Vaikų literatūros skyrius išradingai pažymėjo Nacionalinę bibliotekų savaitę „Kartu mes kuriame ateitį“

„Šešėlių teatras bibliotekoje“

Balandžio 25 dieną Vilkaviškio viešojoje bibliotekoje lankėsi Vilkaviškio pradinės mokyklos 1 c ir 1 d klasės mokiniai su mokytojomis Valdone Drangauskiene ir Rima Kijauskiene. Apsilankymo bibliotekoje metu vaikai sužinojo, ko dar nebuvo žinoję ir pamatė, ko dar nebuvo matę. Vaikams buvo pravesta ekskursija „Biblioteka – atvira erdvė“, kurios metu pirmokai turėjo galimybę pabuvoti visuose penkiuose bibliotekos skyriuose, išgirdo bibliotekos istoriją. Bibliografijos ir informacijos skyriuje susipažino su mažiausia, seniausia, brangiausia knygomis. Skaitytojų aptarnavimo skyriuje pirmokai sužinojo, kiek žymių žmonių čia mokėsi, kuomet čia buvo „Žiburio gimnazija“, pamatė tą vietą, kurioje buvo Salomėjos Nėries suolas, kai dar ji buvo gimnazistė. Spaudinių komplektavimo ir tvarkymo skyriuje sužinojo, iš kokių leidyklų į biblioteką atkeliauja knygos, ką reiškia lipdukuose ant knygų užrašyti skaičiai ir raidės, kad visos knygos vedamos į elektroninį bibliotekos katalogą. Vaikų literatūros skyriuje buvo supažindinti su interaktyvia Evelinos Daciūtės knyga „Kaip šuo ir banginis išgelbėjo Vilnių“ ir su Selemono Paltanavičiaus knyga “Gamtos metų ratas“ su papildyta realybe. Mažieji mokinukai ekskursijos metu patyrė daug visokių dalykų, kuriuos galima pamatyti ir sužinoti tik apsilankius paslapčių ir žinių kupinoje bibliotekoje. Vaikų susidomėjimas ir smalsumas buvo didžiulis, o tai yra džiugu matyti bibliotekos darbuotojams. Na, o kas vaikų laukė toliau, tai buvo dar įdomiau.

Naujovė bibliotekoje! Vaikų literatūros skyriuje vyko šešėlių teatro pristatymas, kurio metu buvo pristatyta šio teatro istorija, kaip tokį teatrą galima pasigaminti ir kokių priemonių jam reikia, žiūrėtas smagus rankų šešėlių teatro video, mintos mįslės. Vaikai nekantriai laukė ir paties šešėlių teatro pasirodymo. Jie turėjo galimybę pirmą kartą gyvai pamatyti, kaip atgimsta pasaka šešėlių teatro ekrane. Tam buvo pasirinkta pasaka „Kaip ežiukas saulės ieškojo“. Vaikai ir mokytojos su šypsenomis dėkojo bibliotekininkėms už smagų, prasmingą ir įdomų laiką praleistą bibliotekoje ir žadėjo apsilankyti dar ne kartą.

Literatūrinė viktorina – žaidimas „Knyga – žinių šaltinis“

Balandžio 26 dieną į Vilkaviškio viešąją biblioteką atskubėjo Vilkaviškio Salomėjos Nėries 5 d klasės mokiniai ir jų auklėtoja Enrika Paškauskienė. Apsilankymo metu mokiniai smalsiai apžiūrėjo literatūros parodą „Akimirkos iš bibliotekos istorijos“, kurioje buvo akcentuojami pagrindiniai bibliotekos įvykiai, istorija, darbo priemonės: formuliarai, inventorinės knygos, popierinių kortelių katalogai, pavaizduoti plakatuose, informacinė medžiaga apie Vilkaviškio viešąją biblioteką, jubiliejiniai lankstinukai. Ekskursijos „Biblioteka – atvira erdvė“ metu penktokai neskubėdami vaikštinėjo po bibliotekos skyrius, kuriuose darbuotojos maloniai supažindino su savo darbo specifika. Bibliografijos ir informacijos skyriuje apžiūrėjo išskirtiniausias čia esančias knygas: mažiausią, didžiausią, storiausią, seniausią, brangiausią. Sužinojo, kokios literatūros jie čia gali rasti, prireikus rašyti referatą ar kitą darbą, kad yra galimybė atsispausdinti, skenuoti dokumentus. Skaitytojų aptarnavimo skyriuje mokiniai pamatė Lietuvos Nepriklausomybės akto kopiją, jiems buvo priminta, kokios iškilios Lietuvos asmenybės mokėsi anksčiau čia veikusioje „Žiburio“ gimnazijoje. Vaikų literatūros skyriuje pirmą kartą čia apsilankiusieji nustebo, kad yra tiek įdomių knygų, skirtų jų amžiaus vaikams, dauguma dar buvo nieko negirdėję ir apie interaktyvias knygas, su kuriomis juos supažindinome. Penktokams buvo papasakota apie Vaikų literatūros skyriaus renginius, kuriuose ir jiems patiems ne kartą teko dalyvauti. Ekskursija po biblioteką tuo dar nesibaigė, Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro vaidybinių improvizacijų būrelio vadovė Ilona Viltrakienė mokinius pakvietė savo skaitymo žinias pasitikrinti viktorinoje. Ji penktokams parengė ir pravedė literatūrinę viktoriną - žaidimą „Knyga – žinių šaltinis“. Klasė pasiskirstė į tris komandas: „raudonųjų“, „geltonųjų“ ir „žaliųjų“ ir išsirinko po kapitoną. Vadovė klausimus buvo sugalvojusi labai įdomia forma, komandos rinkosi po tam tikrą žodį, pvz.: obuolys, moteris, transportas ir kita, pagal ką buvo formuluojama visa seka klausimų apie tą dalyką, kol kuri pirma komanda, žinanti atsakymą, spausdavo ant stalo esantį savo komandos spalvos signalą. Viktorina buvo labai išradingai ir įdomiai pateikta, visos komandos aktyviai dalyvavo ir pademonstravo skaitymo žinias, kurios pasirodė visai neblogos, žinoma, skaitymui ir tobulumui ribų nėra, tad linkėdami kuo daugiau skaityti – laimėjusiai „raudonųjų“ komandai įteikėme dovanų po Ilonos Ežerinytės knygą „Šunojaus diena“.

Paauglių Knygos bičiulių klubo narių susitikimas

Paauglių Knygos bičiulių klubo nariai rinkosi į neeilinį susitikimą, kuris vyko balandžio 27 dieną Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitės metu. Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkė Irena Šapokienė papasakojo apie savaitės „Kartu mes kuriame ateitį“ svarbą ir renginių programą. Moksleivės bandė įsivaizduoti, kokia Vilkaviškio viešoji biblioteka bus po 10 ar 15 metų, kokia bus jos paskirtis, kaip pasikeis skaitytojų aptarnavimas ir kokios bus bibliotekininkų kompetencijos šiuolaikinių technologijų kontekste.

Paauglės pasidžiaugė mūsų kraštietės Dainos Opolskaitės geriausia 2017 metų knyga „Ir vienąkart, Riči“. Dar kartą prisiminė apie rašytoją: jos vaikystės, mokslo ir studijų metus, kūrybinius gebėjimus, sėkmingą debiutą ir pastaruosius literatūrinius pasiekimus. Geriausioje Metų knygoje paaugliams „Ir vienąkart, Riči“ autorė atspindėjo draugystės, paauglių tarpusavio santykius, mokyklos gyvenimą ir pateikė atsakymus į aktualiausius šiandienos klausimus. Tai emocijų knyga, kuri yra tarsi jaunuolio dienoraštis. Knygos bičiulės, aptardamos romaną, lygino ir vertino šiuolaikinio jaunimo elgesio normas, moksleivių savasties paieškas. Pažadėjo šią knygą rekomenduoti savo draugams.

Susitikimo metu mergaitės susipažino su pirmąja lietuviška knyga. Sužinojo apie rašto pradininką Martyną Mažvydą, kad jis baigęs Karaliaučiaus universitetą ilgą laiką gyveno ir dirbo klebonu Ragainėje. Paauglės sklaidė, stengėsi paskaityti iš „Katekizmo“. Bibliotekininkė akcentavo, kad pirmosios lietuviškos knygos buvo išspausdinta 200 - 300 egz. Iki mūsų dienų išliko du leidiniai, Odesoje rastas originalas, didelių pastangų dėka, pargabentas ir šiandieną randasi Vilniaus universiteto bibliotekoje. Antrasis originalas yra Lenkijos Torunės universiteto bibliotekoje. Knygos bičiulės žino, kad Vilniaus universiteto bibliotekos tradicija kasmet vieną dieną rodyti M.Mažvydo „Katekizmo“ originalą tampa puikia proga geriau susipažinti su pirmąja lietuviška knyga.

Literatūriniais žaidimais „Atspėk, poezijos kūrinį“ ir „Knygos pasakojimas“ baigėsi popietė. Aptarę temą ir laiką, knygos bendraminčiai vėl lauks malonių susitikimų bibliotekoje.

Skaitymo skatinimo akcija „Čiupk idėją“

Balandžio 23 – 29 d. vyko skaitymo skatinimo akcija „Čiupk idėją“, kurios metu įvairaus amžiaus moksleiviai turėjo galimybę, nežinodami ką skaityti, tiesiog išsitraukti lapuką, kuriame parašyta knygos pavadinimas. Moksleivio teisė rinktis – skaityti arba ne, o bibliotekos darbuotojų pareiga - juos sudominti ir paskatinti.

Nuotraukų konkursas „Aš ir knyga“

Balandžio 23 – 29 d. Vilkaviškio viešojoje bibliotekoje vyko 18-oji Nacionalinė bibliotekų savaitė „Kartu mes kuriame ateitį”, kurios metu Vaikų literatūros skyrius kvietė Vilkaviškio vaikų lopšelių – darželių priešmokyklinio ugdymo grupes dalyvauti nuotraukų konkurse „Aš ir knyga“. Konkurse dalyvavo Vilkaviškio vaikų lopšelio – darželio „Pasaka” priešmokyklinio ugdymo „Pelėdžiukų” ir „Meškučių” grupės, Vilkaviškio vaikų lopšelio – darželio „Buratinas” priešmokyklinio ugdymo „Debesiukų” ir „Smalsiukų” grupės, Vilkaviškio vaikų lopšelio – darželio „Eglutė” priešmokyklinio ugdymo „Bitučių” ir „Voveriukų“ grupės. Nuotraukų konkurso „Aš ir knyga” nugalėtojais tapo: Vilkaviškio vaikų lopšelio – darželio „Pasaka” priešmokyklinio ugdymo grupė „Meškučiai“ , Vilkaviškio vaikų lopšelio – darželio „Buratinas” priešmokyklinio ugdymo grupė „Smalsiukai”, Vilkaviškio vaikų lopšelio – darželio „Eglutė” priešmokyklinio ugdymo grupė „Bitutės”. Grupės – laimėtojos iš bibliotekos gavo po vertingą dovaną: po didžiulę, menišką bibliotekos dailininkės Žydruolės Tumosaitės sukurtą knygą, kurią atvertę vaikai rado po gražią ir spalvingą vaikišką knygelę. Dėkojame visiems dalyviams už pačias gražiausias akimirkas, praleistas su knyga ir įamžintas nuotraukose.

Bibliotekos draugystė su Vilkaviškio vaikų lopšeliais - darželiais

Kaip sakoma - „Gerais darbais reikia dalintis su kitais“.
Norime pasidžiaugti, kad Vilkaviškio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius jau devintus metus iš eilės (nuo 2009 m.) bendradarbiauja su Vilkaviškio vaikų lopšeliais – darželiais „Pasaka“, „Eglutė“ ir „Buratinas“. Nuo mokslo metų pradžios iki mokslų metų pabaigos, kiekvieną mėnesį, pilni lagaminai knygų keliauja į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes, kurių ugdytiniai yra bibliotekos skaitytojai. Šio kilnaus darbo tikslas - sutelkti kuo daugiau naujų skaitytojų, skatinti ikimokyklinukus domėtis knygomis, ugdyti naują skaitytojų kartą.


Informaciją parengė
Vilkaviškio viešosios bibliotekos
Vaikų literatūros skyriaus darbuotojos:
Vedėja Alvina Radžvilienė,
Bibliotekininkės Ina Dubickaitė ir
Irena Šapokienė

Komentarai

Populiarūs įrašai