„Poviliukas Slam & Beatbox Battle“: naujos kultūrinės formos mieste

Į Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos organizuotą  „Poviliukas Slam & Beatbox Battle“ renginį rudens pradžioje sugužėjo smalsuoliai. Šalia kol kas neaiškaus likimo Zubovų rūmų skleidėsi naujos kultūrinės formos, drauge ragindamos mintyti apie kultūros paveldo situaciją.

„Šiaulių dienų“ lankytojai galėjo tapti ypatingo įvykio liudininkais, mat Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka vakaro metu pristatė net dvi kultūrines formas – slemą ir beatbox’ą, – kurios atsirado Amerikoje XX a. 8-ajame dešimtmetyje ir vėliau išplito po visą pasaulį, neaplenkdamos ir nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos.

Penktojo Šiaulių slemo atvyko vesti šio žanro populiarintojas Domas Raibys, negailėjęs pagyrų šiauliečiams ir linkėdamas, kad slemas Šiauliuose taptų ne tik proginiu, bet tradiciškai vykstančiomis poetų kovomis, kokios jau dešimtmetį vyksta Vilniuje ir pamažu įsitvirtina Kaune.

„Pradėjau vesti slemą, nes nemokėjau rašyti, bet mokėjau kalbėti. Todėl jeigu mokytojai jums sakys, kad esate beraščiai, galite atsakyti, kad esate kalbiai“, – susirinkusius jaunuolius nuo scenos provokavo D. Raibys.

Savo tekstais, istorijomis dalijosi ne tik šiauliečiai, bet ir svečiai iš Plungės, Tauragės ir kitų miestų. Slemeriai pateikė įvairių tekstų – nuo lyriškos poezijos iki linksmų gyvenimiškų nutikimų. Plungiškis Paulius Gadeikis vieną savo tekstų kūrė čia pat, improvizuodamas scenoje. Iš Tauragės atvykusi slemo renginių vedėja Renata Karvelis gvildeno moterų tarpusavio santykius.

Abejingų nepaliko šiauliečių Kasparo Gruslio poezija ir šiuo metu Kaune studijuojančio Jovaro Kelpšo linksmos Šiaulių istorijos. Vaikinai jau ankstesniuose miesto slemuose buvo nugalėję arba patekę į finalus. Šį kartą didžioji dvikova vyko tarp jų dviejų.

Mažu skirtumu publikos simpatijas pelnė Kasparas, kuriam buvo įteiktos bokso pirštinės – simbolinė, bet neįprasta dovana, kokias dažnai mėgsta dovanoti slemo organizatoriai. Kasparas vieną iš pirštinių įteikė Jovarui. „Manau, nugalėjome abu“, – varžovą įvertino Kasparas.

Pasibaigus slemerių kovoms, pečius surėmė būrys iš visos Lietuvos bei Latvijos atvykusių beatbox’o (vokalinės perkusijos) atlikėjų. Šiauliuose surengtas „Beatbox Battle“ tapo pirmuoju mieste surengtu vokalinės perkusijos čempionatu, kurį vedė iš Šiaulių kilęs Domas Dominykas Benediktas Dieliautas. Žiūrovai iš pradžių smalsiai, o vėliau aktyviai palaikė besivaržančius dalyvius, negailėjo nei plojimų, nei šūksnių.

„Beatbox Battle“ vyko tradiciniu beatbox’o varžytuvių principu – dalyviams buvo skiriama po 90 sekundžių, per kurias jie vien tik balsu turėdavo publikai ir varžovams įrodyti savo pranašumą. Kiekvieną pasirodymą vertino komisija, sudaryta iš lietuviškojo beatbox’o legendų. Atkrintamųjų varžybų principu buvo išaiškinti geriausi iš geriausiųjų.

Tarptautinio renginio „Beatbox Battle“ metu dalyviai atliko įvairiausių muzikinių stilių vokalines perkusijas, tačiau akylesnis klausytojas pastebėjo, kad šiuo metu labiausiai dominuoja elektroninės muzikos žanrai – technomuzika, hausas, dramenbeisas, elektroninė muzika, dabstepas. Iš gausybės dalyvių stipriausiais beatbox’o atlikėjais buvo išrinkti „LTFX“ ir „Destiny“, kurie susirėmė aršioje dvikovoje. Pirmos ir antros vietos laimėtojai buvo apdovanoti UAB „Milgreta“ įsteigtais prizais – ausinėmis ir studijiniu vokaliniu mikrofonu, kurių pageidavo dalyviai. Trečios vietos laimėtojui taip pat atiteko ausinės, kurias dovanojo UAB „Garsas LT“.  

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos kultūrinių renginių organizatorės Robertos Stonkutės teigimu, tokių renginių kaip „Poviliukas Slam & Beatbox Battle“ pristatymas mieste skatina gyventojus naujai pažvelgti į bibliotekos veiklas: „Bibliotekos misija nesikeičia – pristatyti naujoves miestui ir jo žmonėms, tačiau daugelis linkę šią funkciją stereotipiški susiaurinti iki knygų išdavimo, o juk mes siūlome daug patrauklių projektų, kuriuose galima realizuoti savo gebėjimus – tereikia dažniau peržvelgti mūsų feisbuką ir instagramą, o šis projektas tėra dar vienas to įrodymas.“

 

Projektą „Poviliuko slemas 2020“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.

ŠAVB archyvo nuotr.






Komentarai

Populiarūs įrašai