Bausmė už nusikaltimą – skaitymas



BBC žurnalistė Ema J. Kirby pasakoja savo žurnalistinio tyrimo istoriją apie neįprastą bausmę Virginijoje (JAV): 

2016 metais grafitininkai  nepadoriais piešiniais, rasistiniais ir antisemitiniais užrašais ištepliojo istorinį mokyklos pastatą, turintį ypatingą reikšmę vietos juodaodžių bendruomenei. Išsiiaiškinusi, kad pažeidėjai yra penki paaugliai, kaltintoja jiems pasiūlė teminį 35 knygų sąrašą ir nurodė metus laiko kiekvieną mėnesį perskaityti po vieną pasirinktą knygą. Perskaitę kygą paaugliai turėjo parašyti esė, apmąstydami savo nusižengimą knygos temos kontekste.  

Iš Meksikos kilusi ir dvikalbėje šeimoje užaugusi teisininkė prisipažino, kad taip išsiugdyti kultūrinį jautrumą ir rasinį sąmoningumą jai padėjo mama - mokyklos bibliotekininkė. Dukros skaitė mamos parinktas rekomenduotas knygas apie rasinę neapykantą, Holokaustą, ir diskriminacines nuostatas rasės, religijos ar kilmės atžvilgiu.

Man įdomu, kas su tais vaikais bus toliau? Koks bus skaitymo bausmės poveikis? Ar jie skaitys? Kiek ir ką skaitė prieš nusižengdami? Kur pasuks jų gyvenimo kelias ir kaip jie vertins bausmę skaitymu, pasiekę brandą.

Visą istoriją (anglų k.), pagal kurįą parengta ši žinutė, skaitykite čia: Kirby, Emma Jane. Graffiti punished by reading - 'It worked!' says prosecutor. BBC stories. 16 April 2019. Prieiga per internetą: https://www.bbc.com/news/stories-47936071

Komentarai

Populiarūs įrašai