Iš toli ir iš arti: bibliotekininkas - tai WOW profesija

Nuotrauka - EIFL
Tęsiame pažintį su jaunaisiais novatoriškais Afrikos bibliotekininkais, kurie šią vasarą lankėsi Lietuvoje ir Lenkijoje pagal EIFL programą "Jaunieji Afrikos bibliotekų novatoriai". Šį kartą kalbiname Alaną Mudenda Hagwelele, vadovaujantį Choma'os viešajai bibliotekai Zambijoje. Alano pasakojimas įdomus tuo, kad būdamas mokytojų ir jau turėdamas profesiją, jis nutarė pasukti į bibliotekininkystę. Pasiskaitykime, ką pasakoja apie savo patirtį šis labai komunikabilus ir smalsus  bibliotekininkystės specialistas.

Alanai, dirbi Choma‘os viešojoje bibliotekoje – kaip atsidūrei čia, kaip pradėjai bibliotekininko karjerą?

Pirmiausiai, pagal išsilavinimą esu anglų kalbos ir istorijos mokytojas. Iki 2011 m. aš dirbau valstybinėje tarnyboje, taip pat ir anglų kalbos mokytoju. Dažnas mokytojas gaudavo prižiūrėti ir biblioteką. Taigi, kai pradėjau mokyti anglų kalbos, buvau įdarbintas bibliotekoje, nors ir neturėjau jokio išsilavinimo ar bibliotekininkystės žinių. Jų įgijau vėliau, naudodamasis Zambijos bibliotekų tarnybos profesinio mokymo galimybėmis. Vėliau nutariau gilinti bibliotekininkystės žinias. Įstojau į bibliotekininkystės studijų programą aukštojoje mokykloje. Studijų metais derindavau mano pirmą įgytą istorijos išsilavinimą su bibliotekininkyste. Atlikau praktiką Zambijos nacionaliniame archyve, mokyklos bibliotekoje. Praktikos metu labai susidomėjau darbu bibliotekoje ir gerokai pakeičiau savo nuomonę apie bibliotekas, nes anksčiau manydavau, kad bibliotekininkas tik išduoda knygas. Likus keliems mėnesiams iki studijų pabaigos atsirado galimybė dirbti Choma‘os viešojoje bibliotekoje, ir aš pagalvojau, kad turiu pasinaudoti šia proga. Dabar aš vadovauju Pietų provincijos centro – Choma‘os – viešajai bibliotekai. Taip pat rūpinuosi ir mokyklų bibliotekomis. Esu atsakingas už bibliotekų veiklos vertinimą ir stebėseną, profesinį mokymą. Man labai patinka tai, kad pradėjęs dirbti bibliotekoje, turėjau galimybę bendrauti su įvairaus amžiaus žmonėmis. Dirbdamas mokytoju daugiausia bendraudavau su 14-18 metų paaugliais. Bibliotekoje dirbu ir su mažiausiais skaitytojais, ir su garbaus amžiaus senuoliais. Kiekviena iš šių skaitytojų grupių turi įvairių poreikių, savaip elgiasi ir atlieka įvairius darbus, todėl bibliotekininkas turi nuolat galvoti, kaip sudominti kiekvieną skaitytoją. Nuolat stengiuosi sugalvoti, kaip įtraukti kiekvieną skaitytoją ir parengti tam tinkamą programą.

Supratau, kad labai mėgsti bendrauti su skaitytojais. Ar tavo kasdieniame darbe yra ir daugiau mėgstamų užsiėmimų?

Taip, aš labai mėgstu bendrauti su skaitytojais. Man taip pat labai patinka komunikuoti su bendruomene. Siekdamas gauti paramą mūsų bibliotekos veiklai aš bendradarbiauju su savo vadovais ministerijoje, su rėmėjais ir įvairiomis organizacijomis, kurios gali įsitraukti į bibliotekos veiklą. Turiu paaiškinti rėmėjams ir vadovams, ką mes darome. Taigi man labai patinka įtraukti potencialius rėmėjus, kad jie pamatytų, kaip mes esame pasišventę savo tikslams ir padėtų mums juos įgyvendinti.

Labai mėgstu dalyvauti įvairiuose profesiniuose susitikimuose, kur dalinamasi idėjomis. Štai ir dabar esame IFLA kongrese ir bendraujame su informacijos specialistais, kurie atstovauja įvairioms kultūroms, turi skirtingų profesinių žinių. Tai galimybė pasidalinti bendrais iššūkiais bei jų galimais sprendimais. Kasdien išmoksti tiek daug!

Ar norėtum kažką pakeisti savo bibliotekoje? Ar yra kažkas, kuo nesi patenkintas, ką norėtum patobulinti?

Man labai patiko, kad Lietuvos bibliotekininkai mėgsta savo darbą. Kai jie šnekasi su tavimi ar pristato savo biblioteką, visuomet pajunti, kad jie labai atsidavę savo darbui. Manau, aš irgi turiu ir energijos, ir aistros savo darbui, bet svarbu pasidalinti šia patirtimi su savo kolegomis Zambijoje. Kiekvienas pokytis prasideda nuo asmens – jo motyvacijos keistis. Tuo ir norėčiau pasidalinti su savo kolegomis, paaiškinti, ką gali padaryti motyvuoti darbuotojai.

Taip pat manau, kad mums reikėtų padirbėti keičiant tai, kaip bibliotekas suvokia mūsų aptarnaujama bendruomenė. Panašią nuomonę apie bibliotekas turėjau ir aš prieš pradėdamas dirbti šioje srityje. Daugelis žmonių mano, kad biblioteka – tai tiesiog knygų namai. Turime paaiškinti vartotojams, kad bibliotekose jie gali nuveikti daug daugiau, nei tik skaityti knygas. Todėl  turime labai gerai apibūdinti, ką mes veikiame. Dalyvaudamas programoje IYALI  išmokau, kad ne kiekvienai veiklai pradėti reikia pinigų. Taigi galima pradėti savo pajėgomis reklamuoti bibliotekos paslaugas. Bibliotekos tampa įvairios veiklos vieta, ne tik knygų namais, ir mes turime paaiškinti tai skaitytojams.

Mano paskutinis klausimas: Lietuvoje yra studentų, kurie galvoja apie galimybę rinktis bibliotekininko profesiją, bet dar nėra apsisprendę. Ką jiems pasakytum?

Jie tiesiog privalo rinktis bibliotekininkystę – tai kelias teisinga linkme! Galimybė išmokti ir suprasti, kaip įvairi informacija tenkina skirtingus poreikius ir gebėti ją atrinkti – tai puiki pagalba netgi asmeniniam tobulėjimui. Šis gebėjimas padės jums augti! Be to, tai puiki proga bendrauti su įvairių profesijų žmonėmis ir ieškoti informacijos, kuri atitinka jų poreikius. Tai irgi puiki pagalba asmeniniam tobulėjimui! Kaip jau minėjau, dirbant bibliotekininkui atsiveria galimybė bendrauti su įvairių sričių atstovais ir aptarnaujama bendruomene; visi tie žmonės turi skirtingą požiūrį į tai, ką daro biblioteka. Tai reiškia, kad ir paties bibliotekininko požiūris prasiplės ir neapsiribos tik viena sritimi. Bibliotekininkas – puiki profesija! Įsivaizduok, dirbdamas 7-8 klasių mokytojų aš niekada nebuvau išvažiavęs už šalies ribų, o dabar aš čia [Vroclave – interviu vedėjos pastaba]. Ir aš žinau, kad tai tik pradžia – manęs dar laukia daugybė profesinių susitikimų tiek mano šalyje, tiek už jos ribų. Taigi, nesi įprastuose rėmuose, todėl ir mąstai kūrybingai. Bibliotekininkas – tai WOW patirtis ir WOW profesija. Aš padrąsinčiau visus rinktis šią profesiją, nes ji leidžia turėti platų akiratį ir būti atviram naujovėms. Niekada nesigailėjau, kad esu bibliotekininkas – tai geriausiais profesinis kelias.

Komentarai

Populiarūs įrašai