Vieta, į kurią norėtųsi sugrįžti, arba bibliotekų erdvių dizaino tendencijos

Klivelando viešosios bibliotekos  langelis vairuotojams
Šiuolaikinės bibliotekos jau suprato, kad skaitytojams svarbu ne tik kokybiškos paslaugos ir informacijos ištekliai, bet pati bibliotekos erdvė. Ji turi būti funkcionali, pritaikyta skaitytojų poreikiams ir ...skatinanti norą į sugrįžti į biblioteką.

Ką gi daro bibliotekos, kad sukurtų tokias nepamirštamas erdves?

Įsikuria apleistuose parduotuvėse ar pramoniniuose pastatuose. Pirmiausiai, tokių pastatų remontas gali kainuoti kiek mažiau, negu naujos bibliotekos statybos. Antra, tokios vietos prideda bibliotekai papildomo šarmo. Apie bibliotekos įrengimo projektus apleistuose patalpose skaitykite straipsnyje Repurposing retail (anglų kalba).

Kūrybingai panaudoja atviras erdves. Turbūt, visiems žinoma, kad praplėsti turimų patalpų erdvę nelengva, bet išradingi bibliotekininkai sugebėjo sukurti jaukią ir skaitytojus traukiančią aplinką tiesiog lauke. Šiandien itin populiarūs bibliotekos sodai, kurie neretai tampa bendruomenės susibūrimo vieta, arba netgi mokymų apie "žalią" gyvenimo būdą priemone. Apie tokį bibliotekos projektą jau rašėme straipsnyje Gamtos kampeliai bibliotekos skaitytojams.

Išradingai pritaiko bibliotekos erdves ir patalpas įvairiems vartotojo poreikiams. Pavyzdžiui, JAV Klivelando viešoji biblioteka turi aptarnavimo langelį, prie kurio galima privažiuoti automobiliu, panašiai, kaip perkant užkandžius neišlipant iš automobilio.

Daugiau idėjų galima pasisemti iš straipsnio, pagal kurį parengta ši žinutė:

KNAPP, M. Library spaces that keep customers coming back. Iš Webjunction [interaktyvus]. 8 January 2014 [žiūrėta 2014 m. vasario 3 d.]. Prieiga per internetą: http://www.webjunction.org/news/webjunction/library-spaces-that-keep-customers-coming-back.html

Komentarai

Populiarūs įrašai