Kaip parengti kursinio darbo planą?

Kursinio darbo planas – tai vienas ankstyvųjų bandymų apibūdinti, kas bus nagrinėjama darbe, ir sukurti jo preliminarią struktūrą. Manau, dažnam studentui kyla klausimas, ką reikia įrašyti kursinio darbo plane. Šiame rašinėlyje nusprendžiau pasidalyti keliais patarimais, kurie pravers tiems, kas nelabai įsivaizduoja, kodėl rengiamas planas ir kas jame turi būti pateikiama. Žemiau pateikiu orientacinę plano schemą, kad nepamirštumėte, ką ir kaip (kokia seka) pageidautina atspindėti plane. Toliau aptarsiu galimą mąstymo kelią rengiant planą, kodėl tam tikros informacijos pateikimas yra svarbus bendradarbiaujant su darbo vadovu.

1 pav. Plano struktūra

Atkreipkite dėmesį, kad jūsų mąstymo eiga gali neatitikti plano struktūros - tai neturėtų jūsų gąsdinti, svarbiausia viską, ką sugalvojote, sudėti vadovaujantis paveikslėlyje pateikta logine seka.

Prieš pradedant rengti kursinio darbo planą reikia būtinai surasti ir perskaityti literatūrą nagrinėjamu klausimu. Paprastai patartina nurodyti rastus išteklius plane, kurį siunčiate vadovui, tuomet jis galės nustatyti, ar radote pakankamai šaltinių, ar jie tinkami, kokybiški ir patikimi. Jei vadovas supras, kokiais šaltiniais naudojatės, jam bus lengviau padėti, jei turite problemų ieškodami ir rinkdamiesi literatūrą.

Rengdami planą pabandykite nustatyti, ką konkrečiai ketinate nagrinėti darbe. Apie tai, kaip tą padaryti, galima pasiskaityti straipsnyje Patarimai tiems, kas šiais metais pradėjo rašyti pirmąjį kursinį darbą. Vadovaudamiesi šiais patarimais apibūdinkite svarbiausius dalykus: darbo objektą, tikslą ir uždavinius.

Darbo objektas – tai yra tas reiškinys, kurį tyrinėjate. Pavyzdžiui, jeigu rašote tema „Klausymo įgūdžiai ir jų įtaka komunikacijos sėkmei“, jūsų tyrimo objektas „klausymo įgūdžių įtaka komunikacijos sėkmei“. Tai reiškia, kad jūs tiriate ne šiaip klausymo įgūdžius, o tik kaip jie veikia komunikacijos sėkmę. Svarbu tiksliai apibrėžti objektą, nes jeigu apibrėžiame per plačiai – suplanuota struktūra ir vėliau tekstas, neatitinks temos. Kad ir klausymo įgūdžius galima nagrinėti įvairiai – pavyzdžiui, aiškintis tam tikrų socialinių ar profesinių grupių atstovų klausymo įgūdžius.

Apibrėžus objektą svarbu nustatyti darbo tikslą. Paprastai darbo tikslas – tai teiginys, vienu sakiniu apibūdinantis, ką jūs nuveiksite darbe (pvz., kokią problemą išspręsite, ką ištirsite arba įvertinsite). Mūsų nagrinėjamo pavyzdžio atveju galima formuluoti tikslą taip: „nustatyti, kaip klausymo įgūdžiai veikia komunikacijos sėkmę“. Kai suformulavome tikslą, pereiname prie uždavinių formulavimo.

Uždaviniai – tai keli vieno sakinio teiginiai, kurie atitinka tikslo sprendimo žingsnius. Paklauskite savęs: „Ką reikia išsiaiškinti, kad pasiekčiau tikslą?“ Rašant aukščiau minėta tema reikėtų žinoti, kas yra klausymo įgūdžiai ir kokie jie būna, kas yra komunikacijos sėkmė, koks yra santykis tarp komunikacijos sėkmės ir tam tikrų klausymo įgūdžių. Taigi galime formuluoti tris uždavinius. Uždaviniai dažniausia atspindi darbo struktūrą – dalis. Pamėginkite preliminariai aprašyti dalies turinį, apibrėžti savotišką turinio planelį.

Kai atliksite viską, ką aptarėmė, pagalvokite, kodėl svarbu nagrinėti jūsų pasirinktą temą – kas pasikeis teigiama linkme (pvz., profesinėje veikloje), jeigu jūs pasieksite tikslą, kodėl ir kam yra aktuali jūsų darbe nagrinėjama tema. Parašykite trumpą vienos-dviejų pastraipų pagrindimą, kodėl, jūsų manymu, temą būtina nagrinėti.

Sudėkite visą informaciją tokia seka, kaip parodyta paveikslėlyje. Nepamirškite, kad plane nurodyta informacija padės vadovui įvertinti, ką jums pavyko išsiaiškinti, kaip jūs vertinate pasirinktą sritį, ar jūsų pasirinkta darbo struktūra ir pagrindimas logiški. Gavus parengtą planą vadovas patars, ką reikėtų daryti toliau, į kokias klaidas svarbu atkreipti dėmesį. Darbo eigoje planas gali būti tikslinamas, bet jo privalumas yra tas, kad jis neleidžia nukrypti nuo temos rengiant darbo tekstą. Patartina visada turėti su vadovu suderintą planą prieš akis, tuomet legviau atsisakysite pagundų paanalizuoti įdomias temas, kurios nelabai siejasi su jūsų darbo tikslu ir nagrinėjamu objektu.

Komentarai

  1. laba diena, nezinau kur preiptis, kai kursinio vadovas neatlieka savo pareigu,.. prasiau, jau ne viena kart, jog suzymetu pastabas, ar tai kas yra negerai, bet visuomet tas pats atsakymas, jog studentu per daug ir individualiai jis neturi laiko, jis ne mano darbo nera perskaites... laukai siausiasi, kaip jis mane ivertins,..nes nera bendradarbiavimo tarp studento ir kursinio vadovo...
    parasykite prasau savo komentarus,...cia. dekui. vi.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, neparašėte, kur studijuojate... Jei VU KF, tai tokius klausimus sprendžia ir galėtų pateikti patarimus studijų reikalų prodekanė Renata Matkevičienė: http://www.kf.vu.lt/lt/matkeviciene

    Užsukite pas ją ir papasakokite apie susidariusią situaciją.

    Bet, aišku, prieš tai reikėtų kalbėti su pačiu vadovu - pagalvokite, ar tikrai laikėtės visų terminų, ar pradėjote konsultuotis tik birželio 15 d.? Nuo to irgi priklauso vadovo galimybė konsultuoti :) Jeigu nepadeda - aplankykite prodekanę

    AtsakytiPanaikinti
  3. i konsultacijas pradejau eiti anksciau, buvau 4 kartus, viena is ju neradau vadovo vietoje, taip mokausi VU KF. Dekoju, Zinaida, uz patarima.
    vi.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laba diena,
    preliminarus darbo planas prieš perskaitant literatūrą vis tiek geriau, negu jokio? Kažkaip be jo net neįsivaizduoju, kokiom darbo dalim reikia ieškot medžiagos... Net neįsivaizduoju, kokios mano darbo dalys bus...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, pirmiausia, pasirinkus kursinio darbo temą reikėtų pakalbėti su kursinio darbo vadovu. Tai padės sudaryti pirminį įspūdį apie temą, kuria rašysite. Be to, vadovas patars, kur ieškoti literatūros. Pačiame pradiniame etape planą nepaskaičius jokios literatūros būtų sudaryti labai sudėtinga. Tačiau reikia turėti omeny, kad planas formuojamas palaipsniui. Iš pradžių paskaitote tą medžiagą, kurią radote, arba kurią paskaityti patarė vadovas. Galbūt, po to paaiškėja kai kurios galimos temos, sąvokos. Jas užfiksuojate ir ieškote literatūros toliau, pagal tai, ką jau radote (t.y. gilinant ir specializuojant literatūros atranką). Taip palaipsniui formuojasi planas. Jis vėliau gali būti tikslinamas.

    O pradiniame etape normalu neįsivaizduoti, kokios bus jūsų darbo dalys :). Jeigu jaučiatės netvirtai dėl savo temos, paanalizuokite pavadinimą, paieškokite straipsnių panašiomis temomis. Nebijokite kreiptis į vadovą :).

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū Jums, Zinaida, už išsamų ir greitą atsakymą. Labai labai pagelbėjot, dabar ramiai ieškosiu lit-os ir ją analizuosiu, o vėliau jau ir darbo dalys taps aiškios:)
    Uch,... šviesiau pasidarė:)
    Ir ačiū už tokią naudingą skiltį "Dėstytojai konsultuoja":)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Laba diena, norėčiau sužinoti, kokią informaciją reikia pateikti titulinėje skaidrėje bakalauro gynimui?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Laba diena. Dėstytoja, gal galėtumėte paaiškinti, kas yra tezinis planas? Ar čia toks pats kursinio darbo planas?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki, nelabai supratau, ką jūs turite omeny, tačiau tezės - tai svarbiausi teiginiai, kuriuos jūs ketinate išplėtoti - pvz., įrodyti, iliustruoti, aptarti darbe. Tai matyt, čia turimas omenyje tų svarbiausių teiginių, kurie pateikiami darbe sąrašas (galbūt, suskirstant tezes pagal darbo struktūrą - t.y. darbo dalis).

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki, norėjau paklausti, dėl literatūros naudojimo kursiniam darbe. Galima nurašyti žodis į žodį iš knygos ir parašyti gale autoriu? Ar reikia savais žodžiais perteikti mintį.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai