Google - bibliotekų paieškos sistemų standartas?

Apibendrinus 12 vartotojų paieškos elgsenų tyrimus, paskelbtus 2005-2009 m. JAV ir Jungtinės Karalystės tyrinėtojų, paaiškėjo šiuolaikinių informacijos vartotojų portretas ir poreikiai ieškant informacijos. Studiją inicijavo JAV ir JK organizacijos, remiančios ir atliekančios bibliotekininkystės ir informacijos tyrimus (JISC, OCLC ir RIN). Tiesa, didžioji dalis apibendrintų tyrimų nagrinėjo aukštųjų mokyklų studentų ir mokslininkų informacijos paieškos elgsenos ypatumus.

Kas gi būdinga šiuolaikiniam informacijos vartotojui ir ko turėtų imtis bibliotekos? Pamėginsiu išryškinti keletą išvadų, kurie suteikia nemažai informacijos pamąstymams apie bibliotekų paslaugų plėtrą:

Dauguma tiriamųjų naudojosi Google paieškos sistema, kad rastų bibliotekos išteklius ar prenumeruojamas duomenų bazes. Būtent ši sistema atrodo vartotojams patogiausia ir priimtiniausia. Bibliotekininkai neretai traktuoja Google kaip konkurentą, vardija šios sistemos trūkumus. Tačiau laikui bėgant Google populiarumas nemažėja. Galbūt, vertėtų pasimokyti ir pritaikyti sėkmingus sprendimus kuriant bibliotekų paieškos sistemas?

Informacijos vartotojams ypatingai svarbūs greitis ir patogumas. Įdomu, kad tiek mokslininkai, tiek studentai teikė pirmenybę skaitmeninei informacijos prieigai, o ne išteklių naudojimuisi bibliotekoje. Taigi, reikėtų susimąstyti apie įvairius būdus, kurie leistų bibliotekai pačiai "ateiti į skaitytojo namus".

Tyrimai rodo, kad daugelis vartotojų vis dar mano, jog bibliotekos yra knygų saugyklos, nors mokslininkai vertina bibliotekininkus kaip konsultantus paieškos procese. Tai yra labai rimtas pranešimas bibliotekoms, kurios teikia gana platų skaitmeninių paslaugų spektrą - prieigą prie duomenų bazių, e.knygų ir kt. išteklių, bibliografinį aptarnavimą el. paštu ar naudojant Skype bei kitas pokalbių ir interneto telefonijos programas, tyrimo informacijos organizavimo bei paieškos patarimus ir kt. Regis, bibliotekos skaitmeninių paslaugų populiarinimas yra šiandien labai aktualus. Bibliotekos turėtų įrodyti vartotojui savo vertę informacijos paieškos procese ir skatinti naudotis skaitmeninėmis paslaugomis.

Parengta pagal:

CONNAWAY S. The digital information seeker: reports of findings from selected OCLC, RIN and JISC user behaviour projects [interaktyvus]. March 2010 [ 2010 m. gegužės 21 d.]. Prieiga per internetą: http://www.jisc.ac.uk/media/documents/publications/reports/2010/digitalinformationseekerreport.pdf

Komentarai

Populiarūs įrašai