Įžymybių asmeninės bibliotekos: Oprah Winfrey skaitymo įpročiai

Dėkojame Inetai Krauls už atsiųstą nuorodą į įdomų straipsnį apie žymiosios JAV žurnalistės, šou vedėjos, nuosavo TV kanalo ir žurnalo savininkės, sužavėjusios milijonus amerikiečių - Oprah Winfrey asmeninę biblioteką.


Oprah Winfrey savo bibliotekoje, šaltinis The Oprah Magazine, http://www.oprah.com/oathome/Inside-Oprahs-Private-Library/1

Oprah Winfrey namuose Santa Barbaroje nerasite televizoriaus. Laisvalaikį jį mėgsta leisti savo asmeninėje bibliotekoje. Skaitymas Oprah manymu, yra ritualas. Kartu su puodeliu karštos arbatos ir savo mylimais šūnimis ji įsitaiso ant minkštos sofos, apsupta mėgstamų knygų. Ji teigia, kad būtent tai yra laimė.

Maloniausios skaitymo akimirkos ir įspūdžiai atėjo iš vaikystės, kai skaitant ji persikūnydavo į knygų herojus. Šiandien Oprah yra ne tik aistringa skaitytoja, bet ir skaitymo propaguotoja. Bendradarbiaudama su Amerikos bibliotekų asociacija ji padovanojo įvairioms jaunimo organizacijoms apie 6000 knygų. Savo skaitymo klube, kurį sudaro daugiau kaip du milijonai narių, ji dalijasi skaitymo rekomendacijomis.

Oprah asmeninės bibliotekos kambarys jau nebegali sutalpinti visų knygų, todėl knygų lentynos atsiranda įvairiose namo vietose -muzikos kambaryje, kur knygų daugiau nei kompaktinių plokštelių, svetainėje, kurioje atsirado papildomos lentynos. Oprah teigimu, ji nėra skaitymo snobė, jai mieli ne tik pirmi ar reti knygų leidimai. Įžymybė mano, kad svarbiausia, jog asmeninėje bibliotekoje būtų mėgstamos knygos. Tačiau savo biblioteką ji formuoja kryptingai, padedama Kinsey Marable, asmeninių bibliotekų kūrimo konsultanto ir retų knygų patarėjo.

Oprah bibliotekoje galima rasti labai įvairių leidinių - tai ir Pulitzer'io apdovanojimą laimėję rašytojai, meno albumai, mados žurnalų archyvas. Kinsey Marable nuomone, tokia įvairovė pagyvina biblioteką, sukuria erdvę įdomiam skaitymui ir kasdieniniams atradimams.

Paprastai Oprah gauna nemažai knygų dovanų. Be abejonės, būtų sunku sutalpinti jas visas. Tačiau išmesti knygos ji negali. Anot Oprah, išmesti knygą, kaip išmesti žmogų. Todėl tas knygas, kurių nepasilieka sau, ji dovanoja.

Oprah asmeninės bibliotekos nuotraukas galima pasižiūrėti čia, o joje esančių knygas - šioje svetainėje.

Daugiau apie Oprah Winfrey biblioteką galima paskaityti šiame straipsnyje, pagal kurį ir parengta žinutė:

STERNBURG, Janet. Inside Oprah's private library. The Oprah Magazine [interaktyvus]. 2008 [žiūrėta 2011 m. gegužės 29 d.]. Prieiga per internetą: http://www.oprah.com/oathome/Inside-Oprahs-Private-Library/1

Komentarai

Populiarūs įrašai