Verslininkai mokosi iš bibliotekininkų

Verslininkai mokosi iš bibliotekininkų - ne, čia ne balandžio 1 d. juokelis. Tai mintis, prieš keletą metų kilusi verslo vadybos tyrinėtojams, kurie uždavė sau klausimą: "Ar verslas gali mokytis iš viešojo sektoriaus organizacijų?" Stereotipiška nuomonė byloja priešingą - verslo idėjos paprastai taikytinos viešajame sektoriuje, o ne atvirkščiai. Taigi mokslininkai nutarė viską apversti aukštyn kojomis. Iš tiesų, paprastai viešasis sektorius siejamas su biurokratija, inercija, lėtu naujovių diegimu. Tačiau tai tikrai nėra visuotinė taisyklė. Viešajame sektoriuje veikia nemažai organizacijų, kurios savo inovatyvumu pralenkia verslo kompanijas. Ir visa tai, turint omeny, kad viešąjį sektorių varžo daugiau apribojimų, negu verslą. Kaip smagu, kad tarp tokių pažangių organizacijų, kurios yra pavyzdys verslo sektoriui - bibliotekos.

Straipsnyje autoriai pristato Singapūro viešųjų bibliotekų sistemos atvejį. Tai labai proaktyvus tinklas, kuris pradėjo daugybę reformų net 1995 metais. Svarbiausia, kad reformos nebuvo siejamos su kokio nors "gaisro gesinimu", kaip tai įprasta. Atsižvelgdama į šiuolaikiškos bibliotekos pokyčius bibliotekų tinklą valdanti taryba iškėlė "gyvenimo būdo bibliotekos" (lifestyle library) viziją. Nutarta biblioteką paversti trečiąja vieta, kurioje žmonės noriai ir smagiai leidžia laiką laisvalaikiu. Bibliotekos transformavosi atsižvelgiant į šiuolaikinių vartotojų gyvenimo būdą. Jos įkuriamos prekybos centruose. Bibliotekose atsiranda kavinės, gausios muzikos ir kitos multimedija kolekcijos. Jose vyksta net roko koncertai. Atsiranda ir savitarnos bibliotekos, įrengtos moderniausiais įrankiais. Įdomu, kad bibliotekose prigijo ir sistemingai taikomas kokybės valdymas. Nuolat palaikomas ryšys su vartotojais, jų pastabos transformuojasi į kokybės gerinimo sprendimus. Daug dėmesio skiriama bibliotekų rinkodarai.
Iš tiesų, tyrinėtojai daro išvada, kad bibliotekų tinklas panaudoja pažangiausias verslo vadybos metodus, be to, sukūrė originalią bibliotekos idėją ir jos įgyvendinimo priemones.

Taigi biblioteka gali būti verslesnė, negu verslas, bet vistiek likti viešojo sektoriaus organizacija ir teikti daug džiaugsmo ir naudos ja besinaudojantiems žmonėms.

Parengta pagal:

HERACLEOUS L.; JOHNSTON R. Can business learn from the public sector? European Business Review. 2009, vol. 21, no. 4, p. 373-379. Prieiga per Emerald Publishing.

Nuotrauka iš: Singapore Government: Ministry of Information, Communication and the Arts, prieiga per internetą: http://app.mica.gov.sg/Default.aspx?tabid=70

Komentarai

  1. Ar tikiu, kad ir Lietuvoje iš bibliotekų verslas mokysis? Galbūt iš akademinių. Nes jos jau pamiršusios, kas yra sovietinės tradicijos: pas jus turbūt jau seniai lygiai aptarnaujami visi skaitytojai, atvirai komunikuojama su darbuotojais, vertinamos žmonių pastangos padaryti ką nors naujo, problemos sprendžiamos, o ne ignoruojami žmonės, kurie jas kelia, gebama sutelkti darbuotojus naujiems darbams, turima aiški vizija ir pakankamai įvairių naujoviškų kompetencinių gebėjimų, o ne titulų ir struktūrinių darinių, kurie sukurti tam, kad kažkas darbo turėtų. Tokios bibliotekos savo modernumą apibūdina ne suremontuotais pastatais, o įvairiapusiškomis paslaugomis, kurių reikia visuomenei, ir dėl savo nesėkmių ir negebėjimų kaltina save, bet ne ministeriją.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš tai ne manau, kad visos tokios bibliotekos.
    man pasisekė, nes aš dirbu bibliotekoje, kur mes verčiamės per galvą norėdami neatsilikti ir žmones visus įleidžiam ir bandom įtikti jiems ir tuo pačiu palaikom tvarką, kad vieni kitiems nemaišytų. Yra dalis dalis bibliotekų Lietuvoje kurioms galima nesikeiti- tiesiog gerai leisti laiką darbe ir dar algą gauti.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai