Apie neįkainojamas idėjas, kurios nieko nekainuoja...


2010–ųjų kalėdinė akcija „BALTA“
Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos darbuotojai jau seniai vadovaujasi tiesa, kad įvairi ir įdomi veikla galima tik bendradarbiaujant, keičiantis idėjomis bei pasiūlymais. Bendraujant su kitomis kultūros, švietimo įstaigomis bei organizacijomis, miesto (ir ne tik) menininkais gimsta daugybė idėjų, kurios nieko nekainuoja, tačiau subrandina puikius rezultatus.

Nuo pat bibliotekos veiklos pradžios, 1993 aisiais, turiningai rutuliojasi draugystė su Alytaus miesto dailininkais, fotografais. Dar prieš dešimtmetį mūsų darbuotojai virtualioje erdvėje sukūrė duomenų bazę apie Alytaus vizualiųjų menų kūrėjus. O pernai, kaip natūrali abipusiai naudingo bendradarbiavimo tąsa, dienos šviesą išvydo miesto menininkus ir jų darbus reprezentuojantis atvirukų rinkinys „Atvirlaiškis iš Alytaus“, jau tapęs geidžiamu kolekcininkų objektu bei puikia dovana miesto svečiams.

2010–ųjų kalėdinė akcija „BALTA“

Bibliotekos salėje – svetainėje nuolat pristatomos dailininkų ir fotografų naujų kūrinių parodos - ir jungtinės, ir personalinės. Vienas linksmiausių ir įdomiausių pastarųjų metų jungtinių projektų - 2010–ųjų kalėdinė akcija „BALTA“, kurioje į vieną stilingą, šventišką visumą susijungė bibliotekos lankytojų ir darbuotojų sukurta „Baltoji enciklopedija“, Alytaus bei Druskininkų menininkų „baltos“ fotografijos ir paveikslai, instaliacijos bei, suprantama, irgi „baltasis“... vaišių stalas.                                                                                  
Birželio mėn., miesto gimtadienio proga, bibliotekoje surengėme savitą parodą Alytietiškos istorijos Kosto POŠKAUS piešiniuose ir tekstuose. Jos metu miesto visuomenei buvo pristatyti ne tik jaukūs menininko grafikos darbai, meistriškai įamžinantys senojo miesto kampelius, bet ir vos dviem egzemplioriais „išleista“ jo „alytietiškų“ tekstų, iki tol publikuotų tik vietos žiniasklaidoje bei Šiaurės Atėnuose, „knyga“.

Šv. Benedikto gimnazijos jaunimas atlieka improvizaciją
Gruodžio pradžioje didžiulio alytiškių susidomėjimo sulaukė retrospektyvinė Zenono Bulgakovo analoginės fotografijos paroda „Vaizdai iš praeities“ - įsidėmėtina dar ir tuo, kad būtent jos metu įvyko jaudinantis autoriaus ir vienos iš gražiausių šios parodos nuotraukų (ir iki minėtos parodos niekur neeksponuotos) „modelio“ susitikimas – po keturiasdešimties metų.

Suprantama, būtent miesto dailininkai, fotografai – ne tik dažni svečiai bibliotekos kultūrinėje veikloje, bet ir šaunūs tarpininkai plečiant mūsų erdvėse eksponuojamų meno parodų geografiją. Puikus to pavyzdys - gruodžio mėn. veikusi dailės pedagogo Arūno Vaitkaus kuruojamo projekto parengta Marcin Wasyliuk (Varšuva) fotografijų paroda „Niujorkas. Paprasta istorija“ („NYC. Simple story“).  

Menininkų sambūris „Erdvės“ (asociacija) kartu su mūsų biblioteka taip pat įgyvendina šiuolaikiškus meno projektus bei edukacinę veiklą jaunimui. Bibliotekoje įrengtoje projekto „Bibliotekos pažangai“ mokymų klasėje vakarais mielai buriasi jaunųjų fotomenininkų mokyklėlės nariai, naudojasi kompiuteriais ne tik fotografijų peržiūrai, bet ir meninių darbų kūrimui. Pradedantieji ir profesionalūs „Erdvių“ sambūrio kūrėjai naudojasi ir kitomis bibliotekos erdvėmis – rengia savo kūrybos parodas, nuolat praturtindami jau pakankamai gausią bibliotekos vizualaus meno kolekciją naujais fotografijos darbais.

Nebe pirmus metus trunka bibliotekos bendradarbiavimas su Dzūkijos nacionalinio parko direkcija. Bibliotekoje eksponuojamos fotografijos parodos geba „cikriniam dzūkui šyrdzį sušyldzyc“. Džiugu suteikti bibliotekos erdves tokioms mieloms ekspozicijoms, kurias gausiai lanko ir jaunas, ir senas. Dzūkijos gamtą ir žmones vaizduojanti fotoparoda skambiu pavadinimu „Gamta – kultūros lopšys“ bibliotekos holą puošė iki pat šių metų Trijų karalių šventės, sulaukė rekordinio lankytojų skaičiaus.
Fotomenininko Zenono Bulgakovo parodoje

Jau tradiciškai bent dukart per metus bibliotekos hole eksponuojamos jungtinės bendrojo lavinimo mokyklų bei Profesinio rengimo centro parodos. Spalvingiausia, išradingiausia ir didžiausio susidomėjimo sulaukusi tokio pobūdžio ekspozicija – Profesinio rengimo centro paslaugų verslo skyriaus moksleivių kurtų papuošalų paroda „Pavasario žaismas“.

Literatūrinius projektus realizuoti bibliotekai visada mielai padeda tiek Alytaus miesto teatro aktoriai, tiek Šv. Benedikto gimnazijos tradicinių vertybių puoselėtojų sambūris „Spindulys“. Gimnazijos ir bibliotekos bendradarbiavimas, iš pradžių apsiribojęs tik mandagiais pakvietimais į renginius, jau išaugo į išankstinį bendrų projektų planavimą bei rengimą.

Teatrališki, išprusę jaunuoliai, vadovaujami mokytojos Irenos Leščinskienės, publikai pristatė jau ne vieną stilingą literatūrinę kompoziciją. Ketvirtojo trumposios prozos festivalio Imbiero vakarai metu abejingų neliko šio sambūrio sukurtai improvizacijai A. Škėmos „Baltosios drobulės“ motyvais. Bibliotekos projektui „Imbiero vakarai. Post Scriptum“ jaunieji gimnazistai parengė savitą literatūrinę - muzikinę interpretaciją pagal Algimanto Baltakio eiles.

Dar pernai ėmėme su gimnazistais tartis, kaip gyviau ir įdomiau surengti jubiliejinį Jurgio Kunčino 65-ečio paminėjimą. Šis renginys, įvykęs šių metų sausį, pranoko visus lūkesčius – salė „braškėjo per siūles“, keliasdešimčiai paskutinių atėjusiųjų neliko net stovimų vietų. Sambūris „Spindulys“ šauniai, su jaunatvišku „cinkeliu“, interpretavo J. Kunčino talentingai aprašytus Alytaus retro „vaizdelius“(dauguma šių tekstų, beje, viešai nuskambėjo pirmąkart). Valandą trukusioje „jaunatviškoje“ renginio dalyje buvo ir vaidybos, ir tarpukario stiliaus madų, ir dainų, ir net... elektrinės gitaros muzikos.  

Alytaus styginių kvartetas biblioteką gelbsti tada, kai renginiams reikia subtilaus muzikinio intarpo. Juk negausus bibliotekų finansavimas tokią „prabangą“ ne visada leidžia. Alkanos, rodos, vien tik menu mintančios muzikantų sielos visada atsiliepia į kvietimą padovanoti publikai valandėlę gurmaniško pasimėgavimo klasikine muzika. O kai renginio idėjos realizavimui prireikia savotiško kreizo ir linksmybės – niekuomet neatsisako Kоньfarmistai - toks neformalus miesto dailininkų, muzikantų, mokytojų ir net... verslo vadybininkų „garsų fabrikėlis“, iš kurio jau įpratome laukti bet kokių neprognozuotinų netikėtumų.

xxx 

Vienas mieliausių bibliotekos darbuotojų rūpesčių - mažiausieji mūsų skaitytojai, kuriems norisi dovanoti tik šviesias ir spalvingas akimirkas be jokių rimtų rūpesčių. Jiems skirti renginiai taip pat mielai sulaukia pagalbininkų.

Projektas „Pažink lietuvišką pasaką - tai linksma!“
Vaikų ir jaunimo skyriaus darbuotojos itin sėkmingai bendradarbiauja su asociacija „Dzūkijos vaikai“. Nuo ankstyvo rudens biblioteką vis ištikdavo smagus vaikų, projekto „Pažink lietuvišką pasaką – tai linksma!“ adresatų, klegesys. Teatro improvizacijas pagal Vytauto V. Landsbergio „Uodų pasakas“, V. Račicko „Šlepetę“ bei „Angelai, musės ir kiti švelnūs padarai...“ (pagal Sigutės Ach pasakų knygą „Ambrozijus, Purkius ir angelas“) mažiesiems alytiškiams sukūrė Alytaus teatro aktorės Inesa Pilvelytė, Onutė Gudaitytė bei jų vadovaujamos Dzūkijos vaikų asociacijos jaunimas (miesto bendrojo lavinimo mokyklų vyresniųjų klasių moksleiviai). Mažieji žiūrovai suapvalėjusiomis iš nuostabos akutėmis sėkė bibliotekoje vykstančius stebuklus – „Šlepetės draugijos“ geruosius darbus, lubose atsivėrusiame danguje piešiamus debesis, primenančius fantastiškus gyvūnus, mielai dalyvaudavo neįtikėtinose viktorinose ir žaidimuose. Tad po tokio smagaus įdirbio gal ir neturėtų stebinti, jog į susitikimą su vaikų pamiltu rašytoju Vytautu Račicku, bibliotekos darbuotojų pakviesti, atskubėjo daugiau nei... trys šimtai mažųjų alytiškių.

Apibendrinant belieka pasakyti, jog toks meninis - literatūrinis - muzikinis bendradarbiavimas mūsų bibliotekos viešojoje kultūrinėje veikloje vyksta nuolat. Jokia išimtis – ir šiemetiniai sumanymai, jų realizavimui, viliamės, nesutrukdys nei nuolat remontuojami Alytaus keliai, nei... sunkmečių prognozės. Biblioteka išties jau tapo ta vieta Alytuje, kur susitinka žmonės ir idėjos.  

Parengė  
Jūratė Čėsnaitė
vyresnioji metodininkė 
Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka

Komentarai

  1. Ypač šaunu, kad miesto kultūros žmonėms įdomi partnerystė su biblioteka, kad ir jie tame mato prasmę. Tai reiškia, kad biblioteka Alytuje yra!!!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai