Gamtos kampeliai bibliotekos skaitytojams

Viešosios bibliotekos ieško naujųjų būdų aptarnauti savo skaitytojus. Viena iš idėjų - įrengti bibliotekose sodus, kad suaugę ir ypač vaikai galėtų daugiau laiko praleisti gryname ore, pasimėgauti žaluma. Pirmoji iš JAV bibliotekų, jau įgyvendinusių savo "skaitymo sodo" projektą - Middle County viešoji biblioteka. Bibliotekos sodas skirtas ne tik skaitymui, mokymuisi, bet taip pat ir laisvalaikiui bei žaidimams. Įrengdama tokias erdves biblioteka ugdo vaikų atsakingą požiūrį į gamtą, be to, siekia įgyvendinti edukacinius tikslus. Pavyzdžiui, šių metų balandžio 20 d. biblioteka siūlo tėveliams ir jų atžaloms atšvęsti nacionalinį sodų mėnesį padirbėjus bibliotekos žaliosiose erdvėse - sodinant ir prižiūrint augalus. Kvietime į renginį pabrėžiama, kad rūpinimasis augalais teigiamai veikia žmogaus sveikatą, nuotaiką bei produktyvumą dirbant ir mokantis.

Biblioteka rengia įvairias edukacines programas apie gamtą vaikams, kad padėtų jiems daugiau sužinoti apie gamtoje vykstančius procesus. Į tokias programas įeina aprūpinimas knygomis apie gamtą, skaitymo valandėlės, bendradarbiavimas su mokytojais ir tėvais, veiklos bibliotekos sode. Įdomu ir tai, kad ši iniciatyva skatina įvairialypį vaikų mokymąsi - jie gali išbandyti savo žinias praktikoje, skaityti ir žaisti, pamatyti tai, apie ką jiems pasakojama, paliesti. Tai turi teigiamą poveikį sudominant, įtraukiant vaikus į gamtos pažinimo procesą. Edukacinės programos apie gamtą bibliotekoje liudija ir jos socialinę atsakomybę bei nestandartinį požiūrį į tai, kaip biblioteka gali atlikti savo šviečiamąjį vaidmenį. Tikriausia, nereikia priminti, kad atsakingas požiūris į gamtą ir žinios šioje srityje itin aktualūs jauniesiems piliečiams.

Daugiau apie bibliotekos iniciatyvą pasiskaityti ir pažiūrėti (iniciatyvos svetainėje pateikiamos nuotraukos) galima šiuose šaltiniuose, pagal kuriuos ir parengtas šis straipsnis:

DELGADO-LASTELLA, Tracy; FEINBERG, Sandra. Discovering the Nature Explorium. In American Libraries Magazine [interaktyvus]. 2011 [žiūrėta 2011 m. balandžio 9 d.]. Prieiga per internetą: http://americanlibrariesmagazine.org/features/02232011/discovering-nature-explorium

MCPL Nature Explorium [interaktyvus]. 2011 [žiūrėta 2011 m. balandžio 9 d.]. Prieiga per internetą: http://www.natureexplorium.org/index.html

Komentarai

Populiarūs įrašai