Manhatano telefono būdelės virsta mini bibliotekomis

Regis, greitai teks pradėti dar vieną sekciją šiame tinklaraštyje. Neseniai rašėme apie mini bibliotekas, primenančias paukščių namelius, dabar jau gavome žinią apie knygų lentynas, sumaniai įtaisomas telefono būdelėje. Šį kartą telefonų būdelių grąžinimo iniciatorius - menininkas Johnas Locke'as, kuris savarankiškai ėmėsi iniciatyvos tokiu neįprastu būdu paskatinti žmones daugiau skaityti.

Šaltinis: The Athlantic Cities, http://cdn.theatlanticcities.com/img/upload/2012/02/21/04.jpg

Menininkas neturi rėmėjų, bet užtat pasižymi gana tvirtu noru paskatinti žmones skaityti. Jis pats įrengia telefono būdelėse lentynas ir padeda knygų. Pirmieji eksperimentai baigėsi nelabai sėkmingai - knygos buvo išvogtos, net ir lentynos dingo. Bet išradingas menininkas nenusiminė ir kartoja savo eksperimentą įvesdamas naujovių - žymi knygų nugarėles, kad jų negalima būtų parduoti, parašė instrukcijas, kaip naudotis biblioteka telefono būdelėje droviesiems skaitytojams.

Šio neįprasto projekto autorius tikisi, kad jam pavyks sukurti nedideles bendruomenines bibliotekėles. Kad praeinantis žmogus paimtų knygą paskaityti, o mainais atneštų vieną iš savo mėgstamiausių kūrinių. Menininkas pastebi, kad telefono būdelės jau tapo savotiška atgyvena mobiliųjų telefonų amžiuje, tačiau jų tinklas tankus - kodėl gi nepanaudojus būdelių mini bibliotekoms įrengti. Niujorko gatvėse yra daugiau negu 13000 telefonų būdelių. Johnas Locke'as laiko tai puikia galimybe naujai idėjai įgyvendinti.

Gal jau laikas kalbėti apie pilietines iniciatyvas, kai žmonės patys noriai kuria savo bendruomenines bibliotekas?

Parengta pagal:

METCALFE, John. Now New York pay phones became guerilla libraries. The Atlantic cities [interaktyvus]. 21 February, 2012 [žiūrėta 2012 m. kovo 5 d.]. Prieiga per internetą: http://www.theatlanticcities.com/arts-and-lifestyle/2012/02/how-new-york-pay-phones-became-guerrilla-libraries/1288/

Komentarai

Populiarūs įrašai