Pajusk. Išgirsk. Paliesk: apie Lietuvos aklųjų bibliotekos paslaugas – novatoriškai

Nacionalinė bibliotekų savaitė – puiki proga atskleisti visiems Lietuvos gyventojams, kokias galimybes jiems gali atverti bibliotekos. Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) – visoje šalyje unikali ir išskirtinė organizacija, nes padeda skaitymo sutrikimų turintiems žmonėms tobulėti, įdomiai leisti laisvalaikį, mokytis. Ne visiems paprasta įsivaizduoti, su kokiais sunkumais susiduria specialių poreikių turintys žmonės ir ką jiems gali pasiūlyti tokia biblioteka. Todėl nacionalinę bibliotekų savaitę LAB kartu su partneriais – Lazdijų savivaldybės, Utenos A. ir M. Miškinių, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosiomis bibliotekomis, pažymėjo renginių „Pajusk. Išgirsk. Paliesk“ ciklu. Renginius rėmė JAV ambasada. Nacionalinės bibliotekų savaitės metu surengti keturi interaktyvūs seminarai Lazdijuose, Utenoje ir Panevėžyje. Juose dalyvavo net 173 žmonių!
Lazdijai: dalyvė bando atspėti kvapą

Renginiai buvo skirti visiems lazdijiečiams, uteniškiams ir panevėžiečiams, o ypač trečiojo amžiaus universitetų studentams-senjorams, moksleiviams, su negalią turinčiais žmonėmis dirbantiems specialistams, bibliotekų darbuotojams. Seminaruose siekta paprastai ir patraukliai paaiškinti, kaip negalintys įprasto teksto skaityti ir mus supančio pasaulio matyti žmonės gali naudotis įvairiomis juslėmis. Ne tik rega, bet uoslė, lytėjimas, klausa padeda jiems būti savarankiškiems ir gyventi pilnavertį gyvenimą.

Pakvietę regionų gyventojus į interaktyvius seminarus, tikėjomės, kad daugiau sužinoję apie LAB, jie taps bibliotekos ambasadoriais savo mieste. Juk skaitymo sutrikimų turintys žmonės gyvena įvairiuose Lietuvos kampeliuose, ne kiekvienas jų žino apie galimybę naudotis LAB paslaugomis. Taigi dar vienas svarbus seminarų tikslas buvo pakviesti į pagalbą vietos bendruomenę tam, kad potencialūs LAB vartotojai sužinotų apie šios bibliotekos paslaugas.
Utena: dalyviai įsivaizduoja, kaip mato regos negalią turintis žmogus

Pasirinkome netradicinį renginių formatą – kavos staliukus (angl. World cafe). Šis diskusijų metodas plačiai taikomas susitikimuose, profesiniuose renginiuose, nes leidžia sukurti neformalią atmosferą ir visiems dalyviams aktyviai įsitraukti į pokalbį. Metodo esmė – diskusijos vyksta prie tam tikrai temai skirtų staliukų. Dalyviai praleidžia prie staliuko ribotą laiką (mūsų seminaruose – 20 minučių), o paskui pereina prie kito staliuko. Taip aplankomi visi staliukai ir dalyviai spėja padiskutuoti įvairiomis temomis. Tai nepaprastai dinamiškas ir smagus būdas bendrauti – šiek tiek triukšmingas, bet puikiai tinka tiems, kas nori pats viską išbandyti.

Seminaruose „Pajusk. Išgirsk. Paliesk“ dalyviai buvo kviečiami aplankyti tris teminius staliukus, kuriems pavadinti pasirinkome pirmąsias bibliotekos pavadinimo raides („L“, „A“ ir „B“):

  •  Staliukas „L“ buvo skirtas sužinoti ir praktiškai išbandyti, kaip galima pažinti pasaulį uostant ir liečiant įvairius objektus. Šio staliuko vedančioji – LAB Skaitytojų aptarnavimo centro vadovė Justina Gagarina, jos padėjėjos – Janina Vileikienė (Informacijos išteklių centro vadovė) bei Lina Kacevičienė (LAB administratorė). Lektorės atskleidė uoslės reikšmę mūsų gyvenime, pakvietė dalyvius atpažinti įvairius kvapus. Dalyviai turėjo progą uostyti įvairiausius kvapus – kavos, džiovintų grybų, vaisių. Tikriausiai, ne vienas nustebo įsitikinęs, kad ne visus kvapus paprasta atpažinti. Staliuko lankytojai taip pat lietė ir vartė taktilinius leidinius ir trimačius įvairių objektų maketais.
  • Staliuko „A“ lankytojai galėjo įsijausti į tai, kaip pasaulį mato įvairių regos sutrikimų turintys žmonės. Tam staliuko vedantysis – Zenonas Klimaitis (LAB Skaitmeninių paslaugų ir leidybos centro vadovas) aprūpino juos specialiais akiniais. Staliukas „A“ buvo skirtas paaiškinti, kaip galima skaityti naudojantis specialaus formato leidiniais – padidintu šriftu, Brailio raštu, garsinėmis knygomis, daugiafunkciniais DAISY leidiniais. Dalyviai taip pat turėjo progą pamėginti rašyti Brailio raštu, klausėsi garsinių knygų įprastu ir 30 proc. padidintu greičiu. Dalyviams sunkiai sekėsi suprasti greitakalbe skaitomo knygos tekstą, todėl beliko stebėtis aklųjų ir silpnaregių skaitytojų klausos gebėjimais.
  • Panevėžys: dalyvė išbando el. didinamąjį stiklą
  • Staliukas „B“ stebino dalyvius žmonėms su specialiais poreikiais technologijų atveriamomis galimybėmis. Vedantysis – LAB Paslaugų ir produktų plėtros skyriaus specialistas Darius Tamošiūnas smalsuoliams pasiūlė pagalvoti, kaip regos negalią turintys žmonės gali susidoroti su kasdienėmis užduotimis – įsipilti sau kavos ar arbatos, perskaityti smulkiomis raidėmis parašytą prekės ar vaistų instrukcijos tekstą. Dalyviai patys bandė naudotis įvairiais įrenginiais – kalbančiomis svarstyklėmis, elektroniniu didinamuoju stiklu, išmaniajame telefone ir planšetiniame kompiuteryje įdiegta programine balso sintezavimo įranga. Staliuko lankytojai taip pat turėjo progą sužinoti apie vienintelę Lietuvoje žmonėms su skaitymo sutrikimais skirtą virtualią biblioteką ELVIS. Šią virtualią biblioteką sukūrė ir plėtoja LAB.
Lazdijai;diplomuota LAB ambasadorė
Seminare laiko skirta ir trumpam pranešimui apie LAB veiklą bei audiovizualiniu vertimu papildyto animacinio filmuko demonstracijai. Audiovizualinis vertimas – tai vaizdinės informacijos pavertimas garsu. Paprastai audiovizualinis vertėjas žodžiu atpasakoja ekrane rodomą veiksmą. Tai leidžia vaizdo nematantiems žmonėms mėgautis kinematografijos ir animacijos kūriniais, stebėti TV laidas. Audiovizualinio vertimo galimybes LAB galėjo demonstruoti bendradarbiavimo su Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakultetu dėka. Šiame fakultete rengiami audiovizualinio vertimo specialistai.

Pasibaigus renginiui dalyviai buvo kviečiami tęsti diskusijas prie kavos puodelio ir nusifotografuoti su LAB ambasadorių pažymėjimais prie renginio plakatų sienos.

Seminarų vertinimo anketos rodo, kad dalyviai liko labai patenkinti renginiais. Nemažai dalyvių nurodė, kad renginiai pranoko jų lūkesčius, linkėjo sėkmės ir siūlė organizuoti daugiau tokio pobūdžio seminarų:
  • „Seminaras SUPER. Labai tinkamas įstaigų darbuotojams, kurie dirba su senyvo amžiaus žmonėmis“. „Sėkmės toliau organizuojant tokius seminarus, nes man jie nematyti-negirdėti“.
  •  „Siūlyčiau tokių seminarų organizuoti dažniau!”
  • „Ką sužinojau – buvo nauja! Ačiū!”
Lazdijai: pirmoji pažintis su taktiline knyga
Dažnai nesusimąstome apie tai, kad šalia mūsų yra žmonių, kurie turi dėti daugiau pastangų, kad atliktų veiksmus, kurie mums atrodo kasdieniški, paprasti ir net nepastebimi. Kalbėti apie specialių poreikių turinčius žmones ir jiems skirtas paslaugas labai svarbu, bet neretai tai nėra paprasta. Ypač nelengva įveikti „kitokių“ visuomenės narių baimę, įvairius stereotipus, abejingumą. Manau, mums pasisekė kitaip pažvelgti į šią temą, įrodyti ir pademonstruoti, kad visi galime gyventi įdomų, įvairių patyrimų kupiną gyvenimą. O svarbiausia – parodyti tai, kad biblioteka – tai puikus šaltinis galimybių mokytis, sužinoti, tobulėti, įveikti įvairias kliūtis.

Panevėžys: LAB komanda
Džiaugiamės, kad šios nacionalinės bibliotekos savaitės tema „Biblioteka: informacija ir žinios kiekvienam“ paskatino bibliotekininkus daugiau kalbėti apie svarbų bibliotekų vaidmenį – užtikrinti, kad žiniomis ir informacija galėtų pasinaudoti kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo jo socialinio statuso, pažiūrų, galimybių ir gebėjimų. Linkime sau ir kitoms bibliotekoms toliau kalbėti apie galimybes, kurias suteikiame visiems žmonėms, skatinti ir padrąsinti juos siekti savo svajonių ir padėti tai padaryti kitiems.

Nuotraukos: Faustos Brasaitės, Linos Kacevičienės ir Dariaus Tamošiūno

Komentarai

Populiarūs įrašai