Virtuali ar reali: nauja apklausa apie bibliotekų ateitį

Kokia bus ateities biblioteka? Ar išliks realios bibliotekos, ar jos migruos į virtualią erdvę? Šiuos ar panašius klausimus girdėdavau ir savo studijų laikais, tad neretai jie atrodo nuvalkioti. Regis, tokie klausimai kilo daugeliui specialistų ir paprastų mirtingųjų nuo pat pirmųjų virtualių (skaitmeninių, elektroninių) bibliotekų idėjų paplitimo visuomenėje. Nepaisant sąlygino „senumo“ matyti, kad diskusija apie realią ar/ir virtualią bibliotekų ateitį neprarado savo aktualumo ir šiandien. Neseniai aptikau Jungtinės Karalystės organizacijos JISC (Joint Information Systems Committee – Jungtinis informacijos sistemų komiteto) pradėtą kompaniją Ateities bibliotekos (Libraries of the future). Bibliotekos ateičiai skirtos diskusijos, net nufilmuotas dokumentinis filmukas.

Information superhighway, šaltinis: http://www.allposters.com/


Įdomu ir tai, kad dalis argumentų diskusijoje „Virtuali ar reali?“ irgi pasikeitė. Viena šalis teigia, kad komercinės tarnybos ir sistemos, pvz., Google, yra žymiai patogesnės, kad vis daugiau žmonių naudojasi internetu ir bibliotekų prenumeruojamomis duomenų bazėmis, tad biblioteka – realiai egzistuojanti vieta – visai nebūtina. Kita šalis užsimena: Ar mums tikrai pakanka tik gauti informaciją ir ją „sandėliuoti“ savo galvose, kad sukurtumėme žinių? Kaip formuojasi idėjos ir kūrybiškos mintys? Dažniausia tam būtinas bendravimas. Kai kurie specialistai mano, kad šiandien nepaprastai auga bibliotekos kaip susitikimo, bendravimo ir bendradarbiavimo vietos vaidmuo.

Manau, atėjo laikas ir mums, tikriesiems rock&roll bibliotekininkams, išsakyti savo nuomonę šioje diskusijoje. Kviečiu dalyvauti mūsų naujoje apklausoje: „Ar ateityje virtuali biblioteka visiškai pakeis realią?“ Pasibaigus apklausai pažadu parašyti platesnę dabartinių diskusijų ir nuomonių šiuo klausimu apžvalgą.

Komentarai

  1. Virtualios bibliotekos uzims savo dali, taciau tradicines bibliotekos isliks pasikeitusios. Bus ne daug knygu lentynu ir keli stalai skaitymui. O daug ivairaus dydzio patalpu seminarams ar mazoms grupelems susitikti ir kazka aptarti, naudojant kompiuterius, projektorius ar kita org technika.
    Nes vystimasis ivairiose srityse panasus, tik turi skirtinga inercija. Pavyzdziui kompiuterija pradzioje dideles masinos uzimancios pastata, o programavimui uztenka vieno nedidelio zinyno, siuo metu kompiuteris kiseneje, bet jo programavimui reikia keliu lentynu knygu.
    Tai pagal analogija jei bibliotekos buvo skirtos knygoms saugoti, tai ateityje ju funkcija informacijos sklaida visuomeneje. Tai gyvo bendravimo oazes.
    Malonu butu isgirsti kitokiu poziuriu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pritariu, kad fizinė biblioteka turi būti gyvo bendravimo ir laiko leidimo erdvė. O kad, ypač viešųjų bibliotekų, saugojimo funkcija turi sumažėti (apsiriboti regiono geografija), tai nė kalbos nėra. Dar Ranganatanas sakė: kiekvienam skaitytojui - jo knygą. Bet kodėl tai kai kur nevyksta? Kodėl saugojimo funkcija tokia gaji? Kodėl taip norime ne kuo plačiau skleisti informaciją, o ją valdyti - pats sprendžiu, ar duoti į namus. Turime suvokti, kad šiais laikais nėra nieko brangesnio už laiką, sėdėti skaityklose, kur stalai išdėstyti vienas už kito kaip klasėse, ne tik nėra laiko, bet ir nepatogu, nejauku, nemalonu. Atnaujinome jau nemažai bibliotekų, bet ar jos modernios, ar tik suremontuotos? Ar jose yra jaukių vietelių, kaip Skandinavijoje? Ar čia tikrai yra bendravimo erdvė? Ar suteikiame tą erdvę studentams, neformalioms grupelėms (kur mūsų susirinkimų kambariai?), ar kviečiame rinktis nevyriausybininkus, ar duodame jiems tą organizacinę techniką grupiniam darbui? Jei to nedarysime, fizinė biblioteka ims sparčiai prarasti populiarumą, o jį susigrąžinti gali būti sunku. Kol dar galime meluoti veiklos rodiklius, kol lankytojas, įėjęs pro vienas duris, apsilankęs septyniose skaityklose tampa septyngalviu slibinu ir suskaičiuojamas kaip septyni apsilankiusieji, gal dar išsiversime ir tokiu būdu, bet kai mūsų steigėjai ims skaičiuoti pinigus ir patikrins, ar išties išnaudojame savo resursus, gali ateiti galas fizinei veiklai ir būsime nugalėti komercinių elektroninių bibliotekų ar tiesiog toliau žvelgiančių ir atsakingiau galvojančių kolegų. Mus išstums konkurencija.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip, kolegos, tai yra pokytis, o bibliotekos turi būti jam pasirengusios ir pateikti savo sprendimus, nesakyčiau, kad to visiškai nedarome bibliotekose, kai kur atsiranda ir erdvės. Bet, aišku, yra ir kitoks požiūris, net ir tarptautiniu lygiu, net ir į tas pačias skaitmenines bibliotekas...Kiekvienas pokytis tiesiog turi skirtingą poveikį - vieni niekaip negali pamatyti tos perspektyvos ir atsisakyti įprasto požiūrio, o kiti rizikuoja arba tiesiog bando konstruktyviai pažvelgti į situaciją. Juk kurti kažką naujo visada sudėtingiau... Bet labai gerai, jei pradėsime apie tai diskutuoti :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai