Lady Gaga - "glam culture" bibliotekininkė

Lady Gaga, arba, tiksliau, Stefani Joanne Angelina Germanotta, turi virš 11 milijonų siekėjų Twiteryje. Šiandien ji yra absoliuti čempionė, lenkianti Baraką Obamą ir Britney Spears. Kiekviena jos perduodama žinia yra ištransliuojama per visas žiniasklaidos priemones ir asmeninius internetinius kanalus. Gagos reiškinys yra įdomus keliais aspektais ir, galbūt, mažiausiai muzikiniu. Nagrinėjat Gagos atvejį galima suprasti, kaip veikia masių psichologija, išvadas ar pasiūlymus taikyti savo darbe ar nagrinėjant tam tikras temas, pavyzdžiui, bibliotekų propagavimą. Galima tuo neapsiriboti ir skaityti klasikos knygas, pavyzdžiui, G. Le Bon „Minios psichologiją“ , o dar geriau - palyginti su realiu reiškiniu perskaičius Laura Coulman knygą „Strange and Beautiful: The Fabulous Style of Lady Gaga“. Rekomenduoju atkreipti dėmesį į lygybės principo taikymą komercijoje. Bet tai dar viena tema.

Jauna mokslininkė Corin Throsby į klausimą „ką dabar skaitau“ atsakė, kad skaito minėtą knygą, nes atranda daug įdomaus Gagos „perfomansuose“. Galima užduoti klausimą, kaip sureaguotų publika, kai kokia tai LT žvaigždutė vietoj drabužėlių prisidengtų karviena. Kur yra riba tarp šokiravimo ir patrauklumo? Stebinti reikia tam, kad išsiskirtum, bet ne tiek, kad prarastum kontaktą. Corin Throsby disertacija ir darbai siejami su Baironu, su romantizmu. Tyrimų tematika yra santykiai tarp autoriaus ir skaitytojų , užsimezgantys žmogiški flirto bruožai. Baironas yra išsaugojęs daug gerbėjų laiškų, kurie dažnai baigdavosi sakiniu: „...prašau sudeginti šitą laišką , kai tik perskaitysite...“.

Lady Gaga vardas Lietuvoje buvo išgirstas politikų po Romoje vykusio Pride renginio, kai ji nepalankiai atsiliepė apie vyraujančią netoleranciją mažumoms. Lyg ir negirdėtas dalykas, kad ministras pirmininkas reaguotų į 25 metų dainininkės kritiką. Šiandien Lady Gaga nuskrido į Japonija kad pasakytų - čia saugu. Tai tik keletas epizodų iš to, kas darosi pasaulyje.

Kodėl Lady Gaga yra tinklaraščio „Rock&roll bibliotekininkas“ žinutėje?

Nes ji pasakė - aš esu bibliotekininkė – „Lady Gaga Declares Herself 'Librarian of Glam Culture“. Taip parašė populiarus muzikinis žurnalas Rolling Stone.

Kaip sureagavo bibliotekinė bendruomenė? Pripaišė paršiukų ir prikūrė klipų. Kūryba, aišku, gerai, bet gal galima kaip nors protingiau išnaudoti šią žinią?

Vytas Savanoris, panaudota autoriaus asmeninė nuotrauka

p.s. naujausias Lady Gaga darbas - http://www.nytimes.com/2011/06/25/nyregion/gay-marriage-approved-by-new-york-senate.html?_r=1&hp

Komentarai

Populiarūs įrašai