Lietuvos virtuali biblioteka – informacijos paieškos vartai

Portale Lietuvos virtuali biblioteka (LVB) <http://www.lvb.lt/> įdiegtos šiuolaikiškos integruotos paieškos galimybės. Šiame portale naudojama Primo sistema, kurią turi įdiegę nemažai užsienio bibliotekų ir konsorciumų. Naudojant Primo, paieškos galimybės LVB portale yra pritaikytos Lietuvos vartotojams, atsižvelgiant į akademinių bibliotekų naudojamus informacijos išteklius ir duomenų bazes.

Kodėl verta naudotis LVB?
1) Portalas veikia kaip Google, vieno langelio principu – paieška atliekama iš karto daugelyje įvairių duomenų bazių ir pateikiami susisteminti paieškos rezultatai;
2) Surasite bet kokios rūšies informaciją (spausdintas ar el. knygas, visateksčius straipsnius ar jų aprašus, konferencijų leidinius, disertacijas ir t.t.);
3) Surasite daug ir įvairios informacijos rūpima tema;
4) Surasite daug elektroninių straipsnių, knygų ir kt. dokumentų;
5) Gausite tokios informacijos, kurios nerasite per Google;
6) Galėsite užsisakyti knygas iš savo bibliotekos;
7) Naudositės asmenine erdve, RSS, kursite žymes, komentarus ir t.t.;
8) Vienas adresas <http://www.lvb.lt/> – visa informacija! Patogu, paprasta, praktiška. Bibliotekininkams lengviau paaiškinti, kur ieškoti informacijos, o studentams ir mokslininkams ją surasti.

Portale pasirinkę paieškos kortelę Knygos ir kt. ir įrašę paieškos žodžius, surasite knygų ir kitų dokumentų aprašus iš akademinių bibliotekų el. katalogų, Lietuvos mokslininkų publikacijų aprašus iš publikacijų duomenų bazių, visateksčius mokslinius straipsnius iš Lietuvos mokslo žurnalų, pagrindinių ir magistrantūros studijų baigiamuosius darbus, daktaro disertacijas, jų santraukas ir kitus elektroninius dokumentus iš eLABa talpyklos.

Portale pasirinkę kortelę Straipsniai ir duomenų bazės ir įrašę paieškos žodžius, gausite visateksčius mokslinius straipsnius, elektronines knygas ir kitus dokumentus iš užsienio duomenų bazių, kurias prenumeruoja bibliotekos.

Atlikę paiešką, matysite surastų dokumentų sąrašą su pagrindine informacija apie juos (aprašas, rūšis, saugojimo vieta ar interneto adresas ir kt.). Informacija pateikta labai aiškiai, todėl reikalingus dokumetus atsirinksite labai greitai. Pasirinkus konkretų dokumentą ir spragtelėjus jo pavadinimą, matysite detalų aprašą ir kur galite gauti dokumentą.

Dokumento aprašą galite atsisiųsti el. paštu, spausdinti, saugoti RefWorks, EndNote ir kt. informacijos tvarkymo įrankiais. Galite pasinaudoti rezultatų tinklalapyje esančiomis nuorodomis Tikslinti rezultatus ir surastus dokumentus atsirinkti pagal temą, metus, kalbą ir kt. Jeigu neradote tinkamų dokumentų, galite pasinaudoti patarimais, esančiais tinklalapio pabaigoje: Neradote, ko ieškojote?, Siūlomos paieškos.

Portalu galima naudotis visiems. Suradus informaciją Lietuvos ištekliuose (kortelėje Knygos ir kt.), galima iš karto atsiversti surastus el. dokumentus ir jais naudotis. Jeigu norite šiame portale užsakyti knygą iš savo bibliotekos ar gauti visateksčius straipsnius iš užsienio duomenų bazių (kortelėje Straipsniai ir duomenų bazės), tuomet reikia prisiregistruoti (naudokite tuos pačius prisijungimo duomenis, kuriuos rašote savo akademinės bibliotekos el. kataloge užsakydami knygas).

Kai prisiregistruojate, galite naudotis ir papildomomis portalo paslaugomis. Galite naudotis savo darbo erdve (e. lentyna) ir išsaugoti savo užklausas, surastų dokumentų aprašus, naudotis bibliotekos e. kortele, parašyti komentarus, kurti žymes, naudoti RSS. Detaliau apie tai galite sužinoti pagalboje.

Komentarai

Populiarūs įrašai