Noriu būti bibliotekininku, arba bibliotekininko karjeros vadovai

Ieškodama medžiagos apie šiuolaikinio bibliotekininko kompetencijas neseniai aptikau Amerikos bibliotekų asociacijos (ALA) svetainę su intriguojančiu šūkiu Make a living making a difference ir užrašu – LibraryCareers.org. Čia pat apsižvalgyti kvietė ryškiai geltona rodyklė, todėl nusprendžiau apsižiūrėti.


Pasirodė, kad tai svetainė, skirta paprastai, aiškiai ir patraukliai papasakoti, kas yra bibliotekininkas ir kodėl verta dirbti šį darbą. Joje galima rasti ir praktinės informacijos, ir specialistų pasakojimų apie savo darbą, ir bibliotekų nuotraukų, yra net skyrelis vaikams su knygomis ir filmukais. Nors profesionali bibliotekininkės akis ir pastebėjo, kad svetainės kūrėjams reikėtų padirbėti su nuorodų atnaujinimu :), žvalgiausi toliau. Galiausia pagauta „bibliotekinio“ azarto pradėjau ieškoti daugiau svetainių apie bibliotekininkų karjerą. Dar du radinius, pasirodžiusius man įdomiais (atmetus nuobodžius ir pasenusius egzempliorius), pateikiu jūsų dėmesiui:


Kanados bibliotekininkų asociacijos tinklalapis - ryškus, glaustas ir pakankamai šiuolaikiškas. Čia galima paskaityti apie bibliotekininko vertybes, darbo privalumus, įgūdžius. Man ypač patiko skyrelis Tour the Library Community, kuriame bibliotekininkai pasakoja, kodėl pasirinko šį darbą. Tereikia tik spragtelėti nuotrauką.


Library Careers NY


New Yorko viešosios bibliotekos projekto, skirto ugdyti naują profesionalių bibliotekininkų karjeros kartą, projekto dalis – karjeros išteklių svetainė. Čia irgi gausu įvairiausios praktinės informacijos – kur mokytis pasirinkus bibliotekininko karjerą, kokiose srityse gali dirbti bibliotekininkas, kaip surasti darbą, kilti karjeros laiptais. O svarbiausia, kad skamba labai patraukliai:


Kokia ideali jūsų darbo vieta? Ar norėtumėt dirbti besikeičiančioje ir dinamiškoje aplinkoje? Su pažangiausiomis technologijomis? Globaliame informacijos valdymo pasaulyje?

Atspėkite, apie ką kalbama – apie bibliotekininkus...

Komentarai

  1. Labaiusiai paliko ispudi issilavinimas, kuri turi tureti tam tikru pareigu atstovai. Pas mus vyrauyja nuomone, kad bibliotekininku gali buti bet kas, nors ir mechanikas. Asmeniskai, negaleciau buti US bibliotekininke, nes neturiu bibliotekininko issilavinimo :( Nors cia pastebeciau siokia tokia specifika, nes dirbu su senais rankrasciais ir nemanau, kad toki darba galetu dirbti zmogus baiges ka nors kita negu istorija...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Manau, baigus bibliotekininkystės studijas pas mus, galima dirbti bibliotekininku ir JAV (ar bet kur kitur), mūsų studentės periodiškai važiuoja ten stažuotis...Bet man irgi labiau patinka, kai į bibliotekininką žiūri, kaip į kitus profesionalus (juk niekam į galvą neateina, kad advokatu ar teisėju gali dirbti bet kas). O jau už įvaizdį iš dalies ir patys esame atsakingi.
    Kas dėl studijų - JAV kita sistema - baigei pasirinktos srities bakalaurą, o bibliotekininkystę gali pasirinkti tik magistro studijų lygmeniu. Gal tas praverstų ir dirbant su rankraščiais - pvz., baigus istorijas studijas įgyjamas ir trūkstamas bibliotekininko išsilavinimas. Tuomet dar įdomiau - pvz., galima dalyvauti skaitmeninių bibliotekų (kad ir tiems paties humanitarams) kūrimo projektuose, kur reikia ir specifinių išteklių valdymo, ne tik istorinių žinių, ir kt.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pritariu Zinaidai. Bibliotekoje tikrai galetumete dirbti US, taciau ko gero nesivadintumete 'bibliotekininke', jei neturite mokslinio laipsnio sioje srityje. Ko gero butumete bibliotekininko asistentas ar pan. Daznai tik bibliotekos vadovas US yra vadinams 'librarian', visu kitu pareigybes apibreziamos smulkmeniskiau...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai