Apie svajonių išsipildymą amerikietiškose bibliotekose

Ar įsivaizduojate, jei Lietuvos sinonimas būtų "svajonių šalis"? Ištikimiems piliečiams, žinoma, tai nepriklauso nuo šalies pavadinimo. Bet plačiausiai šis sinonimas siejasi su Jungtinėmis Valstijomis. Pop kultūros išpopuliarinta svajonių šalis iš tiesų daugeliui tokia ir yra. Paklausus eilinio piliečio, net ir mažo vaiko, išgirsime atsakymą, kas yra amerikietiška svajonė: turėti gerą darbą, namą užmiestyje su balta tvora ir pievele, šeimą, na, ir šunį ir t.t.
Neįtikėtina, o tuo pačiu ir nuostabu, kad tiek daug žmonių nori to paties. Labai žemiškos ir žmogiškos svajonės... Kodėl aš čia užsisvajojau apie tai? Ogi labai žemiškai ir žmogiškai supavydėjusi amerikietiškų bibliotekų! JAV tikra svajonių šalis bibliotekininkui. Nenorėčiau agituoti ten išvykti, juo labiau, kad ir europinės bei azijinės bibliotekos turi fantastiškų pavyzdžių, bet tikrai amerikietiškomis yra kuo pasidžiaugti.

Pirmiausia, tai bendruomeniška finansavimo sistema. Pora metų besiskundžiantys finansiniu sunkmečiu, amerikiečiai dar toli priekyje savo galimybėmis nei lietuviai. Jų bibliotekos finansuojamos iš mokėtojų mokesčių ir kiekviena valstija, netgi kiekvienas kvartalas atskirai skiria bibliotekoms finansavimą. Iš pačių amerikiečių girdėjau pasidižiavimu nuskambėjusį pasakymą, "jog kaip šaunu, aš gyvenu turtingam rajone ir mano biblioteka yra žymiai geriau finansuojama". Pavydu net klausytis! Iš čia atsiranda konkurencija ir geresnių specialistų viliojimas į tuos "geresnius" rajonus.
Antra, bibliotekos žavi savo turtais. Pavydu ir vėl, nes tokių galimybių pavyzdžiui lietuviškų priemesčių bibliotekėlės neturėjo ir kažin ar turės. Knygų gausa, periodikos ir duomenų bazių pasirinkimas įspūdingas! Aplankyti bibliotekų užkulisai paliudijo milžiniškus srautus nuperkamų, o ir nurašomų leidinių. O nurašomi visai ne seni, bet treti, ketvirti egzemplioriai pačių naujausių romanų. Gali ten pvyzdžiui už dolerį nupirkti naujausią Hario Poterio knygą.
- Amerika vartoja, o pirkimas yra viena iš didžiausių pramogų, - taip man sakė linksmuolė Denise iš College of DuPage bibliotekos. Turėti daug ten reiškia beveik viską. Daug patalpų, daug darbuotojų (beja, privalomai visų rasių ir tikėjimų, bei sveikų ir neįgalių, kad tik nebūtų pažeistos nei vieno teisės), daug pasirinkimo: turinyje, formoje, laike. Ką jau bekalbėti apie personalo politiką. Visų darbo grafikai lankstūs. Esi viturys - dirbk iš ryto, turi vaikų moksleivių - po pietų būk namie, esi vienišius - ateik per piką, kad sutiktum sau porą! Be abejo, nepersidirbantys darbuotojai! (Na, čia mano subjektyvi nuomone, palyginus su mano lietuvišku darbu bibliotekoje.)

Na, ir trečia, žinoma, visuomeninis prestižas. Negaliu nepaminėti džiugias koleges iš svajonių šalies, kurios dirbdamos puse etatu, turi įspūdingus namus, kuriuose dega židinys, kvepia keptas kalakutas, rytais ant pievelės pravažiuojantis dviratininkas numeta naujausius laikraščius, visi važinėja dideliais džipais, o pasakyti, kad dirbi bibliotekoje, reiškia beveik tą patį, kaip sakyti prezidento priesaiką.

Juokais ir su draugišku pavydu prisimenu tą išsipildžiusių svajonių šalį,.... bet tik ne man. Smagu buvo aplankyti. Galbūt dar aplankysiu ir ne kartą, bet aš už savo svajonių kūrimą ten, kur tau yra namai.

Komentarai

  1. mmm... truputį pavydu... :) bet dabar dar labiau norisi, kad ir pas mus realizuotųsi tokios svajones :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. iš tikrųjų ir man norėtųsi, kad mes čia turėtume tokį gėrį. daug gėrio ir turime, bet dar daug ko ir trūksta..

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man labiau patiko mintis apie tai, jog svajones reikia bandyt įgyvendinti ten, kur esi...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai