Saityno 2.0 projektų kraitelėje - tinklaraštis "Vaikas ir knyga"

Lietuvos bibliotekų saityno 2.0 projektų viki svetainė pasipildė įrašu apie Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos tinklaraštį Vaikas ir knyga. Tinklaraščio kūrėjai maloniai sutiko pasidalyti patirtimi ir papasakoti apie šį interneto dienoraštį.



Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus „Žalioji pelėda“ tinklaraštis Vaikas ir knyga gimė nuotolinių mokymų Žiniatinklis 2.0 bibliotekininkams dėka. Vaikas, skaitymas, biblioteka – tai tie veiksniai, apie kurių tarpusavio sąsajas kalbama ne tik vaikams skirtame tinklaraštyje. Įdomios informacijos čia tikimės ras ir suaugusieji – tėvai, auklėtojai bei visi, kuriems svarbūs vaikų interesai.

Skaitymas – būtinas veiksnys ugdant asmenybę, atliepiančią šiandieninio pasaulio keliamus reikalavimus bendriesiems gebėjimams: kritiškai mąstyti, veiksmingai bendrauti bei mokytis visą gyvenimą. Neskaitantis žmogus skurdina savo dvasios pasaulį, neskatina intelekto vystimosi, riboja žinias. Neįpratintas skaityti nuo mažens, ir vėliau nepasigenda knygos.

Vaiko santykis su knyga yra ypatingas, nes jis pirmiausia yra emocinis – kaip džiaugsmas, gėris, grožis, meilė, baimė. Jei tik išnyksta stebėjimasis tuo, kas vyksta aplink, nebelieka ir klausimo kas aš? Psichologų teigimu – paskatinus vaiką skaityti suteiksime jam geriausią išsilavinimą, kokį tik galima gauti. Todėl, tikimės padėti vaikui rasti kelią į biblioteką, susidraugauti su knyga, sudominti, pamilti ją, stengtis, kad skaitymą vaikas priimtų, kaip malonumą, per skaitymą plėsti savo akiratį, skatinti prasmingą veiklą ir kūrybingumą. Taipogi, remiantis moksline bei psichologine literatūra, atskiruose įrašuose bus mėginama giliau pažvelgti į skaitymo sampratą, jo procesą bei kitus skaitymo ir jo įtakos asmenybei aspektus. Ateityje planuojama pasidalinti bibliotekoje atliktų tyrimų patirtimi, rezultatais, išvadomis...

Kalbant apie skaitymą, bibliotekai tenka labai svarbus vaidmuo, kuris šiuolaikiniame gyvenime toli gražu neapsiriboja tik knygų išdavimu. Biblioteka tampa viena iš socialinių institucijų, sudarančių galimybes asmenybei tobulėti, padedančių individui integruotis į visuomenę, būti atsakingu ir sąmoningu atviros visuomenės piliečiu. Naujasis tinklaraštis nuosekliai supažindins su vienos Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos – Vaikų literatūros skyriaus „Žalioji pelėda“ veikla.

Čia rasite informaciją apie bibliotekoje vykstančius renginius, užsiėmimus, edukacinę veiklą, parodas ir pan. Medžiaga gausiai iliustruota, yra foto Galerija. Tinklaraštyje bus galima rasti ne tik informaciją, bet ir patiems dalyvauti jo kūrime: rašyti savo mintis, atsiliepimus, draugams pasiūlyti perskaitytą ir patikusią knygą... Tam sukurti atskiri puslapiai: Forumiukas ir Skaičiau.Patiko.

Vaikų literatūros skyrius „Žalioji pelėda“ neretai minimas ir kituose informacijos šaltiniuose – jie atsispindi puslapyje Mes spaudoje.

Mažieji bibliotekos bičiuliai užsukę į tinklaraštį „Vaikas ir knyga“ galės rasti ir daug įdomių užsiėmimų. Čia pateikiamos nuorodos į suskaitmenintas vaikiškas knygutes, kurias galima skaityti tiesiog kompiuterio ekrane, pavartyti pamėgtus žurnaliukus, dalyvauti jų siūlomuose konkursuose bei kitoje įdomioje veikloje.

Kaip žinome Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos laida „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ ir akcija „Metų knygos rinkimai“ organizavo Metų skaitytojo konkursą – tinklaraštyje rasite anketą, kurią užpildžius tampama konkurso dalyviais, o kas žino – gal ir laimėtojais...! Metų skaitytojas bus išrinktas jau greit – specialaus „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ žaidimo metu, kuris įvyks Vilniaus knygų mugėje 2011 m. vasario mėnesio 17 d.

Nepamiršti ir žaidimų mėgėjai – tinklaraštyje didžiulis jų pasirinkimas.

Taigi, kviečiame – užsukite, panaršykite – pamatysite patys!

Nijolė Vidugirytė

Vaikų literatūros skyriaus „Žalioj pelėda“ vyr. bibliotekininkė

Komentarai

Populiarūs įrašai