Vaikiškos knygos šventė „Knyga daro stebuklus“


„Ar galima gatvėje atskirti skaitantį žmogų nuo neskaitančio? Taip. Iš akių, iš veido išraiškos, iš žvelgimo į kitą žmogų. O ypač – iš žvelgimo į vaiką. (Literatūrologas Kęstutis Urba). Tokia citata Vilkaviškio viešoji biblioteka jau dvyliktą kartą tradiciškai visus vaikiškos knygos mylėtojus pakvietė į šventę „Knyga daro stebuklus“. Šventinį kreipimąsi „Knygos padeda neskubėti“, kurį parašė dailininkas ir rašytojas Kęstutis Kasparavičius skaitė Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijos moksleivės Viktorija Raginytė ir Paulina Dobiliauskaitė.

Į šventę atvyko viešnios, komiksų knygos „Sibiro haiku“ kūrėjos – rašytoja Jurga Vilė ir iliustratorė Lina Itagaki. Knyga „Sibiro haiku“ jau turi daug garbingų apdovanojimų. Šią knygą skaito ne tik lietuvių vaikai, bet prancūzų. „Sibiro haiku“ yra išleista prancūzų kalba ir ją visai neseniai Jurga Vilė ir Lina Itagaki Paryžiuje pristatė vaikams. Jurga Vilė šiemet Vilniaus knygų mugėje pristatė naują knygutę – „Švelnumo fabrikėlis“, kurią iliustravo Lina Zigmantė. Šios naujos knygutės siekis – paskatinti vaikus atrasti magišką augalų pasaulį ir pažinti stebuklingas jų galias.

Knygoje „Sibiro haiku“, kuri skirta mažiesiems skaitytojams, kalbama apie dalykus, kurie nėra tokie maži. Štai ištrauka iš knygos anotacijos: „Ankstyvą 1941 metų birželio rytą pulkas kareivių išverčia Algiuką, jo sesę Dalią, tėtį Romą ir mamą Uršulę iš lovų ir liepia ruoštis kelionėn – taip lietuviai būriais ne savo noru iškeliauja į Sibirą“. Jurgos Vilės ir Linos Itagaki komiksų knyga „Sibiro haiku“ atskleidžia ne vieno Algiuko likimą – tokias skaudžias šeimos istorijas apie išgyvenimą tremtyje nešiojasi širdyse dauguma lietuvių, tačiau neužrašytos ar nenupieštos jos grimzta užmarštin...


Susitikimo su vilkaviškiečiais metu Jurga Vilė ir Lina Itagaki papasakojo apie save ir vaikams pristatė knygą „Sibiro haiku“. „Sibire obuoliai neauga“, būtent taip turėjo vadintis ši knyga. Bent iš pradžių. Kaip pasakojo jos autorė, jos močiutė prisiminimuose iš Sibiro yra rašiusi, kad būtent Sibire obuoliai neaugo. Tačiau knyga, ją bekuriant, įgavo kitą pavadinimą. „Haiku – japoniškas eilėraštis, labai paprastais žodžiais pasakantis kažką gilaus“, – sakė J.Vilė apie knygos „Sibiro haiku“ pavadinimą. O gilaus šioje istorijoje yra apsčiai. Ją J. Vilė rašė pasiremdama tėvo, močiutės prisiminimais, savo surinkta informacija. Mat bene artimiausi rašytojai žmonės yra kentę Sibiro siaubą.

Rašytoja knygos pristatymo metu visiems parodė užrašus, kuriuose yra nugulę jos močiutės pasakojimai apie išgyvenimus Sibire. Iliustratorė pasakojo, kad iš karto perskaičiusi šią istoriją suprato, kad nori ją iliustruoti. O šios knygos istoriją įkvėpė J.Vilės močiutė. Autorė pasakojo, kad močiutei apsigyvenus jos namuose ji atrodė keista: naktimis kartais ji šaukdavo, kalbėdavo apie mėlynus žmones arba gerus žmones, kurie Sibire padėjo. „Man tai buvo svetima, negalėjau suvokti jos patirto skausmo – buvau per jauna“, –pasakojo autorė. Viskas pasikeitė, kai mokykloje reikėjo parašyti rašinį apie šeimos narį. J. Vilė rašinio tema pasirinko savo močiutę. Ji prisiminė, kad kartą, gal būdama vienuolikos metų, pasiūlė močiutei supinti plaukus. O tai bedarydama staiga pajuto visą jos gyvenimo istoriją. „Parašiau tą rašinėlį ir pradėjau tuo domėtis. Močiutės jau nebuvo, kai perskaičiau jos prisiminimus“, – atviravo rašytoja, kaip pradėjo domėtis tremties Sibirą istorijomis. Bet prie knygos pasirodymo labai daug prisidėjo ir J. Vilė tėtis. „Labiausiai norisi verkti, kai tėtis dalyvauja knygos pristatyme ir po to pasako: viskas buvo nusėdę į dugną, bet vėl grįžo į paviršių“, – sakė autorė. Jos tėtis taip pat patyrė Sibiro atšiaurumą. Ir nors J. Vilės tėtis, kaip ji pati pasakojo, teigė nieko neprisimenantis, tačiau apie Sibiro atšiaurumą jie abu galėjo kalbėtis valandų valandas.

Vilkaviškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka dėkojo Vaikų literatūros skyriaus 2018 metų aktyviausiems skaitytojams, išrinktiems Tarptautinės vaikiškos knygos dienos proga su šventės „Knyga daro stebuklus“ viešnių, knygos „Sibiro haiku“ kūrėjų, palinkėjimais ir įteikė padėkos raštus ir atminimo dovanėles. O Vaikų literatūros skyriaus skaitytojas Paulius Rodriguez Guzevičius rašytojai Jurgai Vilei ir dailininkei Linai Itagaki įteikė savo pieštą knygos „Sibiro haiku“ knygos viršelį. Vilkaviškio kultūros centro Mažąją salę puošė bibliotekos dailininkės Žydruolės Tumosaitės sukurtos dekoracijos: obuoliai ir gervės bei Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinės mokyklos 6b ir 6d klasių mokinių sukurta paroda „Skirtukas mylimiausiai knygai“.

Lina Itagaki ir Jurga Vilė visus pakvietė į edukacinį užsiėmimą „Miškofonas“. Vaikai iš spalvotų popieriaus lapų kirpo atskiras medžių dalis, jas tarpusavyje klijavo, komiksų burbule rašė, ką ošia medžiai, juos tvirtino prie pagrindo ir sukūrė nuostabų „Algiuko mišką“.

Visi norintieji įsigijo knygą „Sibiro haiku“, į kurią autorė Jurga Vilė rašė kuo šilčiausius palinkėjimus, o iliustratorė Lina Itagaki paišė Algiuką. Vaikams ir jų tėveliams renginys paliko gilų įspūdį, jie išėjo praturtinti žiniomis apie svarbų Lietuvos istorijos laikotarpį.

Alvina Radžvilienė
Vilkaviškio viešosios bibliotekos
Vaikų literatūros skyriaus vedėja

Komentarai

Populiarūs įrašai