Knygų menas - kitokio "skaitymo" galimybė (1)

Knygų menu domiuosi jau seniai. Naujų menininkų ir jų kūrinių dažniausiai ieškau internete ir turiu jau nemažą "virtualią" kolekciją, tačiau pradėti naują seriją apie knygų meną mane paskatino netikėtas atradimas japoniško maisto restorane. Laukdama vakarienės, varčiau žurnalą, kurio pagrindinės temos sukosi aplink automobilius ir technologijas ir netikėtai aptikau trijų puslapių straipsnį apie menininkus, kuriančius iš knygų. Straipsnis papildė mano kolekciją dar vienu nuostabiu menininku ir jo darbais bei sužadino norą pasidalinti knygų meno atradimais su Rock&Roll bibliotekininko tinklaraščio skaitytojais.
Taigi, pirmoji "knygų meno" atstovė, kurią noriu pristatyti - Cara Barer (būtent ta kūrėja, kurią padėjo atrasti minėtas straipsnis). JAV, Teksaso valstijoje gyvenanti ir kurianti menininkė "lipdo" knygų skulptūras ir jas fotografuoja. Idėja, jog knygos gali tapti meno objektu jai gimė pamačius lietaus permerktą, gatvėje gulinčią storą ir geltoną telefonų-informacijos knygą.

Knygų transformacijos fotografė objektų nuotraukoms dažniausiai ieško išparduotuvėse ar sendaikčių turgeliuose. Jos pasirinktos knygos dažniausiai yra netekusios savo pagrindinės vertės (pvz.: "Windows 95"). Tačiau kiekviena knyga yra išskirtinė: vienose svarbiausias yra turinys, kitose - dydis ar puslapių spalvos. Kartais Caros galutinį meno kūrinį nulemia atsitiktinumas, o kartais ilgas pasiruošimas: valandų valandas trunkantis knygos mirkymas, puslapių sukimas su plaukų suktukais, džiovinimas su fenu ir reikiamos pozicijos paieškos.
Cara sako, jog jos "nuotraukos atspindi fizinę evoliuciją" - objektas tampa kažkuo kitu nei buvo anksčiau. Tai glaudžiai siejasi su kita evoliucija - informacijos paieškos. Menininkės tikslas - kuo garsiau kalbėti apie spausdintos knygos ateitį ir informacijos paieškos pokyčius.
Iš tiesų, į jos fotografijas galima žiūrėti ilgai. Kiekviena iš jų turi stiprią žinutę.
Visus Caros Barer darbus galite peržiūrėti jos asmeninėje svetainėje: http://www.carabarer.com/Nuoroda

Nuotraukose kūriniai "Still life" ir "Blue Labyrinth"
Šaltiniai:
http://www.carabarer.com/
www.quarterlyconversation.com
http://www.kpbs.org/

Komentarai

  1. Man kažkodėl neatidaro puslapio http://www.carabarer.com/
    O šiaip labai gražus ir prasmingas menas :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai