Bibliotekoje bus prieinamos inovatyvios technologijos specialiųjų poreikių turintiems asmenims

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka (ŠAVB) įgyvendino LR kultūros ministerijos ir Lietuvos kultūros tarybos finansuotą projektą „Specialiųjų poreikių turinčių vaikų ir jaunimo skaitmeninių kompetencijų ugdymas naudojant virtualią realybę bei 3D grafiką“. Projektu siekta mažinti šios visuomenės grupės skaitmeninę atskirtį ir sudaryti prielaidas sėkmingai socializacijai bei integravimuisi į visuomenę. Pasak projekto dalyvių, po dalyvavimo bibliotekų edukaciniuose užsiėmimuose, pastebimai pagerėjo jų skaitmeninis raštingumas ir skaitmeninės kompetencijos.
Projektas vykdytas kartu su Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešąja biblioteka Šiaulių ir Joniškio mieste.


Nauja paslauga bibliotekos lankytojams
Paslaugai teikti biblioteka panaudojo turimus 10 iPad planšečių ir 10 nešiojamųjų kompiuterių su programine įranga virtualiai realybei kurti (trūkstamus skolino partnerė UAB „AVAD Baltic“), įsigijo piešti skirtų padukų ir rašiklių, 3 komplektus virtualios realybės akinių „Gear VR“, „Cardboard“, VR pritaikytus mobiliuosius telefonus, 3D spausdintuvą. Projekto įranga mobili, lengvai transportuojama.
Pirmieji inovatyvias technologijas išmėgino ir skaitmenines kompetencijas patobulino beveik pusė šimto (48) jaunuolių iš Šiaulių specialiojo ugdymo centro, Šiaulių Ringuvos specialiosios mokyklos ir Joniškio „Saulės“ pagrindinės mokyklos Specialiojo ugdymo skyriaus ir Dienos užimtumo centro. Vaikai mokėsi kurti iliustracijas ir pasakų personažus iPad piešimo programa „Bamboos“ ir 3D grafikos programa „Sculpt +“, fotografuoti naudojant programėlę „123Catch“, kurti virtualią pasakos aplinką „CoSpaces“ programa. Įdomiausia, žinoma, buvo VR akiniais stebėti pačių sukurtą 3D aplinką.  
„Aš niekada anksčiau nebuvau matęs tokių akinių, juos užsidėjęs patenki tarsi į kitą pasaulį. Turėjau įsikibti į kėdę, kad nenugriūčiau stebėdamas tą vaizdą“, – dalijosi patirtais įspūdžiais Šiaulių Ringuvos specialiosios mokyklos auklėtinis Jonas.
Projekto vadovo Tomo Skiauterio teigimu, šia paslauga projektui pasibaigus galės naudotis ir bendrojo lavinimo mokiniai bei kitų bibliotekų lankytojai. Projekto partnerė VšĮ „Robotikos mokykla“ parengė elektroninę metodinę priemonę ,,Virtualios realybės mokymų atmintinė“, tad kolegos iš kitų bibliotekų galės sėkmingai teikti naują paslaugą savo bibliotekų lankytojams.

Darbuotojai patobulino savo kompetencijas

Šiame projekte 10 ŠAVB ir Joniškio bibliotekos darbuotojų įgijo reikalingų psichologinių įgūdžių ir kompetencijų, būtinų dirbti su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais ir jaunuoliais. Mokymus bibliotekų darbuotojams parengė ir vedė projekto partneriai: Šiaulių universiteto (ŠU) Socialinės gerovės ir negalės studijų centro docentas dr. A. Ališauskas, ŠU lektorė ir Šiaulių Ringuvos specialiosios mokyklos mokytoja dr. Margarita Jurevičienė, ŠU doc. dr. Renata Geležinienė. UAB „Asmenybės raidos centras“ lektorius Ąžuolas Jašinskas supažindino, kaip dirbti su virtualios realybės ir 3D grafikos programomis.
Bibliotekoje sukurta inovatyvi mokymuisi palanki aplinka, pritaikyta jaunimui, turinčiam specialiųjų poreikių, bei bibliotekos darbuotojų įgytos naujos žinios sudarys prielaidas ilgalaikėje perspektyvoje plėsti bibliotekos teikiamas paslaugas, orientuotas į šią tikslinę grupę.


Laimos Juzulėnienės inf.

Ievos Slonksnytės ir Ievos Lipskienės nuotr.




Komentarai

Populiarūs įrašai