymą. Ačiū, kad esate viešumoje surandama.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai