Šiaulių apskrities P. Višinskio viešosios bibliotekos „Menų dūzgėse 2017“ – daugiau renginių ir dalyvių


Balandžio 11 ir 12 dienomis Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje ketvirtą kartą vyko kultūros edukacijos savaitė „Menų dūzgės“. Šiemet joje dalyvavo 153 dalyviai (užsiregistravo 175). Plečiasi ir dalyvių geografija. Sulaukta ne tik šiauliečių, bet ir gretimų regionų gyventojų.

Kultūrinis judėjimas „Menų dūzgės“, pradžioje apėmęs vien meno sričių mokytojus, gerokai išsiplėtė. Dabar sau įdomių temų, užsiėmimų bibliotekoje ieško ir atranda ir kitų sričių (lietuvių, anglų kalbų, istorijos, etikos ir kt.) mokytojai, švietimo centrų, įvairių kultūros įstaigų darbuotojai.

Šiemet „Dūzgėse“ dalyvavo ne tik Šiaulių miesto ir rajono pedagogai. Susipažinti su netradicinėmis bibliotekos erdvėmis, lietuvių kalbos naujovėmis, sužinoti apie integruotas pamokas vaikams ir galbūt atrasti galimybių mokytis bibliotekos erdvėse, užmegzti abipusio bendradarbiavimo atvyko vienuolika Biržų mokytojų ir bibliotekininkų.


Atnaujinta programa pritraukė dalyvių
Programą sudarė devyni skirtingo turinio ir formos renginiai: ekskursijos, pranešimai, dokumentinių filmų peržiūra, praktiniai užsiėmimai, naujų kompiuterinių technologijų pristatymas, videoseminaras. Šių metų naujiena – edukaciniai virtualiosios realybės užsiėmimai.


Labiausiai „Menų dūzgių“ dalyvius sudomino bibliotekos kalbos tvarkytojo Roberto Gedrimo pranešimas „Lietuvių kalbos naujovės: elektroniniai ištekliai“. Lektorius supažindino pedagogus su naujausiais Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) nutarimais, kalbos konsultacijų banku, svarbiausiais internetiniais lietuvių kalbos žodynais. Netradicinėmis bibliotekos erdvėmis, jų panaudojimo pamokoms galimybėmis susidomėjo apie 30 dalyvių – juos  Meno ir muzikos skyriaus vedėja Laima Naujokienė pakvietė į pažintinę ekskursiją po biblioteką. Kaip ir kasmet buvo daug besidominčių Vaikų literatūros skyriaus veikla, paslaugomis ir integruotų pamokų projektais. 


Daugiau taikomųjų užsiėmimų
Išskirtinio dėmesio sulaukė netradiciniai, turintys praktinę paskirtį „Menų dūzgių“ renginiai: lektorės Lianos Mogišaitės videoseminaras „Kūno kalba bendraujant“, kuriame buvo atskleistos kūno kalbos ir neverbalinės komunikacijos paslaptys, taip pat lektorės Rasos Prišmontienės seminaras apie dailės kūrinių eksponavimą. Šiaulių „Saulėtekio“ gimnazijoje dailės ir technologijų mokytoja dirbanti Rasa pasidalijo patirtimi, kaip panaudoti erdvę, kad kūrinys būtų pastebimas, paaiškino, koks svarbus yra kūrinio apipavidalinimas, kitos detalės. Dalyviai norėjo išmėginti virtualiosios realybės technologijas, sužinoti jų panaudojimo mokymo reikmėms galimybes, išmokti naudotis iPad planšetėmis ir taikomosiomis programomis.

Mokytojų dalykininkų buvo įvertinti užsiėmimai, suteikiantys žinių organizuoti mokymo procesą kitaip. Istorijos mokytojams buvo naudingas Informacijos skyriaus specialistės Jonės Gorytės organizuotas užsiėmimas „Pažinkite Šiaulių miesto istoriją kitaip“, o anglistams – Amerikos skaityklos koordinatorės Romos Baristaitės „Anglų kalbos pamoka kitaip“ – mokymas, kaip organizuoti netradicinę anglų kalbos pamoką naudojant stalo žaidimus, kino filmus, knygas ir kitas priemones. „Tokiose pamokose lavinami ne tik anglų kalbos įgūdžiai, bet ir plečiamos kitų dalykų žinios“, – apibendrino Amerikos skaitykloje apsilankę mokytojai.


Atgaiva nuo darbo
Kaip teigė kultūros edukacijos savaitės renginių bibliotekoje kuratorė Sandora Šliupienė, kultūrinis, šviečiamasis judėjimas reikalingas ir naudingas mokytojams. Mokytojai įgyja naujų žinių, išmoksta naudingų dalykų, apsikeičia gerąja patirtimi ir savotiškai pailsi nuo įtampos mokykloje.

„Pastebėjau, kad mokytojai registruojasi į mūsų renginius ne todėl, kad gautų Centro pažymėjimus. Toks požiūris jau atgyvenęs. Jiems „Dūzgės“ yra savotiškas poilsis, atgaiva. Mes suprantame mokytojų poreikius ir stengiamės sudaryti kuo įvairesnę programą, orientuotą į skirtingų sričių pedagogus, įtraukiame naujovių, todėl nepatenkintų paprastai nėra“, – dalijosi patirtimi S. Šliupienė. 
  
Kultūros edukacijos savaitę „Menų dūzgės“ inicijuoja Ugdymo plėtotės centras, kurio partnerė yra Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka. „Menų dūzgės“ kasmet vyksta mokinių pavasario atostogų metu visoje Lietuvoje. Renginiuose kviečiami dalyvauti visų formalaus ugdymo dalykų mokytojai, neformaliojo švietimo pedagogai ir bibliotekininkai.

Laimos Juzulėnienės inf.
Ievos Slonksnytės nuotr.

Komentarai

Populiarūs įrašai