KOMPIUTERIO IR INTERNETO GALIMYBES ATRADO BIBLIOTEKOJE

Nuotr. iš bibliotekos archyvo
Vyresnio amžiaus panevėžiečiai, norėdami ne tik įveikti technologijų baimes, bet ir patobulinti jau turimas žinias ar įgyti naujų naudingų praktinių naudojimosi kompiuteriu bei internetu įgūdžių, rinkosi Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos filialuose – „Židinio“, Parko bei Viešojoje bibliotekoje. Čia, siekiant parodyti naujų technologijų ir interneto teikiamą naudą bei plačias pritaikymo galimybes, skatinti senjorus naudotis informacinėmis technologijomis, būti šiuolaikiškais, vyko bibliotekos projekto „3D: Domėkis. Dalyvauk. Dalinkis“ kompiuterinio raštingumo ir interneto pradžiamokslio mokymai.

„Bibliotekos pažangai 2“ gauto finansavimo dėka buvo įrengta 6 vietų mokymų klasė Viešojoje bibliotekoje, atnaujinta kompiuterinė ir programinė įranga, parengta nauja mokymų programa vyresnio amžiaus žmonėms.

Per 9 mėnesius trukusį projekto įgyvendinimo laikotarpį dviejų savaičių kursuose dalyvavo net 37 grupės, t.y. 200 panevėžiečių nuo 40 iki 80 ir daugiau metų amžiaus.

20 valandų trunkančiuose mokymuose, pasitelkiant teorinę medžiagą, praktinius pavyzdžius, skaidres ir filmukus, panevėžiečiai labai atidžiai nagrinėjo ir mėgino perprasti 9 skirtingas temas:

Kompiuterio pradmenys. Dalyviai susipažino su kompiuterio sandara/sudedamosiomis dalimis, pelės ir langų valdymu, aplankais, failais ir rinkmenomis.

Įvadas į internetą ir informacijos paieška. Nagrinėjant šią temą, sužinota, kas gi yra internetas, ką reiškia raidės www, URL. Kalbėta apie naudojimąsi naršykle: kaip atverti tinklapį, naršyti jame, kaip pakeisti nustatymus, pažiūrėti adresinę. Mokytasi naudotis Google paieškos sistema (žiniatinkliu, Google vaizdais, žemėlapiais, vertėju, Google street view), įvertinti rastos informacijos kokybę. Susipažinta su efektyviais užklausos formulavimo būdais, praktiškai bandyta rastą informaciją išsispausdinti ar įsirašyti.

Nuotr. iš bibliotekos archyvo
Teksto tvarkymo programa Word. Dalyviai mokėsi lengvai apipavidalinti dokumentą, įvesti, redaguoti, formuoti tekstą (keisti jo šriftą, spalvas ir pan.), įterpti paveikslėlį, grafinį objektą, sukurti lentelę, išsaugoti ir atspausdinti visą dokumentą ar tik jo dalį ir pan.

E-bendravimas. Temos metu kalbėta apie bendravimo elektroninėje erdvėje etiketą bei galimybes: internetinius forumus, pokalbių svetaines, interneto dienoraščius ir tinklaraščius, socialinius tinklus (Klase.lt, Frype.lt, Facebook ir kt.), interneto telefoniją (Skype, Google Talk ir kt. programas). Dalyviai susikūrė ir mokėsi naudotis savo el. pašto paskyra.

E-kultūra ir laisvalaikis. Nagrinėjant šią temą, sužinota ir išmokta daug naujų, naudingų dalykų. Pavyzdžiui, kaip rezervuoti ar užsisakyti norimą leidinį bibliotekos e-kataloge; kur galima peržiūrėti norimą laidą ar paklausyti muzikos; kaip surasti reikiamo autobuso tvarkaraštį; kur nusipirkti bilietus į kultūros renginį ar kelionę; kaip atrodo, ir kaip veikia elektroninė knygų skaityklė, ir dar daug kitos informacijos.

E-sveikata. Mokymų dalyviai klausėsi informacijos apie ligonių asociacijas, draugijas, forumus, valstybinę ir teisinę informaciją sveikatos klausimais, alternatyvią ir liaudies mediciną, maisto priedus internete. Praktiškai susipažino su universaliais sveikatos tinklalapiais – pasveik.lt, sergu.lt, sveikas.lt, e-medicina.lt, ligonių kasų tinklalapiu, teisine informacija pateikiama Sveikatos apsaugos ministerijos svetainėje. O tuomet jau patys mokėsi registruotis pas gydytoją internetu (www.sergu.lt), atliko virtualų sveikatos testą, ieškojo informacijos apie vaistines ir vaistus.

E-bankininkystė. Papasakota apie bankų paslaugas internetu (įmokų ir mokesčių mokėjimą, draudimą, paskolas, deklaracijų VMI pildymą ir kt.), sąskaitos galimybes ir būdus ją valdyti. Aptartas saugaus internetinės bankininkystės naudojimosi klausimas.

E-valdžia. Supažindinta su e-paslaugos.lt portalu, kuriame daugelis viešųjų paslaugų nemokamai teikiama elektroninėmis formomis, t.y. kompiuterio/interneto pagalba galima bendrauti su oficialių įstaigų darbuotojais, užsisakyti reikalingas pažymas, dokumentus bei prašymus (statybos leidimo, automobilių registravimo, priėmimo į darželį, gyvenamosios vietos deklaravimo, prisirašymo prie gydymo įstaigos, slaugos namuose užsakymas ir kt.).

Skaitmeninės fotografijos pradžiamokslis. Susipažinta su pagrindinėmis fotografavimo taisyklėmis ir principais (trijų trečdalių taisykle, tinkamu rakursu, horizonto taisykle ir kt.). Suteikta vertingų patarimų, kaip savo reikmėms išsirinkti tinkamą fotoaparatą ar SD kortelę; kaip padaryti gerą nuotrauką namų sąlygomis; kaip perkelti ir tvarkingai laikyti nuotraukas kompiuteryje; kaip siųsti nuotraukas el. paštu, pritaikyti darbalaukio fonui ir daugybė kitų naudingų dalykų.

Atėjus nelengvų, tačiau, kaip patys dalyviai sakė, labai naudingų ir įdomių mokymų pabaigai, visi užpildė kursų vertinimo anketas. Tam, kad žinotume, ar pateisinome jų lūkesčius, ar nagrinėtos temos, praktinės užduotys, atitiko jų poreikius, ką vertėtų tobulinti. Apklausos rezultatai tikrai džiuginantys: savo pradinius naudojimosi kompiuteriu ir internetu įgūdžius dalyviai įvertino silpnai (skalėje nuo 1 iki 5, vidutinis atsakymas – 1,53), po kursų šis rodiklis pakilo iki 3,13. Prieš pradėdami mokslus bibliotekoje, daugiau nei pusė dalyvių prisipažino jautę baimę, neužtikrintumą naudotis kompiuteriu, po kursų absoliuti dauguma teigia įgijusi daugiau įgūdžių, pasitikėjimo, jaučiasi daug tvirčiau. 73 proc. dalyvių teigia, kad po šių užsiėmimų kompiuteriu naudojasi dažniau, o neturėję – planuoja įsigyti. Net 93 proc. dalyvavusių mokymuose tvirtina, jog išmokus naudotis kompiuteriu ir elektroninėmis paslaugomis teigiamai pasikeitė jų gyvenimo kokybė: „tapo įdomiau gyventi“, „įdomiau leidžiu laisvalaikį“, „sutaupau daug laisvo laiko tvarkydama įvairius reikalus neišeidama iš namų: nebereikia laukti eilėje, nes susimoku mokesčius, darau pavedimus, užsisakau bilietus į teatrą, užsiregistruoju pas daktarą internetu“, „galiu bendrauti su savo draugais užsienyje“, „daugiau bendrauju su artimais ir pažįstamais“, „dabar moku pasiskaityti laikraščius, susirasti reikiamą receptą, naudotis elektroninėmis bankų paslaugomis“, „po šių mokymų tapau labiau šiuolaikiška“ – džiaugėsi panevėžiečiai. Pasak kursus lankiusių, jie palengva perprato ne tik naudojimosi asmeniniu kompiuteriu pagrindus, bet ir tapo labiau įgudusiais interneto vartotojais.

Ačiū visiems nepabūgusiems, dalyvavusiems mokymuose ir įrodžiusiems, jog net esant garbaus amžiaus, galima įvaldyti šiuolaikines technologijas!

Indrė Lašinytė,

„3D: Domėkis. Dalyvauk. Dalinkis“ viešinimo koordinatorė

Komentarai

Populiarūs įrašai