Žurnale "Literatūra ir menas" apie Antakalnio biblioteką, knygas ir žmones...

"Maironio metai šiemet, taigi drįsčiau atsakyti iškilmingai ir gražiai: mano širdis yra knygos tėvynė. Todėl knygų mugės ir knygynai yra tos vietos, kuriose nesilankau. Nueinu tik į savo nedidelę ir puikią Antakalnio biblioteką. Mano galva, tik biblioteka dabar gelbsti ir, tikiuosi, išgelbės gerą knygos vardą. Leidykla ir ponas autorius tą vardą prarado.

Kadaise buvęs kultūros ministras R. Vilkaitis gavo velnių dėl to, kad pasiuntė rėkiančius skaitytojus į bibliotekas dykai į namus pasiimti senų knygų ir ramiai jas skaityti. Šaunuolis Vilkaitis. Kam perkate knygą už 40 kruvinų savo litų, nors biblioteka lūžta nuo, pavyzdžiui, "Pasaulinės literatūros bibliotekos" tomų - atsimenate, tokių tamsiai rudų, tiesa smulkaus šrifto, bet po šilta stalinės lempos šviesa tikrai perskaitysite. Ir nepasigailėsite, nes pasirinkimo paklaida sumažės daugybę kartų, nei išėjus su knyga iš knygyno.

Antakalnio biblioteka jau kompiuterizuota, bibliotekininkė Violeta sako, kad jei bus nutarta pasinaudoti tam tikra programa, tiksliai žinosim, ką žmonės skaito, ko visai neskaito, ir LATGA-A galės smarkiai pasireikšti. Daug neaiškumų paaiškės. Bet ir dabar plika akim matau: daugiausia ateina studentai ir pensininkai, mažiausiai - dirbantys, pasiturintys, toji vidurinioji klasė, palyginti daug rusų ir lenkų, "tiksliukai" labiau nei humanitarai (žinau, mano draugai ir kolegos į bibliotekas seniai nebevaikšto), o menininką bei artistą tokioj šventoj vietoj retai užklupsi - kažin kodėl? Į bažnyčią daug kas išmoko ne tik per šventes užsukti, o štai bibliotekoje proto šviesos nusileidusiose sutemose nenori ieškoti. Dar esu susekusi, kad vieno miestelio mokyklos biblioteka (turbūt iš tų, kur garsiausiai verkia, kad negali nusipirkti būtent naujų knygų), už paskutinius grašius tyliai išsirenka ir prenumeruoja ne ką kitą, o žurnalą "Žmonės" - na, juk mokytojai irgi žmonės."

Iš Visockaitė, Jūratė. Kas yra knygos tėvynė? Literatūra ir menas: kultūros savaitraštis. Nr. 9 (3369). 2012 m. kovo 2 d., p. 5.

Komentarai

Populiarūs įrašai