To dar nebuvo! "Rock&roll bibliotekininkas 2010" – naujas renginys bibliotekininkystės inovacijoms skatinti

Rock&roll bibliotekininkų komanda ir partneriai organizuoja netradicinį, pirmą tokio pobūdžio renginį Lietuvoje, skirtą skatinti atvirą bibliotekininkystės idėjų sklaidą tarp bibliotekų praktikų, studentų (tiek esamų, tiek būsimųjų), mokslininkų ir dėstytojų. Tai (ne)konferencija „Rock&roll bibliotekininkas 2010“, kurios šūkis šiais metais Bibliotekininkystės idėjų forumas!

Kodėl?

Šiuolaikinės bibliotekos visame pasaulyje ir Lietuvoje sprendžia naujų vaidmenų visuomenėje klausimus. Tokios frazės kaip „bibliotekų ateitis“, „inovacijos“, „bibliotekų vaidmenys“ dažnai šmėkščioja ir tinklaraščio Rock&roll bibliotekininkas straipsnių antraštėse. Kas lemia bibliotekų pokyčius? Daugybė įvairių dalykų. Tai auganti žinių, kaip svarbiausio ekonominio ištekliaus, vertė, informacijos ir komunikacijos technologijų poveikis organizacijoms, atskirų individų ir bendruomenių gyvenimo kokybei, kintantys vartotojų gyvensena bei poreikiai. Siekiant sėkmingai transformuoti bibliotekas, pritaikyti jų paslaugas šiuolaikinės visuomenės poreikiams, būtini inovatyvūs bei kūrybiški sprendimai, gilus vykstančių pokyčių supratimas.

Strategiškai mąstyti ir priimti inovatyvius sprendimus gali tik stipri bibliotekinė bendruomenė, kuri sugeba pamatyti įvairius pokyčių aspektus ir naujus bibliotekų vaidmenis. Bibliotekinė bendruomenė apima bibliotekininkystės mokslininkus, dėstytojus ir studentus (tiek jau studijuojančius, tiek ketinančius studijuoti bibliotekininkystę), bibliotekose dirbančius specialistus. Kiekviena iš šių grupių turi unikalų vaidmenį kuriant ir įgyvendinant bibliotekų inovacijas. Kad ši bendruomenė taptų stipri, kūrybiška, gebanti sugalvoti ir įgyvendinti netikėčiausias ir naujoviškiausias idėjas, bendruomenės nariai turi bendrauti, dalytis patirtimi, mintimis ir kartu ieškoti bei kurti naujus bibliotekų veiklos sprendimus.

Atvira idėjų sklaida bibliotekinėje bendruomenėje leidžia įžvelgti ir formuluoti aktualias mokslinių tyrimų kryptis, dalytis sėkminga bibliotekų praktika bei įgyvendinti naujoviškus bibliotekų veiklos sprendimus, įkvėpti bibliotekininkystės specialistus naujoms idėjoms ir projektams, sėkmingai integruoti į bibliotekinę bendruomenę jaunuosius narius.

Kaip?

Siekdami sukurti atvirą bibliotekininkystės idėjų forumą pasirinkome netradicinį renginio formatą – (ne)konferenciją (angl. unconference). Skirtingai nuo įprastų profesinių susitikimų, (ne)konferencija skatina dalyvius labai aktyviai įsitraukti į visus renginio organizavimo ir įgyvendinimo etapus:

Siūlyti renginio turinio idėjas ir temas. Pagrindinis (ne)konferencijos ypatumas yra tai, kad tai priemonė spręsti problemas, kurios rūpi visiems dalyviams ir gali būti sprendžiamos (ne)konferencijos metu. Bet tokioms problemoms apibūdinti reikia būsimųjų renginio dalyvių indėlio. Pirma, kad dalyviai atskleistų, kokie klausimai jiems neduoda ramybės, kas jiems yra svarbu. Antra, kad jie apibūdintų, kokią sėkmingos veiklos patirtį įgijo pastaruoju metu, kokiose bibliotekininkystės srityje jaučiasi tvirtai ir nori pasidalyti savo kompetencija. Taigi, visi, kas domisi bibliotekininkyste ir pačiu renginiu, pradeda aktyviai bendrauti ir diskutuoti dar prieš (ne)konferencijos pradžią.

Neformaliai bendrauti grupėse, visiems dalyviams įsitraukti į diskusiją. (Ne)konferencijoje beveik nėra tradicinių pranešimų, dalyviai daugiausiai dirba grupėse neformaliai ir nevaržomai diskutuodami juos dominančiais klausimais. Taigi, kiekvienas dalyvis gali rinktis grupę, sprendžiančią jam aktualią problemą, apie kurią jis pats norėtų pasisakyti arba paklausti. Viena iš pagrindinių (ne)konferencijos taisyklių yra tai, kad kiekvieno dalyvio nuomonė yra vertinga ir svarbi. Taigi tokiame renginyje vargu bus galimybių „pamiegoti“, bet, užtat, labai daug progų pasimokyti, rasti bendraminčių, atskleisti savo mintis bei idėjas.

(Ne)konferencijos formatą jau spėjo pamėgti ir plačiai pritaikyti įvairių šalių bibliotekininkai. Viena iš garsiausių bibliotekininkystės (ne)konferencijų yra danų Arhuso viešosios bibliotekos organizuojamas renginys NextLibrary (http://nextlibrary.net/). Lietuvoje (ne)konferencijos žanras tik pradeda populiarėti. Pavyzdžiui, kasmetinis interneto technologijų renginys LOGIN (http://www.login.lt/) naudoja (ne)konferencijos metodus. Bibliotekinių (ne)konferencijų Lietuvoje dar nebuvo. Rock&roll bibliotekininkas 2010 yra savotiška bibliotekininkystės inovacija, prie kurios įgyvendinimo kviečiame prisidėti Lietuvos bibliotekinę bendruomenę.

Kviečiame bendrauti jau dabar

(Ne)konferencija planuojama 2010 m. gruodžio 2 d. (žr. informaciją apie renginį žemiau), tačiau, kad ji būtų įdomi ir patraukli visiems, pradėkime bendrauti jau dabar (ne)konferencijos socialiniame tinkle Rock&roll bibliotekininkas 2010: bibliotekininkystės idėjų forumas! (http://bibliotekininkas.crowdvine.com/).

(Ne)konferencijos socialinis tinklas skirtas renginio idėjoms bei temoms siūlyti ir diskutuoti. Organizatoriai siūlo dalyviams patiems sugalvoti keturių lygiagrečių grupinio darbo sesijų temas.
Kaip tą padaryti? Sukurkite savo paskyrą socialiniame tinkle. Joje atsakykite į klausimus apie savo interesus, patirtį, kuria norėtumėte pasidalyti. Ši informacija leis paprasčiau susipažinti ir bendrauti.

Socialinis tinklas veikia panašiai, kaip ir Facebook ar kitos tokio pobūdžio svetainės. Pradžios puslapyje yra diskusijų siena. Joje pasisakykite apie problemas bei klausimus, kurie jums rūpi ir kurių sprendimo kol kas rasti negalite, praneškite apie savo patirtį, kuria norėtumėte pasidalyti, pasisakyti, kokius žmones norėtumėte matyti (ne)konferencijoje, pakviesti jungtis prie socialinio tinklo savo kolegas, užduokite klausimus (ne)konferencijos organizatoriams. Atkreipkite dėmesį, kad prisijungimas prie tinklo nėra registracija į (ne)konferenciją, t.y. jūs galite bendrauti tinkle, net jei negalėsite atvykti į renginį. Apie (ne)konferencijos dalyvių registracijos pradžią ir būdus bus paskelbta vėliau.

Vasara yra puikus metas neskubant pasimėgauti bendravimu ir perprasti naują įrankį – (ne)konferencijos socialinį tinklą. Todėl kviečiame jungtis jau dabar ir pradėti dalytis savo mintimis!

Informacija apie renginį:

Data ir laikas: 2010 m. gruodžio 2 d., 9 – 17.00 val.
Vieta: Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka
Organizatoriai: Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Bibliotekininkystės ir informacijos mokslų institutas, Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, Vilniaus universiteto biblioteka
Visą informaciją apie (ne)konferenciją rasite socialiniame tinkle: http://bibliotekininkas.crowdvine.com/.

Komentarai

Populiarūs įrašai