Šiuolaikiniai informacijos vartojimo ypatumai: mažiau yra geriau

Svetainėje Bernardinai.lt paskelbtas įdomus straipsnis "Norbert Bolz. Dėmesio vadyba prieš informacijos gavybą" apie tai, kaip šiuolaikinės visuomenės, paveiktos informacijos ir komunikacijos technologijų plėtros ir interneto, vartoja informaciją, su kokiomis problemomis susiduria. Straipsnyje apibendrinamos vokiečių medijų tyrinėtojo Norberto Bolzo idėjos. Šiuolaikinės visuomenės problema - informacijos perteklius, todėl svarbia užduotimi tampa sumažinti gaunamos informacijos kiekį, orientuotis gaunamos informacijos srautuose:
Informacijos srautas nebegali padėti spręsti mūsų problemų. Svarbu ne didinti turimos informacijos kiekį, bet sugebėti atfiltruoti tik tai, kas iš tiesų svarbu, struktūruoti ir pamąstyti turimą informaciją. Šiandien labai svarbus vaidmuo tenka žinojimo dizaineriams – redaktoriams, žurnalistams, mokslininkams, režisieriams, rinkodarininkams, finansiniams patarėjams, poetams. Tai profesijos, kurios susijusios su informacijos struktūravimu, jos kuria prasmes ir padeda orientuotis.

Atrodo, tai puiki žinia bibliotekininkams, kurių poreikis ir vaidmuo visuomenėje turi didėti. Tačiau tarp svarbių informacijos filtruotojų ši profesija straipsnyje neminima. Gal patiems bibliotekininkams verta apie tai garsiau kalbėti?

Kviečiame skaityti ir pamąstyti apie tai, ar bibliotekininkai ir ateityje bus reikšmingi informacijos naudotojų pagalbininkai.

Parengta pagal:

NAVICKAS, A. Norbert Bolz. Dėmesio vadyba prieš informacijos gavybą. Bernardinai.lt [interaktyvus]. 2012, liepos 27 d. [žiūrėta 2012 m. rugpjūčios 1 d.]. Prieiga per internetą: http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2012-07-23-norbert-bolz-demesio-vadyba-pries-informacijos-gavyba/85267

Komentarai

Populiarūs įrašai