Ar jūs ant bangos: ALA pasiūlymai pritaikyti IKT bibliotekoje

Šaltinis: American Libraries 
Amerikos bibliotekų asociacija siūlo bibliotekoms neatsilikti nuo IKT plėtros ir pritaikyti savo paslaugoms įvairius skaitmeninius įrankius ir priemones. Kai kurie pasiūlymai gana paprasti ir plačiai taikomi bibliotekose - kiti gali pasirodyti įdomesni :). Toliau pateiksiu tuos pasiūlymus, kurie gali būti ne taip plačiai paplitę. Pasitikrinkime, ar žengiame kartu su technologijų plėtra:

Ar naudojate socialinį nuotraukų tinklą Instagram? Tai priemonė skirta greitai dalintis nuotraukomis, ji taip pat remiasi vietos atpažinimo technologijomis. Šis socialinis tinklas leidžia greitai kelti mobiliuoju telefonu padarytas nuotraukas, jas redaguoti, kurti savo ir sekti kitų vartotojų paskyras. Šiuo metu Instagram naudoja daugiau kaip 80 milijonų žmonių, kurie jau pasidalino daugiau kaip 4 milijardais nuotraukų.

Ar įtraukiate interneto vartotojus į bibliotekos veikas pasitelkdami miniasamdą (angl. crowdsourcing)? Puikus tokio sumanymo pavyzdys - Niujorko viešoji biblioteka, kuri prašo vartotojų pagalbos įvesti į duomenų bazę istorinių skaitmenintų restoranų meniu turinį. Tam sukurta speciali interneto svetainė What's on the meniu? (Kas pateikiama meniu?). Daugeliui žmonių neabejotinai įdomu, kas buvo valgoma restoranuose praeityje, todėl jie mielai padeda bibliotekai atlikti meniu teksto įvedimo į duomenų bazę darbus.

Ką žinote apie savo auditoriją Twitteryje? Įdomi priemonė daugiau sužinoti apie tuos, kurie seka bibliotekos Twitterio paskyrą, - pasitelkti Mentionmapp. Tai programa, kuri leidžia išanalizuoti ir vizualiai pateikti, kaip vartotojai naudoja jūsų bibliotekos pradėtas temas (hastags). Pavyzdžiui, jeigu keli jūsų sekėjai naudoja jūsų pradėtą temą, arba hastag'ą, ji tikrai aktuali ir populiari. Galbūt, verta tą temą paplėtoti arba pasiūlyti vartotojams su tema susijusius bibliotekos išteklius.

Daugiau skaitykite čia:

KROSKI, Elyssa. 10 great technology initiatives for your library.  American Libraries [interaktyvus]. 2013, January/February, p. 50-54 [žiūrėta 2013 m. sausio 20 d.]. Prieiga per internetą: http://viewer.zmags.com/publication/b845b46f#/b845b46f/52

Komentarai

Populiarūs įrašai