Kurkime šalies istoriją kartu - vartotojų nuotraukos PictureAustralia Flickr rinkiniuose

Mieli paveldo saugotojai ir populiarintojai, dirbantys bibliotekose ar dar studijuojantys, štai dar vienas pavyzdys, kaip galima sudominti ir įtraukti vartotoją į aktyvią sąveiką su kultūros paveldo objektais ir jų rinkiniais. 2006 m. Nacionalinė Australijos biblioteka, sukūrusi šalies virtualią fotografijos, meno objektų, žemėlapių ir kitų paveldo išteklių kolekciją PictureAustralia, sumanė pritraukti daugiau vartotojų į savo portalą bei padidinti šiuolaikiškų Australijos vaizdų skaičių savo rinkiniuose. Tam tikslui portalo vartotojams buvo leista siųsti savo darytas istorines bei šiuolaikines nuotraukas į Flickr (jau ankstesniuose straipsniuose minėtą dalijimosi nuotraukomis sistemą). Kai kurios nuotraukos atrenkamos ir įtraukiamos į PictureAustralia rinkinius ir tampa nacionalinio paveldo dalimi.

Įdomu, kad šis sumanymas davė neįtikėtinų rezultatų - 43% padidėjo PictureAustralia portalo vartotojų, jau pirmais projekto įgyvendinimo metais daugiau kaip 500 vartotojų paskelbė daugiau kaip 12000 vaizdų, daugelis kurių turėjo nemenką išliekamąją vertę ir buvo naudingi Australijos tyrinėtojams. Pažymėtina, kad ir patys vartotojai sveikino tokią iniciatyvą ir teigiamai apie ją atsiliepė.

Šiandien PictureAustralia Flickr svetainėje yra trys teminės kolekcijos:

Žmonės, vietos ir įvykiai (People, places and events) - šioje teminėje kolekcijoje vartotojai kviečiami skelbti reikšmingų nacionalinių socialinių, politinių įvykių nuotraukas, kurios gali atspindėti tiek istorinius praeities, tiek šiuolaikinius įvykius.
Mūsų miestas (Ourtown) - čia vartotojai gali pasidalyti savo nuotraukomis, kuriose vaizduojami Australijos miestų ir gyvenviečių erdvės.
Nufotografuok Australiją dar kartą (Re-picture Australia) - meninės fotografijos kūrėjai kviečiami pasidalyti savo vaizdais.

Štai vienas PictureAustralia vartotojo pasisakymas, kuris puikiai iliustruoja idėjos sėkmę:
Sveikinu šią puikią iniciatyvą, kuri yra naudinga dabarties ir ateities kartoms. Šie vaizdai leidžia pasaulio bendruomenei žvilgtelėti į Australijos gyvenimą, visuomenę ir kultūrinius įvykius, kurie suformavo tautą. Man buvo labai džiūgu sužinoti, kad mano senelių ir prosenelių nuotraukos išsaugoti ateities kartoms.
Gal vertėtų kurti panašius projektus ir Lietuvoje?

Parengta pagal:

HOOTON F. Democratising history: evaluating PictureAustralia's Flickr pilot project. Iš National Library of Australia Gateways, 2006 December, no. 84. Prieiga per internetą: http://www.nla.gov.au/pub/gateways/issues/84/story13.html

Komentarai

  1. "Graži tu mano" enciklopedijoje kiekvienas gali papasakoti savo miestelio, krašto, gatvės ar kitą istoriją - http://ww.grazitumano.lt/

    AtsakytiPanaikinti
  2. oi, adrese - klaida, turi būti www.grazitumano.lt
    Atsiprašau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip, be abejo, tai gera paslauga. Aš manau, būtent tokių paslaugų ir reikia plačiajai auditorijai, kad susietų paveldą su žmonių gyvenimais :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai