Informacijos ir bibliotekų paslaugų specialistas

Bibliotekose ir kitose informacijos paslaugas gyventojams teikiančiose įstaigose reikia įvairių sričių ir lygių darbuotojų - IT sistemų administratorių, pedagogų ar andragogų, ūkvedžių, buhalterių ir kitų, tačiau pagrindinis krūvis tenka informacijos ir komunikacijos mokslų specialistams. Todėl tinklaraštyje supažindiname su reikalavimais informacijos ir bibliotekų paslaugų specialistui (su universitetiniu išsilavinimu), darbo pobūdžiu ir galimybėmis.

Reikalingos savybės:
= domėjimasis naujovėmis
= gebėjimas bendradarbiauti
= gebėjimas bendrauti
= gebėjimas naudotis informacinėmis technologijomis
= informacinis raštingumas
= iniciatyvumas
= kantrybė
= kruopštumas ir atidumas
= kūrybingumas
= loginis analitinis mąstymas
= organizaciniai gebėjimai
= savarankiškumas
= užsienio kalbos

Informacijos ir bibliotekų specialistui labai svarbu mokėti bendrauti su lankytojais ir vartotojais, gebėti suprasti žmonių informacinius poreikius ir pagal juos organizuoti informacines paslaugas, atrinkti įvairias medijas (knygas, garso dokumentus, elektroninę informaciją, interneto šaltinius ir kt.), įvertinti informacijos kokybę, ugdyti vartotojų gebėjimus savarankiškai ieškoti informacinių šaltinių ir naudotis technologijomis. Informacinių technologijų kaita, naujos informacijos ir medijų įvairovė reikalauja nuolat tobulinti paslaugas ir taikytis prie visuomenės poreikių bei gebėjimų.

Reikalingas išsilavinimas: Specialistui, savarankiškai planuojančiam, organizuojančiam ir vertinančiam informacijos ir bibliotekų paslaugas, reikalingas aukštasis universitetinis išsilavinimas. Informacines paslaugas teikiančioje įstaigoje jis taip pat gali vadovauti ne specialistams, dirbantiems jam pavestoje paslaugų srityje. Siekiant įgyti šią profesiją svarbūs šie bendrojo lavinimo dalykai: informacinės technologijos, istorija, lietuvių ir užsienio kalbos.

Ką reiks studijuoti? Būsimieji informacijos ir bibliotekų paslaugų specialistai (bakalaurai) studijuoja bendruosius dalykus: informatiką, psichologijos įvadą, specialybės kalbą, užsienio kalbą, sociologijos įvadą, elektronines informacijos paslaugas bei specialiuosius (profesinius) dalykus: komunikacijos įgūdžius, lektologiją, informacijos teisę, bibliografinę heuristiką, paslaugų reklamą, informacijos vadybą ir kitus dalykus. Praktiką galima atlikti tiek Lietuvos, tiek ir užsienio šalių bibliotekose ar informacijos centruose. Studijų metu yra galimybių dalyvauti akademiniuose mainuose pagal ES Erasmus programą.

Darbo galimybės ir karjera: Dalykinės savybės ir darbo rezultatai bei pomėgiai padės pasirinkti karjeros kelią – specializuotis informacinių technologijų, kultūros paveldo, informacinio raštingumo ir skaitymo, paslaugų poveikio vertinimo ir statistikos, atstovavimo ir viešųjų ryšių, vaikų ir suaugusiųjų informacinio aptarnavimo, dalykinės informacijos, pavyzdžiui, sveikatos, teisės ir kt. mokslų srityje. Taip pat, įgijus magistro laipsnį, galima tapti skyriaus, viešosios, mokyklos, kolegijos, akademinės, mokslinės ar kitos bibliotekos/informacijos centro vadovu ar toliau mokytis doktorantūroje ir įgyti daktaro laipsnį – tapti šios srities mokslininku.

Kvalifikacijos kėlimas: Specialistui, siekiančiam išlikti kompetentingu, reikia nuolat kelti kvalifikaciją, tai pasiekiama mokantis savarankiškai, lankant profesinius seminarus, skaitant profesinę literatūrą, studijuojant informaciją internete, bendraujant ir bendradarbiaujant su patyrusiais kolegomis, dalyvaujant ir skaitant pranešimus seminaruos, konferencijose ir stažuotėse, įsijungiant į nacionalinius ir tarptautinius profesinius tinklus ir asociacijas, pavyzdžiui, Lietuvos bibliotekininkų draugiją (www.lbd.lt), Tarptautinę bibliotekų asociacijų ir informacijos institucijų federaciją IFLA (www.iflanet.org), Vaikų ir jaunimo knygos asociaciją (IBBY).

Apie bakaluro studijų programas AIKOS sistemoje žr. čia
Apie magistro programą "Bibliotekų ir informacijos centrų vadyba" žr. čia

Tekste panaudotos Jurgitos Kunigiškytės nuotraukos iš Rock&Roll (ne)konferencijos 2010, kuri vyko Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje

Komentarai

  1. Įdomu pasidarė, koks studijų dalykas bibliotekininkystės studentus ugdo loginio analitinio mąstymo, kuris yra paminėtas tarp reikalingų savybių? Ar čia tiesiog, savybė, kurią turi turėti kiekvienas šių dienų universitetą baigęs studentas? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Informacijos tvarkyba ir ieška, Informacijos vadyba, Projektų vadyba ir, žinoma, mokslo darbai

    AtsakytiPanaikinti
  3. na taip, iš mokslo darbų tikrai pasimato, kaip ten su tuo mąstymu studentui:) dėl visų kitų drįsčiau abejoti... Nes čia nuo kiekvieno labai priklauso, kaip tu pats suvokti tų dalykų esmę. šiaip tai euristika tikrai leido pagalvot daugiau ir giliau :) o visa kita matyt indiviualiai. privertė susimąstyt.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki,
    o sakykit, kaip su ta praktika užsienyje? Liko studijuoti vieni metai, tai 4 kurse dar galima pakliūti praktikai į užsienio biblioteką? Nes informacijos šiuo klausimu stinga.. :)

    Labai ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, manau, į šiuos klausimus galėtų atsakyti Tarptautinių studijų koordinatorė Patricija Masiulytė, dirbanti KF Studijų skyriuje

    Paprastai tokios galimybės buvo įmanomos pagal ERASMUS programą, bet reikėtų gerai apgalvoti tokį sprendimą, nes paskutiniame kurse gali sunkiai sektis suderinti užsienio praktiką su papildoma svarbia užduotimi - rengti bakalauro darbą. Praktikos dalį paprastai sudaro individuali užduotis, skiriama bakalauro darbo vadovo

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tik kyla klausimas ar verta studijuoti bibliotekininkystės specialybę... nes baigęs ją pasijauti nieko vertas. Baigiau šią specialybę KU, mokiausi sąžiningai ir labai gerai, praktikas atlikau iš visos širdies,stengiausi ir tikėjausi, kad baigus mokslus turėsiu galimybę įsidarbinti bibliotekoje. Ir štai.. mokslai baigti, o visų bibliotekų durys man užtrenktos.. Bibliotekų administracijų darbuotojai apgailestauja, jog neturi laisvų etatų. Žinant mūsų visuomenės požiūrį į bibliotekas vėl susiduriu su abejingumu. Bandau ieškoti darbo kitose institucijose, bet mano CV įrašytas žodis bibliotekininkystė verčia darbdavius tik pašaipiai nusišypsoti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Manau, kaip žmogus, baigęs tris bibliotekininkystės studijų pakopas, galiu duoti nedidelį patarimą. Viskas priklauso nuo žmogaus, o ne nuo tos specialybės, kurią jis/ji baigė. Pagalvokite apie tai ir nenusiminkite, manau, tikrai rasite darbą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aš taip pat dėl to stipriai jaudinuosi. Kiek teko pastebėti, bibliotekos yra labai uždaros bendruomenės ir tikrai nėra lengva kasdien belstis į tas pačias duris ir prašyti darbo. Mano svajonė yra dirbti bibliotekoje, bet pamažu, susiduriant su realybe, ta svajonė tolsta ir tolsta... :) o dar nesu baigusi nei trečio kurso.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Taip, studijuoti bibliotekininkystės - neverta, nes tai labiausiai nuvertinama profesija. Specialistas baigęs mokslus VU sulyginamas su pedagogais, socialinių mokslų atstovais ir t.t. Bibliotekininkui įsidarbinti netgi bibliotekoje - problema. Jis turi dalyvauti bendrame konkurse su visais ir jo įgyta specialybė, žinios, darbas bibliotekoje, nesuteikia jokios pirmumo teisės prieš kitus. Jei direktoriui nepatiksi - nepriims. O tavo informacijos mokslai, LIBIS, duomenų bazės, fondų komplektavimas, bibliotekinio darbo apskaita ir visi kiti bibliotekininkystės mokslai yra niekis prieš žavią pzv. pedagogės, filologės, istorikės šypseną.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atrodo, kad turite karčios dalyvavimo konkursuose patirties. Aš tai turiu tik vieną patarimą: jei tikrai įtariate, kad įdarbinant buvo nesilaikyta nustatytų konkurso kriterijų ir priimtas mažiau kvalifikuotas žmogus - apskųskite sprendimą. Kito konstruktyvaus kelio nėra.

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai