Pavykusi komunikacija: projektas IPBib Vienna 2010

Tarptautinis projektas, skirtas bibliotekininkystės ir informacijos studijų studentams ir bibliotekų praktikams, šiemet iš Berlyno persikėlė į Vienos universiteto biblioteką. Čia dvi savaites dalyviai iš penkių šalių (Austrijos, Vokietijos, Bulgarijos, Čekijos ir Lietuvos) aktyviai dalyvavo paskaitose, seminaruose ir ekskursijose. Pagrindinės nagrinėjamos temos buvo nauji bibliotekų pastatai, bibliotekų paslaugos, skaitmeninimas, informacinis raštingumas ir informacijos paslaugos, rinkodara, ryšiai su visuomene ir t.t. Šioje esė apibendriname Vilniaus universiteto studentų – projekto dalyvių – įspūdžius ir išvadas.

Viena iš naudingiausių tarptautinio projekto dalių buvo seminarai, kuriems individualias užduotis turėjo parengti nacionalinės arba atsitiktiniu būdu suformuotos tarptautinės komandos. Esminiu privalumu galima įvardinti sėkmingą komunikaciją ne tik tarp nacionalinės komandos dalyvių, bet ir tarp tarptautinės komandos narių. Pasirengimas seminarams ir viešiems pristatymams su pirmą kartą sutiktais žmonėmis, be to, dar ir bendraujant anglų kalba – buvo įdomus, bet sėkmingai įveiktas iššūkis. Tiek nacionalinės, tiek tarptautinės komandos įrodė, kad geba greitai orientuotis, sėkmingai peržengti tarpkultūrinius barjerus, dirbti kartu, pateikti pagrįstas kritines pastabas kitoms komandoms laikydamiesi etikos ir geranoriškumo principų.

Ypač dideliu privalumu laikytina dėstytojų ir praktikų įvairovė, kurie skaitė paskaitas ir organizavo seminarus. Studijų metais bibliotekininkystės ir informacijos studentai retai kada turi galimybę išklausyti tokią didelę įvairovę vizituojančių dėstytojų. Šis projektas sudarė unikalią galimybę pakviesti vienus geriausių savo srities profesionalų iš įvairių šalių. Viena iš įdomiausių temų įvardintina bibliotekų statyba ir naujų pastatų projektavimas. Ši tema retai arba niekada neįtraukiama į bibliotekininkystės ir informacijos studijų programas, todėl ypač teigiamai vertintina projekto metu sudaryta galimybė išklausyti praktikų, planavusių ir stačiusių bibliotekas, paskaitas bei seminarus. Panašaus pobūdžio paskaitų galėtų būti ir daugiau.

Dar vienu girtinu dalyku laikome „dienos temos“ parinkimą. Kasdien nagrinėjama vis kita aktuali tema (kaip, pavyzdžiui, ryšiai su visuomene ar automatinis indeksavimas) leidžia labiau įsigilinti į atskirą sritį ir išsamiai apžvelgti srities teorinę dalį, problemas bei tendencijas.

Įdomu tai, kad į Vieną susirinko ne tik skirtingų tautybių ir kultūrų, bet ir skirtingų išsilavinimų, specialybių ir profesinio lygio studentai. Nepaisant šių skirtybių, tikime, kad visi dalyviai gavo sau naudingų, naujų žinių. Manome, kad įgytos žinios bus reikalingos ne tik tęsiant studijų procesą, pradedant naujas studijų programas, bet ir dirbant pagal specialybę bibliotekose, informacijos centruose ir kitur. Ketiname žinias, įgytas šiame projekte, platinti ne tik tarp studentų, bet ir profesinėje bibliotekininkystės spaudoje, tinklaraščiuose, VU bibliotekoje vykstančiose rytinėse diskusijose. Galime drąsiai teigti, kad tokie projektai užsienio šalyse įkvepia naujas idėjas, padeda atsiriboti nuo įprastinės aplinkos ir labiau įsigilinti į paskaitas.

Džiaugiamės, kad turėjome progą aplankyti didžiausias ir moderniausias Vienos miesto bibliotekas: ne tik Nacionalinę Austrijos biblioteką, bet ir Vienos viešąją bei miesto bibliotekas ir net dar nepilnai įrengtą Vienos universiteto Edukacijos biblioteką. Šios bibliotekos atskleidė Vienos bibliotekų sistemos ypatumus, jų skirtingus tipus. Net ir skirtingi gidai ir jų skirtingi pasakojimai padėjo labiau įsigilinti į bibliotekų veiklą, palyginti Austrijos bei Lietuvos bibliotekų sistemą, paslaugas, interjerą ir eksterjerą.

Baigdami šį trumpą esė norėtume padėkoti už labai gerą atmosferą visų dviejų savaičių metu. Buvome nustebinti tarpusavio pasitikėjimo, draugiškumo, dėstytojų, studentų bei organizatorių neoficialaus, betarpiško bendravimo. Esame įsitikinę, kad šis projektas padės ar galbūt net atvers kelią į kitų panašių projektų organizacines komandas, tikimės, kad būsime įtraukti į kitų metų IPBib programos organizavimą Vilniuje.

Pranešimo autoriai: Svetlana Ivanova, Simona Petraitytė, Indrė Zalieskienė, Vincas Grigas, Mantas Pelakauskas, Justas Prascevičius (Lietuvos komanda, Vilnius)

Komentarai

Populiarūs įrašai