Bibliotekininkai virtualiuose pasauliuose

Prieš kurį laiką tinklaraštyje rašėme apie trimatį virtualųjį pasaulį Second Life (žr. Second Life - bibliotekos virtualiuose pasauliuose). Šis žaidimą primenanti saityno paslauga sulaukė nemažai bibliotekininkų dėmesio. Nors šiuo metu susidomėjimas SL šiek tiek sumažėjo, mokslininkai iš Jungtinės Karalystės ėmėsi ištirti bibliotekininkų patirtį naudojantis šiuo virtualiuoju pasauliu. Tyrimo sumanymas labiau siejasi su galima bibliotekų ateitimi. Gal joje dominuos virtualūs pasauliai, gal ir bibliotekos persikels į SL ar panašias virtualias erdves.

Bet pradžiai mokslininkai pamėgino apklausti pačius bibliotekininkus, besinaudojančius SL. Pavyko gauti 10 atsakymų. Įdomu, kad su tiriamaisiais bendrauta (atliktas interviu) pačioje SL aplinkoje, nes manyta, jog virtuali aplinka artimesnė "realiam" pokalbiui, t.y. galima stebėti "kūno" kalbą. Be abejonės, šis tyrimas labiau žvalgomasis, nes atsakymų gauta nedaug, tačiau nuomones sužinoti vis tiek įdomu.

Atsakymus galima sugrupuoti į kelias temas. Štai jos:

Bibliotekininkų veiklos SL
Bibliotekininkai virtualiame pasaulyje daugiausia teikia informacinio konsultavimo paslaugas, atsako į įvairius SL vartotojų klausimus. Apskritai, interviu dalyvių nuomone, SL paslaugos negalėtų būti tokios pat kaip realių bibliotekų. SL suteikia daugiau galimybių bendrauti, ekspertimentuoti, bet šioje aplinkoje negalima pateikti naudotis bibliotekų išteklių. Tyrimo dalyviai manė, kad virtualiuose pasauliuose išsirutuliuos kitokios nei realių bibliotekų paslaugos.

SL bibliotekininko bruožai
Pabrėžta, kad labai praverčia geros bibliotekininkystės žinios, reikia gero IT ir ypač SL aplinkos bei paslaugų išmanymo. Daugelis atsakiusiųjų pastebėjo, kad labai reikia lankstumo, būti pasiruošusiam pokyčiams, eksperimentuoti. Galiausia, labai praverčia geras humoro jausmas.

SL - puiki profesinio tobulėjimo ir eksperimentavimo priemonė
Virtualusis pasaulis leidžia įveikti geografinius barjerus, be to, jame pavyksta išplėtoti dinamiškus ir gilesnius pokalbius profesinėmis temomis. Interviu dalyviai pabrėžė, kad diskusijos SL labiau dinamiškesnės ir turiningesnės, nei vykstančios socialiniuose tinkluose (pvz., Facebook). Be to, kaip ne kartą minėjo respondentai, SL galima eksperimentuoti - kurti naujas paslaugas, net eksperimentuoti su bibliotekų pastatų dizainu. Tai leidžia mokytis ir pasiruošti inovacijoms realiame bibliotekininkystės pasaulyje.

Be abejonės, SL vartotojai-bibliotekininkai paminėjo ir virtualios egzistencijos trūkumus: sudėtinga gauti finansavimą tokio pobūdžio iniciatyvoms, neaiški jų perspektyva, nėra jokių nustatytų gairių ar standartų, kaip geriau pritaikyti SL bibliotekos paslaugoms. Taigi kol kas SL besiformuojanti erdvė kūrybiškiems eksperimentuotojams.

Parengta pagal:

ELLIOT, Naomi. Is there a second life for librarians? The Electronic Library. 2011, vol. 29, no. 3, p. 354-366.

Komentarai

Populiarūs įrašai