Bibliotekos - jaunimo mokymosi laboratorijos

Šaltinis: IMLS
JAV Bibliotekų ir muziejų paslaugų institutas paskelbė ataskaitą apie mokymosi laboratorijos jaunimui bibliotekose. Mokymosi laboratorijų jaunimui idėja grindžiama visuminio mokymosi (angl. connected learning) koncepcija (apie visuminį mokymąsi daugiau - čia). Remiantis šia koncepcija jaunuolis, įsitraukęs į visuminį mokymąsi:

  • Siekia naujų žinių toje srityje, kur jis jaučia didžiausią motyvaciją ir susidomėjimą, 
  • Gauna pagalbą ir palaikymą iš savo socialinės aplinkos (draugų, mentorių, benraminčių) 
  • Naujų gebėjimų įgijimą sieja su ateities karjera.

Apie tokias kūrybines dirbtuves bibliotekose jau rašėme tinklaraštyje aptardami YOUmedia atvejį.
Kokie gi yra pagrindiniai mokymosi laboratorijų bruožai?

  • Paprastai mokymosi laboratorija - tai vieta, kurioje įvairių interesų turintys jaunuoliai gali susitikti su suaugusiais mentoriais ir gali gilintis ir tyrinėti juos dominančius dalykus.
  • Mokymosi laboratorijoje jaunuoliams teikiama prieiga prie jų idėjoms plėtoti ir žinioms gilinti reikalingų skaitmeninių įrankių ir tradicinių priemonių.
  • Tokiose laboratorijose pagrindiniu mokymosi varikliu laikomas besimokančiojo susidomėjimas, o veikla orientuota į konkretaus produkto sukūrimą.
  • Jaunuoliams laboratorijos padeda įgyti ateityje naudingus gebėjimus, pasirinkti ir siekti karjeros tam tikroje srityje.
  • Kad pasiektų visų aptartų tikslų, mokymosi laboratorijos skatina pasitelkti bendruomenės išteklius - bendradarbiavimą tarp įvairių organizacijų ir bendruomenės narių.

Gal ir jūsų bibliotekoje atsiras vietos mokymosi laboratorijai? Susipažinkite su visu ataskaitos tekstu:

Learning labs in libraries and museums: transformative spaces for teens [interaktyvus]. 2014 [žiūrėta 2014 m. gruodžio 4 d.]. Prieiga per internetą: http://www.imls.gov/assets/1/AssetManager/LearningLabsReport.pdf

Komentarai

  1. Džiaugiamės, kad projekto dėka mini Inovacijų laboratorija įkurta ir Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje - http://blogas.kvb.lt/category/biblioteka-naujienos-projektai-kaunas-kaunieciai-duomenu-bazes-apklausa/projektai/ilab-projektai/

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai