Skaitomiausi autoriai bibliotekose: Kas jie?

Asociacija LATGA kasmet skelbia Lietuvoje populiariausių autorių ir knygų sąrašus, kurie sudaromi pagal Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos surinktus duomenis apie bibliotekų skaitytojų dažniausiai skolintas knygas.  2021 metais populiariausių lietuvių grožinės literatūros rašytojų trejetukas buvo Irena Buivydaitė-Kupčinskienė, Kristina Sabaliauskaitė ir Jolita Herlyn. Tais pačiais metais Lietuvoje biblitekų skaitytojai daugiausia skaitė užsienio rašytojų Delia Owens, Diane Chamberlain ir Santa Montefiore knygas. Jei įdomu, pilnus sąrašus pagal įvairius žanrus ir kategorijas rasite LATGA tinklalapyje 2022 m. rugpjūčio 4 d. paskelbtame pranešime. Praėjusių metų duomenų dar reiks palaukti iki vasaros.

O kokie autoriai populiarūs kitų šalių bibliotekose?

Vasario mėnesį „Guardians“ knygų skiltyje pasirodė intriguojanti naujiena: po 14 metų karaliavimo Jungtinės Karalystės populiariausių autorių bibliotekose sąraše amerikiečių rašytoją – žinomų detektyvų autorių James Patterson'ą aplenkė Julia Donaldson – anglų rašytoja ir dramaturgė, vaikų literatūros laureatė. Ją lietuvių skaitytojai tikriausiai žino iš populiarių eiliuotų knygų vaikams serijos apie Grufą ir keleto kitų,  išverstų į lietuvių kalbą. 

Claudio Moreno prieš keletą dienų paskelbė įdomų straipsnį, kuriame kalbino bibliotekininkus iš įvairių Lotynų ir Šiaurės Amerikos, Azijos ir Europos šalių viešųjų bibliotekų ir kuriame tarp paminėjo ir po du ar tris kiekvienoje bibliotekoje  skaitomiausius autorius. Rekomenduoju paskaityti visą straipsnį, pristatantį viešųjų bibliotekų aplink pasaulį misijų ir aktualijų kaleidoskopą. O toliau - susipažinkite su minėtais skaitomiausais autoriais septyniose viešosiose bibliotekose. 

Suomija. Helsinkio miesto neseniai atidarytoje centrinėje bibliotekoje Oodi (Odė), kuri buvo pastatyta kaip dovana šalies piliečiams Suomijos Respublikos 100-ojo jubiliejaus proga, skaitomiausi yra Satu Rämö, Miranda Cowley Heller ir Meri Valkama. Greita paieška internete parodė, kad lietuviškai turime amerikiečių rašytojos M. Cowley Heller debiutinį romaną „Popieriniai rūmai“.  Suomių autorių neradau. Palieku paieškų intrigą jums, nes aš bibliotekų kataloguose neieškojau. 

Indija. Delio viešojoje bibliotekoje skaitomiausios Munshi Premchand, Swami Vivekananda ir Paula Hawkins knygos. Internete radau bent po vieną abiejų indų autorių knygą lietuviškai: Premo Čanda „Gyvačių akmuo“ (1962); Swami Vivekananda „Džnana Joga: Išminties ir pažinimo joga“ (2012). O šiuolaikinės britų autorės Paula Hawkins vertimų turime kelis, iš kurių bene geriausiai žinomas – psichologinis trileris „Mergina traukiny“ (2021).  

Kanada. Vankuverio viešojoje bibliotekoje skaitomiausi negrožinės literatūros autoriai iš Šiaurės Amerikos žemyno – Robin Wall Kimmerer ir Malcolm Gladwell. Juos galime skaityti ir lietuviškai: R. Wall Kimmerer „Stumbražolių pynimai“ (2022), M. Gladwel „Mirksnis“ (2021) bei kitos jo knygos.

Meksika. Nenuostabu, kad Meksiko centrinėje bibliotekoje populiarios ispanakalbių Šiaurės ir Lotynų Amerikos autorių knygos: Aurelio Baldor „Algebra and Arithmetic“; Gabriel Garcia Marquez „Šimtas metų vienatvės“ (daug leidimų lietuvių k.) ir Carlos Fuentes „Aura“ (liet. k. 1994).

JAV. Los Andželo viešojoje bibliotekoje skaitomiausios pasaulinio garso amerikiečių rašytojų James Patterson, Stephen King ir Danielle Steel knygos. Turime daug jų knygų vertimų, todėl konkrečių pavadinimų čia neišskirsiu.

Ispanija. Ignasi Iglésias-Can Fabra biblioteka aptarnauja Barselonos Švento Andriejaus rajono bendruomenę. Ji veikia 2002 metais rekonstruotame ir bibliotekos reikmėms pritaikytame senos gamyklos pastate ir yra miesto savivaldybės viešųjų bibliotekų tinklo dalis. Šioje bibliotekoje skaitomiausi katalonų ir ispanų kilmės rašytojai: Irene Solà, Juan Gómez-Jurado ir Dolores Redondo. Lietuviškai galima paskaityti I. Solà knygą „Aš dainuoju, o kalnas šoka“ (2021) ir J. Gómez-Jurado debiutinį trilerį „Dievo šnipas“ (2006).

Kolumbija. Medeljino bandomoji bibliotekoje, kuri suteikia erdvę bendruomenei mokytis, susipažinti su kultūros paveldu, susitikimams ir dialogui, skaitytojų mėgstamiausi vietos rašytojai: Gabriel García Márquez, Mario Mendoza ir poetė Piedad Bonnett. Greita M. Mendozos knygų lietuviškai paieška rezultatų nedavė, tačiau LRT.lt portale radau Lietuvos radijo Vakaro lyrikos įrašų serijoje aktorės Ingos Burneikaitės skaitomas Piedad Bonnett eiles – pasiklausykite.  

Man pasirodė įdomu tai, kad mėgstamiausių rašytojų pavardės beveik nesikartoja, išskyrus vieną-kitą atvejį: Gabriel García Márquez - Meksikoje ir Kolumbijoje, James Patterson - Jungtinėje Karalystėje ir JAV. Tai dar kartą patvirtina, kad bibliotekų didžiausias išskirtinumas slypi jų bendruomenėse. 

Panaudoti šaltiniai:

Paskelbti populiariausi bibliotekose autoriai ir knygos. LATGA. 2022 rugpjūčio 4 d. Informacija. Prieiga per internetą: https://www.latga.lt/naujienos/paskelbti-populiariausi-bibliotekose-autoriai-ir-knygos/

Sarah Shaffi. Julia Donaldson ends James Patterson’s reign as UK libraries’ most borrowed author. The Guardian. 22 February, 2023. Prieiga per internetą: https://www.theguardian.com/books/2023/feb/22/julia-donaldson-james-patterson-uk-libraries-most-borrowed-author-gruffalo?CMP=Share_AndroidApp_Other

 Claudio Moreno. Around the world in seven public libraries, or, how to be out of tune with the capitalist logic of our time. The Equal Times. 6 March 2023. Prieiga per internetą: https://www.equaltimes.org/around-the-world-in-seven-public?s=03#.ZAoXSeCOkzR 

Nuotraukos © Ramunė Petuchovaitė: Vilniaus knygų mugė, 2023 ir Helsinkio centrinė biblioteka Oodi, 2019

Komentarai

Populiarūs įrašai