Karjeros pavyzdžiai (2)



Apie savo karjerą pasakoja Jurgita Kunigiškytė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto bibliotekos vadovė

- Bibliotekininkystės studijas Vilniaus universitete baigė 2001 metais.
- 2009-2010 m. vedė VU Komunikacijos fakultete bibliotekų vadybos seminarus, vadovavo 4 kurso studentų praktikai.
- Viena iš keturių 2010 metų geriausio bibliotekos vardo ir premijos konkurso nominančių. Jurgitą pasiūlė Lietuvos mokslinių bibliotekų asociacija.


1. Kokie keliai atvedė į biblioteką (bibliotekinininkystę)?

Į bibliotekininkystės studijas atvedė smalsumas tuo metu mažai žinomiems komunikacijos mokslams, augantis susidomėjimas bibliotekų veikla, įkvepianti praktika ir be abejonės autoritetingi dėstytojai.
Negaliu paneigti ir sėkmės veiksnio: vienintelis išsiųstas CV ir bibliotekos vedėjos darbas buvo mano. Šiandien skaičiuoju jau dešimtus sėkmingo vadovavimo metus.
Vieną dieną, priėmusi jaunus studentus į ekskursiją ir pamačiusi visiškai bejausmius veidus, nutariau ateiti dėstyti į savo Alma Mater, įkvėpti ir sudominti jaunimą darbu bibliotekose.
Šiuo metu dar vedu mokymus projekte „Bibliotekos pažangai“ bei prisidedu prie jau dirbančių bibliotekininkų kvalifikacijos kėlimo, bandau keisti tam tikrus požiūrio barjerus.

2. Kaip atrodo Jūsų įprasta darbo diena?

Galiu visiškai drąsiai patvirtinti, kad nėra įprastos dienotvarkės. Per visus darbo metus nebuvo nei vienų tokių pačių metų, nei vienos tokios pačios dienos. Nors gal tai mano požiūrio įtaka, kad nepatiriu rutinos.
Kiekviena diena yra kitokia. Svarbiausia – joje yra be galo daug kūrybos, bendravimo ir žinių.
Mėgstantiems tikslumą ir sąrašus, atskleisiu savo kalendorių, kuriame: bibliotekos strategijos kūrimas, į kurį įeina patalpų, baldų, naujų leidinių, duomenų bazių, darbuotojų, naujų paslaugų, inovacijų planavimas ir įgyvendinimas, mokymai vartotojams, bibliografinis konsultavimas, susitikimai, atstovavimas, fondoieška ir t.t.

3. Kas labiausiai patinka dabartiniame darbe?

Savirealizacija. Tai, kad manim pasitiki ir suteikia laisvę daryti, ką noriu. Negaliu pasakyti, kad viskas pasiekiama labai lengvai. Tačiau visi apribojimai padeda suprasti, ar tai ką darai, yra svarbu. Be to, barjerai padeda būti kūrybiškesniu. Pavyzdžiui, negana dejuoti dėl finansavimo knygoms. Sugalvoji kitų būdų jų gauti. Ir gauni!

Komanda. Žmonės, su kuriais praleidi daugiau laiko nei su šeima, turi būti tavo bendraminčiai. Per santykius su kolegomis kuri emocinę atmosferą visoje bibliotekoje. Žinoma, man pasisekė ta prasme, kad galiu formuoti savo komandą. Bet ir kiekvienas mūsų galime rinktis, tik gal ne visada lengva tai sau prisipažinti...

4. Kas darbe jums sunkiausia?

Kadangi priskiriu save prie idėjų generatorių, tai man sunkiausia kontroliuoti visų darbų vykdymą iki užbaigimo. Sunku, kai žmonės nėra atsakingi, nemėgsta savo darbo ar studijų.
Dar sunkiau suprasti, kad kai kam gėda prisipažinti, esant bibliotekininkais. Ši profesija nuostabi!

5. Ką patartumėte šiandien besirenkantiems profesinį kelią ar
norintiems jį pakeisti?


Manau, kad didžiausia bėda, kuri gali ištikti renkantis profesiją – nepažinti savęs, savo pomėgių. Kaip sakė, Konfucijus, turime dirbti savo mylimą darbą ir tada mums nereiks dirbti nei vienos dienos. Kai esame savo vėžėse, tada nesunku keltis pirmadieniais į darbą. Aš suprantu, kad nėra lengva atrasti save, bet paanalizuoti jus motyvuojančius veiksnius visada verta.
Gera žinia, kad darbas bibliotekoje yra labai įvairus. Čia gali save atrasti ir realizuoti pačių įvairiausių charakterių žmonės – mėgstantys bendrauti ir tūnantys savyje, kūrybiški idėjų generatoriai ir krapštukai analitikai, renginių organizatoriai ir leidinių kataloguotojai. Svarbu tai suprasti ir nesirinkti prieštaraujančios jūsų asmenybei srities.
Lietuvos bibliotekoms dar labai reikia gerų specialistų, vertinančių savo profesiją, sugebančių mąstyti strategiškai ir galinčių kurti išskirtinius bibliotekų pavyzdžius, kurie nė kiek nenusileidžia matytiems Skandinavijoje ir kitose pažangiose šalyse.

----------------

Apie bakaluro studijų programas AIKOS sistemoje žr. čia
Apie magistro programą "Bibliotekų ir informacijos centrų vadyba" žr. čia

Komentarai

Populiarūs įrašai