Socialinio katalogavimo portalai: perspektyvos Lietuvos bibliotekoms

Viena iš įdomių saityno 2.0 technologijų, apie kurią Lietuvoje tik pradedama kalbėti, yra socialinio katalogavimo svetainės, arba tiksliau - portalai. Socialinio katalogavimo paslaugų pavyzdžiai yra Library Thing, Shelfati, weRead. Tokie portalai leidžia vartotojams kaupti ir tvarkyti savo virtualią kolekciją - pvz., mėgstamiausių, skaitomų, perskaitytų knygų - ir bendrauti su kitais vartotojais. Taigi čia veikia įprasti mūsų elgesio principai - daugelis turi savo biblioteką namuose, dalijasi knygomis su draugais, jas aptaria. Tuo ir pasinaudojo socialinio katalogavimo paslaugų kūrėjai. Užsiregistravus tokiame portale galima ieškoti knygų viršelių ir jų bibliografinės informacijos ir įtraukti visą tą informaciją, t.y. knygą, į savo virtualųjį rinkinuką. Dažniausiai tokios sistemos gali ieškoti e.knygynų, bibliotekų kataloguose, todėl vartotojui iš karto pateikiama nemažai informacijos apie knygą. O jei knygos portale dar nėra, galima pačiam sukurti jos įrašą. Principas labai paprastas, bet taip pat labai populiarus. Šiandien nemažai socialinio katalogavimo paslaugų praplėtė savo profilį - leidžia kataloguoti kompaktines plokšteles, kompiuterinius žaidimus ir daug kitų dalykų.

Paklausite manęs, kodėl tai turi būti įdomu bibliotekoms? Daugelis pasaulio bibliotekų pradeda naudotis tokiais portalais, kad pasiektų savo vartotojus. Pavyzdžiui, kad bendrautų su jaunimu, paskatintų jaunuosius vartotojus skaityti. Tą daro JAV Patchogue Medfordo viešoji biblioteka, kuri sukūrė vartotojo paskyrą Library Thing portale, kad pristatytų naujas knygas paaugliams, leistų jiems patiems vertinti, apžvelgti knygas, bendrauti su kitais skaitytojais. Juk taip galima susirasti naujų draugų, apsispręsti, ką dar paskaityti, o kai matai knygos viršelį, komentarus apie įdomiausias perskaitytas vietas, iš karto norisi ir pačiam paskaityti.

Nors užsienio socialinio katalogavimo portalai sparčiai verčiami į įvairias pasaulio kalbas, iki šiol lietuviams tekdavo tenkintis užsienio knygų informacija. Bet dabar ir mes turime naują socialinio katalogavimo portalą - Su knyga, kuris startavo tik prieš mėnesį. Dabar, kai rašau šią žinutę, portalo skaičiuoklė rodo, kad jame yra 5909 knygos. Taigi, mieli Lietuvos bibliotekininkai, skubėkite pasidomėti nauja paslauga ir pasinaudoti ja tam, kad pristatytumėte naujas knygas savo skaitytojams jiems patraukliu būdu. Taip ir biblioteka taps dar artimesnė.

Parengta pagal:

Asmeninė biblioteka internete: suknyga.lt. Naujoji komunikacija [interaktyvus]. 2010, kovo 9 d. [žiūrėta 2010 m. kovo 26 d.]. Prieiga per internetą: http://www.nk.lt/internetas/asmenine-biblioteka-internete-suknyga-lt/

Komentarai

Populiarūs įrašai