Kuo šaliai naudingos bibliotekos?


Praėjusią savaitę Amerikos bibliotekų asociacijos žurnale American Libraries magazine pasirodė straipsnis, kuriame šio žurnalo vyriausiasis redaktorius Leonardas Kniffelis straipsnyje 12 Ways Libraries Are Good for the Country išvardina 12 bibliotekų naudingumo argumentų. Autorius teigia, kad amerikiečiai myli savo bibliotekas, o bibliotekose atsiradusios technologijos padidino jų galimybes praturtinti bendruomenių gyvenimus. Bibliotekininkai, vedami 12 idealų, teikia prieigą prie užrašytos žmonijos patirties ir sudaro mokymosi visą gyvenimą galimybes. Žemiau pateikdama autoriaus teiginių ir sutrumpintų argumentų vertimą į lietuvių kalbą, kviečiu diskusijai, o kuo gi Lietuvos piliečiams ir visuomenei naudingos bibliotekos?

1. Bibliotekos palaiko demokratiją. Bibliotekų fondai, programos, atskleidžiančios įvairius požiūrius, ir profesionali bibliotekininkų pagalba padeda visuomenei surasti patikimus ir tikslius duomenis ir, pasinaudojant informaciniais ištekliais, savarankiškai vertinti viešosios politikos sprendimus. Viešosios bibliotekos saugo amerikiečius nuo nežinojimo ir konformizmo tironijos.

2. Bibliotekos įveikia apribojimus. Bibliotekos teikia paslaugas įvairiems žmonėms, todėl padeda mums įveikti psichologines ir socialines užtvaras, kurios riboja mūsų požiūrius ir gebėjimus bendrauti ir šviestis.

3. Bibliotekos sulygina žaidimo sąlygas. Suteikdamos prieigą visiems prie informacijos išteklių ir technologijų, nepriklausomai nuo pajamų lygio, kilmės, viešosios bibliotekos sulygina žaidimo sąlygas ir padeda įveikti atskirtį tarp turtingųjų ir neturtingųjų.

4. Bibliotekos vertina individualybę. Bibliotekose galima rinktis tarp dominuojančių ir alternatyvių požiūrių, tradicinių ir vizionieriškų konceptų, tarp monokultūrinių ir daugiakultūrinių perspektyvų.

5. Bibliotekos puoselėja kūrybiškumą. Bibliotekoms būdinga smalsumą skatinanti atmosfera, nes jos sukuria galimybes nestruktūruotam mokymuisi ir netikėtiems atradimams.

6. Bibliotekos atveria kelius jaunam protui. Vaizduotę uždegančių programų ir paslaugų įvairovė bibliotekose veda vaikus ir paauglius į nepaprastus pasiekimus.

7. Bibliotekų investicijų grąža – didelė. Į bibliotekų paslaugas investuotas 1 USD aptarnaujamoms bendruomenėms atneša 1,30 – 10,00 USD naudos. Stiprias mokyklas ir bibliotekas turintys miestai patrauklesni verslui.


8. Bibliotekos telkia bendruomenes. Bibliotekos pripažįsta ir jungia, išsaugo įvairias – mokslininkų, kurčiųjų, homoseksualų, žaidimų mėgėjų – bendruomenes ir išsaugo jų kultūros rašytinę raišką, jose žmonės ieško ir dalinasi informacija, patirtimi, išbando įvairius menus ir medijas, dalyvauja bendruomenės diskusijose ir žaidimuose.

9. Bibliotekos padeda šeimoms. Bibliotekos – alternatyvi erdvė tėvams ir vaikams užsiimti įvairiomis veiklomis – skaityti pasakas, žaisti, daryti namų darbus, konsultuotis, ieškoti informacijos ar dalyvauti ankstyvo raštingumo ugdymo programose.

10. Bibliotekos ugdo technologinius įgūdžius. Bibliotekų paslaugos ir programos skatina kritinį mąstymą ir ugdo informacinį raštingumą, padeda išmokti naudotis internetu ir kompiuteriais.

11. Bibliotekos yra ramybės prieglobstis. Bibliotekos nepriklausoma atmosfera tinka apmąstymams, čia yra informacijos išteklių, kurie padeda puoselėti svajones, viltis, kurti naujas idėjas ir interpretacijas.

12. Bibliotekos išsaugo praeitį. Bibliotekos yra bendruomenės istorijos, kalbinės kultūros ir audiovizualinės kultūros saugyklos, suskaitmeninti vietiniai šaltiniai leidžia dalintis patirtimi, nepaisant atstumo ir laiko.


Parengta pagal Kniffel, Leonard. 12 Ways Libraries Are Good for the Country. [Interaktyvus] American Libraries magazine. 12/21/2010. Prieiga per internetą: http://americanlibrariesmagazine.org/features/12212010/12-ways-libraries-are-good-country [Žiūrėta 2010 m. gruodžio 26 d.].

Nuotraukose Suomijos viešosios bibliotekos - Espoo viešoji biblioteka ir Helsinkio Library 10, fotografavo R. Petuchovaitė

Komentarai

  1. Pirmiausia dėkui, kad išvertėt į lietuvių kalbą šį straipsnį. Tai labaiausiai reikalinga Lietuvoje, pirmiausia bibliotekininkams. tai mums bibliotekininkams ir reikia stengtis laikytis šių principų. Tik man įdomu ar yra kokie ekonominiai vertinimai kiek naudos ( ar žalos) atneša 1 litas įdėtas į bibliotekas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bibliotekų ekonominės naudos tyrimų Lietuvoje, mano žiniomis, nebuvo. Be abejo, būtų įdomu. Manau, kad nauda tikrai būtų didesnė nei investicijos, tik kiek - klausimas. Reikia paminėti, kad projekte "Bibliotekos pažangai" atliekami poveikio tyrimai užgriebia šiek tiek naudojimosi internetu bibliotekoje socialinės ir ekonominės naudos vartotojui vertinimą. Jei įdomu galite pasižiūrėti ataskaitoje p. 162 pateikiamus duomenis ir jų interpretaciją: www.bibliotekospazangai.lt/Tyrimo%20ataskaitos/VIPvartotojuApklausa.pdf

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai