Bibliotekininko kelionė aplink pasaulį per 6 dienas?!

Keiptauno konferencijų centras, nuotr. N. Androšiūnaitės
Taip, tai įmanoma – vieną kartą per metus, bibliotekininkai ir informacijos specialistai turi tokią galimybę. Būtina sąlyga – dalyvauti organizuojamose IFLA generalinėje konferencijoje ir asamblėjoje. 2015 m. rugpjūčio pabaigoje Keiptaune (Pietų Afrikos Respublika, PAR) vykusi konferencija, kurios tema „Dinamiškos bibliotekos: prieinamumas, plėtra ir transformacijos“, dar ir rudens metu sukelia vien tik malonius prisiminimus, jaudinantį ilgesį ir naujas idėjas bibliotekos paslaugų plėtrai ir projektinei veiklai.

Bibliotekininko kelionė aplink pasaulį prasideda gerai nusiteikus ir pasineriant į tautų katilą, kuris šešias dienas verda įspūdingo dydžio konferencijų centre. Abejingų nepalieka faktas, kad vienoje vietoje susirenka daugiau nei 3000 aktyvių, norinčių pasidalinti patirtimis, įgyti žinių bibliotekininkų ir informacijos specialistų. Radus bendrą kalbą su bibliotekininku iš Centrinės Afrikos, kurio biblioteka yra tik jūrinis konteineris vidury laukų, apima nuostabus pojūtis, kad kiekvienas dalyvis yra viso pasaulio bibliotekų dalis.

Keiptauno panorama, nuotr. N. Androšiūnaitės
Didžiausias dėmesys kelionės aplink pasaulį metu, buvo skirtas PAR. Šios šalies bibliotekos yra aktyvios kuriamos demokratinės valstybės veikėjos socialinėje erdvėje. Šalyje veikia platus įvairių tipų bibliotekų tinklas: nacionalinė biblioteka su padaliniais kituose miestuose, aklųjų, Parlamento, 5 depozitinės, 9 tyrimų tarybos, 23 aukštojo mokslo įstaigų, 1993 viešosios, apie 2000 mokyklų bibliotekų ir kitos specialiosios, privačios ir įstaigų bibliotekos. Nuo 2008 m. PAR organizuojama nacionalinė bibliotekų savaitė pradėta sieti su bibliotekų veikimu tinkle, skelbiamoms temoms priskiriant žymą „@”. 2015 m. Pietų Afrikos bibliotekų asociacijos (LIASA) bibliotekų savaitė skelbia: „Susisiek @ tavo biblioteka” („Connect @ your library“). Pagrindinės problemos, kurių sprendimų ieško PAR bibliotekos, yra: visuomenės grupių susidūrimas su sudėtinga ekonomine situacija, įvairių socialinių sluoksnių asmenų ir informacinė atskirtis, plintančių ligų prevencija, netradicinės orientacijos asmenų informacinis aprūpinimas, daugiakalbystė šalyje (PAR yra 11 nacionalinių kalbų).

Lietuvių grupė, nuotr. N. Androšiūnaitės
Kontrastinga šalies ekonominė ir socialinė aplinka lemia tai, kad bibliotekos neišvengiamai įsisuka į bendrą šalies gyvenimą ir stengiasi prisidėti prie visų problemų sprendimų, pavyzdžiui, kuriant lengvai prieinamas bibliotekas, kurios yra ten, kur jų pagrindinė auditorija. Įdomiausias PAR bibliotekos pavyzdys – bibliotekos jūriniuose konteineriuose. Tai ekonomiškas, lengvas ir patogus būdas įkurti biblioteką nepalankioje aplinkoje. Nors konteinerinės bibliotekos erdvės mažos, bet jose viskas telpa: aktualus bibliotekos dokumentų fondas, kompiuteriai su internetu, vieta bendrauti, ruošti grupines užduotis ar dirbti individualiai.

Stendinių pranešimų sekcija, nuotr. N. Androšiūnaitės
Neišvykstant iš vienos šalies, apkeliautas ir visas kitas pasaulis konferencijos sesijų metu. Konferencijos metu skaitytus pranešimus galima suskirstyti pagal kelias pagrindines temas:
  • pasaulio bibliotekų prieinamumo vartotojams, kuomet analizuojamos galimybės įvairiems vartotojams (neraštingiems, skurstantiems, turintiems įvairių negalių ir pan.)., teikti informacijos ir bibliotekų paslaugas. 
  • bibliotekų plėtros, įgyvendinant socialinius vaidmenis sesijos metu buvo daug diskutuota apie tai, kaip bibliotekos tinkamai galėtų ir turėtų atstovauti save ir pristatyti savo kuriamą vertę visuomenėje.
  • bibliotekos transformacijos ir prisitaikymo prie kintančios visuomenės sekcijų metu buvo kelti klausimai naujųjų technologijų ir visuomenės informacinio raštingumo pokyčiais. Gana daug buvo kalbėta ne tik apie vaikų ir jaunimo informacinį raštngumą, bet ir apie skurdžiai gyvenančių asmenų informacinių gebėjimų lavinimą.
Kiekvienas dalyvis galėjo pasirinkti aktualiausios tematikos pranešimus iš 225 skirtingų sesijų. Konferencijoje bibliotekos specialistai ne tik gilino profesines žinias, bet ir kūrė profesinius tinklus. S Pažintys su kolegomis iš kitų šalių – neišvengiamos, o galimybės labai didelės. Visi dalyviai nusiteikę draugiškai, ir visai nesvarbu, kad kai kurie iš jų nelabai ir žino kur yra Lietuva, o ką jau kalbėti apie mūsų bibliotekų sistemą.

Neringa Androšiūnaitė
Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos
Regiono bibliotekų metodikos ir vadybos centro
vyriausioji metodininkė

Komentarai

Populiarūs įrašai