Dibrary – reali biblioteka skaitmeniniam turiniui


Pietų Korėjoje, Seule, veikia neįprasta biblioteka – milžiniškas pastatas, skirtas tam, kad vartotojas galėtų kuo patogiau naudotis ir kurti skaitmeninį turinį. Biblioteka taip ir vadinasi – Dibrary (darinys iš žodžių "digital" ir "library" - pažodžiui, skaitmeninė biblioteka). Tai Korėjos nacionalinės bibliotekos įgyvendintas projektas. Bibliotekos idėja grindžiama tuo, kad šiuolaikiniai informacijos ištekliai vis dažniau prieinami internete ir virtuali erdvė suteikia nemažai privalumų naudojantis informacija. Be to, informacijos technologijos sparčiai tobulėja ir suteikia naujų galimybių apdoroti ir naudotis informacija pasitelkiant šiuolaikinius įrenginius. Biblioteką sudaro du komponentai – virtualus portalas ir realus pastatas, įrengtas taip, kad vartotojai galėtų naudotis skaitmeniniu turiniu pasitelkdami šiuolaikiškiausias informacijos ir komunikacijos technologijas.

Keletas faktų:

Biblioteka veikia nuo 2009 m.
Projektas kainavo 100 milijonų JAV dolerių.
Pastatas užima 38014 kvadratinių metrų.
Bibliotekoje įrengti 626 kompiuteriai.
Įrengta skaitmeninė skaitykla, kuri gali sutalpinti 252 vartotojus.
Skaitmeninių išteklių, kuriais galima naudotis bibliotekoje, skaičius siekia šimtus milijonų objektų.



Šaltinis: Dibrary portalas, http://foreign.dibrary.net/aboutDibrary.do?lang=en_US

Dibrary lankytojai gali mėgautis visais šiuolaikinių technologijų privalumais – skaityti knygas Skaitmeninių knygų kavinėje „versdami puslapius” jutikliniuose ekranuose, atsipalaiduoti ir žaidsdami kompiuterinius žaidimus, kurti ir redaguoti vaizdus arba garso ir vaizdo turinį naudodamiesi šiuolaikiškiausia programine įranga, žavėtis meno kūriniais, eksponuojamais milžiniškuose ekranuose, rengti konferencijas, seminarus ir paskaitas specialiai tam įrengtose auditorijose ir susitikimo kambariuose ir užsiimti daugybe įvairiausių veiklų.

Plačiau apie šią biblioteką, tarsi įžengusią iš ateities į dabartį, galima paskaityti ir pasklaidyti nuotraukas Dibrary portale.

Literatūra:

NG, Kelly. First dedicated digital library opens in Korea. Iš Future Gov [interaktyvus], 4 July 2009 [ žiūrėta 2010 m. sausio 3 d.]. Prieiga per internetą: http://www.futuregov.net/articles/2009/jun/04/worlds-first-dedicated-digital-library-opens-korea/

About dibrary [interaktyvus]. [be metų] [žiūrėta 2010 m. sausio 3 d.]. Prieiga per internetą: http://foreign.dibrary.net/aboutDibrary.do?lang=en_US

Komentarai

Populiarūs įrašai