Kaip tvarkyti asmeninį archyvą - savitarnos skaitmeninio saugojimo laboratorija bibliotekoje

Šaltinis: Library Journal
Daugelis mūsų turime sukaupę pakankamai nemažus asmeninius archyvus - tai ir kelionių vaizdo įrašai, nuotraukos, failai, sukurti įvairiausiuose projektuose. Ką su tokiais tiek tradiciniais, tiek skaitmeniniais formatais sukurtais dokumentais daryti? Ar norime išsaugoti tai, ką skelbiame socialiniuose tinkluose ar saugome savo nešiojamuose diskuose ar kompiuteriuose? Pagaliau, ar norime, kad išliktų senosios popierinės nuotraukos, analoginiai vaizdo įrašai? Šiais kasdieniais kiekvieno žmogaus poreikiais susirūpino JAV Kolumbijos apygardos viešoji biblioteka. Bibliotekos darbuotojai nutarė, kad jie gali tapti konsultantais ir padėjėjais žmonėms, kurie nori susitvarkyti sau svarbius dokumentus ir užtikrinti, kad jie būtų prieinami ir ateityje.

Taigi jau nuo 2015 m. biblioteka pradėjo plėtoti savitarnos skaitmeninio saugojimo laboratorijų idėją bei rengti kompetentingą personalą. Bibliotekoje sukaupta nemažai žinių apie sėkmingą skaitmeninio saugojimo praktiką bei gaires. Šiandien pirminės idėjo virto konkrečiais projektais, o bibliotekoje įkurta Atminties laboratorija (Memory Lab), kurioje vartotojai gali suskaitmeninti savo turimus dokumentus, tvarkyti skaitmeninį turinį, keisti senstančius ir nepopuliarius failų formatus ir konsultuojami bibliotekininkų, atlikti daugybę kitų veiksmų.

Ši idėja pasirodė labai įdomi ir kitoms viešosioms šalies bibliotekoms, kurios bendradarbiaudamos su Kolumbijos apygardos biblioteka bei Viešųjų bibliotekų asociacija, jau perima sėkmingą patirtį.

Manau, panaši idėja yra aktuali ir Lietuvos bibliotekoms bei kiekvienam šalies gyventojam.

Parengta pagal:

HAZLETT, D. R. The Memory Lab: technology in focus. Iš Library Journal [interaktyvus]. 4 April, 2018 [žiūrėta 2018 m. balandžio 8 d.]. Prieiga per internetą: https://lj.libraryjournal.com/2018/04/lj-in-print/memory-lab-technology-focus/

Komentarai

Populiarūs įrašai