Pasirink privatumą - Amerikos bibliotekų asociacija pradeda nacionalinę diskusiją

Amerikos bibliotekų asociacija (ALA) pradeda nacionalinę diskusiją apie vieną iš esminių žmogaus teisių - teisę į privatumą - skaitmeniniame amžiuje. Iš tiesų, pastaruoju metu bibliotekinėje bendruomenėje diskutuota privatumo klausimais. Ar bibliotekos turi riboti prieigą prie galimai žalingo turinio (diegti interneto filtrus)? Ar bibliotekos privalo sistemingai perduoti informaciją apie tai, ką skaitė, peržiūrėjo bibliotekos kompiuteriuose skaitytojas, nacionalinio saugumo tarnyboms?

Skaitmeninėje aplinkoje žmogus "palieka daug pėdsakų", didėja galimybės sekti ir stebėti jo veiklą, todėl mažėja galimybė pačiam disponuoti informacija apie save. Dėl šių priežasčių ALA inicijavo tikrą privatumo revoliuciją ir kviečia bibliotekas prisijungti prie savaitės "Pasirink privatumą". Privatumo savaitė (vyksianti šių metų geguzės pirmąją savaitę) - tai viena iš tęstinių ALA akcijų, skirtų viešosioms diskusijoms šiuo klausimu. ALA siekia, kad bibliotekininkai ir piliečiai svarstytų privatumo teises ir iššūkius, kylančius skaitmeniniame amžiuje, priimtų labiau informuotus sprendimus. Akcijos reklaminiame vaizdo įraše vienas iš kalbėtojų svarsto: Įsivaizduokite, jeigu kiekvienas veiksmas būtų įrašomas ir paviešinamas, kaip pasikeistų žmonių elgesys? Toks pokytis neabejotinai turėtų didžiulį poveikį žmonių elgesiui - kiekvienas asmuo pradėtų apgalvoti savo veiksmus, svarstyti, kaip juos vertins kiti, vengs to, kas gali būti nesuprasta ar nepriimtina. Taigi, dingtų ir kūrybiškumas...

Kviečiame apsilankyti privatumo akcijos svetainėje, kurioje galima rasti nemažai patarimų ir medžiagos bibliotekininkams apie tai, kaip organizuoti ir moderuoti diskusijas privatumo klausimais.

Tekstas ir iliustracija - iš svetainės Privacy revolution, http://www.privacyrevolution.org/

Komentarai

  1. Nuo pat pradžių buvo aišku, kad bet kada ir bet kur patalpinti internete visi mano tekstai ir slapyvardžiai, visi slaptažodžiai ir nuotraukos, visi mano komentarai, trumpai sakant – visas mano gyvenimo „kontentas“ bus prieinamas tam tikrose duomenų bazėse, kurios yra parduodamos. Taip pat, kaip surenkama ir parduodama pirkimo operacijų su nuolaidų kortelėmis informacija. Komercinis asmeninės žmonių informacijos panaudojimas – didžiulė interneto spraga, dėl kurios sparčiai mažėja pasitikėjimas saitynu 2.0. Toliau likti jame reiškia - padėti „suinteresuotiems asmenims“ kaupti informaciją apie save. Ką daryti? Galbūt būtų saugiau išeiti iš saityno 2.0, likti tik pasyvu pasaulio stebėtoju? :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai