Moderni šeimos biblioteka Marijampolėje

Marijampolės P. Kriaučiūno bibliotekos nuotr.
Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka neseniai įgyvendino projektą "Bendradarbiavimas kuriant biblioteką šeimai" kartu su Černiachovko viešąja biblioteka. Šis projektas įdomus įvairiais aspektais: atnaujinta biblioteka ir jos erdvės, įvykdytos įvairios edukacinės programos, atliktas tyrimas, kuris padėjo nustatyti, kokios bibliotekos reikia šiuolaikinei šeimai. Projektas iš dalies finansuotas pagal Europos Sąjungos 2007-2013 m. kaimynystės ir partnerystės priemonės Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos bendradarbiavimo per sieną programą.

Įgyvendinant projektą modernizuotos ir pritaikytos šeimos poreikiams Marijampolės ir Černiachovsko viešųjų bibliotekų erdvės. Marijampolės viešojoje bibliotekoje rekonstruotos Draugystės filialo patalpos. Įrengtos įvairiai veiklai pritaikytos zonos - mediateka, žaidimų kampas, technologijų, susitikimų ir užsiėmimų erdvė. Skaitytojų patogumui įrengta nemažai technologinių naujovių - techninė ir programinė įranga, kuri leidžia kurti ir naudotis garso ir vaizdo dokumentais (pvz., redaguoti nuotraukas, kurti ir redaguoti muzikos įrašus), elektroninės skaityklės ir kt.

Projekto metu organizuoti įvairūs mokymai šeimoms, įkurti šeimų klubai ir sambūriai siekiant dalintis skaitymo, vaikų literatūros parinkimo ir kt. patirtimi.

Įdomi projekto iniciatyva - šeimų požiūrio į viešąją biblioteką tyrimas. Jame dalyvavo 200 respondentų iš Marijampolės ir 206 - iš Černiachovskio.

Apklausos rezultatai parodė, kad marijampoliečiai bibliotekoje daugiausiai naudojasi knygų skolinimo paslauga. Tačiau jie taip pat linkę lankytis susitikimuose su žymiais žmonėmis, dalyvauti literatūrinėse, meninėse-kūrybinėse, edukacinėse programose.

Marijampolės P. Kriaučiūno bibliotekos nuotr.
Tyrime atsiskleidė ir veiksniai, kurie paskatintų dažnesnį Marijampolės šeimų lankymąsi bibliotekoje. Tai - patogus darbo laikas, specialios paskirties patalpos bibliotekoje (vaikams, žmonėms su negalia, pritaikytos tam tikrai veiklai), gausesnės ir įvairesnės edukacinės programos šeimoms, renginiai, internetas ir modernios elektroninės paslaugos.

Svajonių biblioteka, marijampoliečių nuomone - tai šeimoms, vaikams ir žmonėms su negalia pritaikytos, patogios, jaukios ir modernios bibliotekos erdvės ir infrastruktūra; paslaugus ir profesionalus personalas, kokybiški ir gausūs informacijos ištekliai, lankstus darbo laikas. Tai, pavyzdžiui, biblioteka, kurioje būtų patogu jaunoms mamytėms - lengva įvažiuoti su kūdikių vežimėliu, pervystyti ir pamaitinti kūdikį ir pan. Šeimos taip pat pageidauja įvairios popamokinės veiklos vaikams vasaros metu, vaikų priežiūros paslaugų, psichologo konsultacijų, įvairių ugdomųjų programų.

Tyrimo rezultatai panaudojami plėtojant bibliotekų paslaugas šeimoms.

Žinutė parengta pagal Marijampolės Petro Kriaučiūno bibliotekos pateiktą medžiagą:

STOČKUVIENĖ, Alma. Projektas "Bendradarbiavimas kuriant biblioteką šeimai" [informacija apie projektą].
ADVILIONIENĖ, Živilė. Laisvalaikio, informaciniai, edukaciniai poreikiai bibliotekoje: Marijampolės ir Černiachovsko (Įsručio) šeimų požiūrio ir poreikių tyrimas [straipsnio rankraštis].

Komentarai

Populiarūs įrašai