Draudžiamų knygų savaitė - diskusijos ir prieštaringi vertinimai

Kasmetinės Amerikos bibliotekų asociacijos organizuojamos draudžiamų knygų savaitės metu netyla diskusijos apie tai, kokios vaikams ir paaugliams skirtos knygos ir kodėl sulaukia tėvų nepasitenkinimo. Ši diskusija ypač aktuali ir todėl, kad JAV tėvų inicijuoti prašymai pašalinti knygas iš mokyklų bibliotekų vis dar dominuoja tarp kitų skaitymo cenzūravimo formų. 2009 m. ALA duomenimis užfiksuota 460 tokių tėvų prašymų. Ši situacija iš dalies siejama ir su tuo, kad knygų vaikams ir ypač paaugliams rinka smarkiai plečiasi, ir tokių kūrinių publikuojama vis daugiau.

Knygų, kurias prieštaringiausiai vertina JAV tėvai, tematika nesikeičia - kaip ir anksčiau - tai kūriniai, atvirai aprašantys sekso scenas ar nagrinėjantys seksualinius paauglių gyvenimo aspektus. Ne mažiau populiarios tėvų "nemėgstamų" knygų sąraše yra tos, kuriose rasime keiksmažodžių ir mistikos. Dažnai būtent tematika ir kalba, o ne literatūrinio kūrinio kokybė, turi įtakos tėvų sprendimui. Tarp šalintinų iš bibliotekų knygų gausu literatūrines premijas gavusių ir netgi klasikos kūrinių.

Tuo tarpu paauglių rašytojai teigia, kad vaikams reikia knygų, kurios atspindi jų gyvenimą ir pasaulį, todėl vaikų/paauglių rašytojams svarbu būti sąžiningiems su savo skaitytojais.

Įdomu, kad vaikų ir paauglių literatūros šalinimo situacija skiriasi JAV ir Jungtinėje Karalystėje, nes pastarojoje šalyje, skirtingai nuo JAV nėra renkamų mokyklos tarybų, kurios ir sprendžia dėl knygų šalinimo. Jungtinėje Karalystėje už mokyklos knygas ir jų įtraukimą į mokymo programą atsako mokytojai, ir knygų šalinimo atvejų pasitaiko žymiai mažiau.

Parengta pagal:

ROHRER F. Why are parents banning school books? BBC News Magazine [interaktyvus]. 2010, 27 September [žiūrėta 2010 m. rugsėjo 27 d.]. Prieiga per internetą:
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-11417672

Komentarai

Populiarūs įrašai