Elektroniniai katalogai - ar jie atitinka vartotojų lūkesčius?

Savo laiku elektroniniai katalogai buvo tikras proveržis vartotojų aptarnavimo srityje. Jie leido vartotojams patogiai atlikti leidinių paiešką nuotoliniu būdu, užsakyti leidinius. Tačiau šiandien vis dažniau kalbama apie tai, kad elektroninių katalogų paieškos principai, atitinkantys bibliografinio aprašo eilutes ir, iš tiesų, netoli pažengę nuo kortelinių katalogų paieškos būdų, jau nebeatitinka vartotojų lūkesčių.

Elektroninių katalogų tyrimai liudija, kad jie nebeatitinka vartotojų, kuriems plačiai prieinamos konkurencingos komercinės paieškos sistemos, poreikių. Pavyzdžiui, JAV Skaitmeninių bibliotekų federacijos 2008 m. atlikto bibliotekų elektroninių katalogų tyrimo rezultatai parodė, kad paieškos mechanizmai juose vis dar grindžiami kortelinių katalogų principais, katalogų vartotojų sąsaja neatitinka vartotojų poreikių (pvz., nėra tokių naudingų dalykų kaip rašybos tikrinimas, kas padeda efektyviai formuluoti užklausą), vartotojams, kurie neišmano bibliotekinių procesų ar nežino tikslių leidinio duomenų paieška dažniausia sukelia nemažai problemų (Wang, Lim, 2009).

Apie panašias problemas byloja ir praktikų patirtis. Naujai pasirodžiusiame straipsnyje Terry Ballardas iš JAV Niu Jorko Teisės mokyklos bibliotekos teigia, kad vartotojai praleidžia labai mažai laiko ieškodami bibliotekos elektroniniame kataloge, be to, retai naudojasi užklausos patikslinimo priemonėmis (Ballard, 2011).

Norėdamos neatsilikti nuo komercinių paieškos sistemų bibliotekos žvalgosi naujų skaitmeninių įrankių, kurie leistų pagerinti paieškos galimybes. Pasirodė nauji komerciniai produktai - pvz., Encore (Innovative Interfaces), Primo (Ex Libris). Tokia programinė įranga integruojama į elektroninio katalogo aplinką ir papildo jį priemonėmis, kurios labiau primena komercines paieškos sistemas, palengvina paieškos procesą. Pavyzdžiui, Encore siūlo naudotis tokiais įrankiais kaip rašybos patikra, žymių debesys, populiariausi paieškos rezultatai ir kt. Taip pat naudojami ir kiti rezultatų rangavimo mechanizmai (Overview/Encore, [b. d.]).

Savo straipsnyje Terry Ballardas pristato bibliotekos naudojimosi Encore įranga patirtį. Įdiegus naujus katalogo įrankius buvo stebima, kaip vartotojai naudojasi tradicinėmis elektroninio katalogo paieškos priemonėmis ir Encore galimybėmis. Prisijungimų analizė parodė, kad 83% tradicinio elektroninio katalogo vartotojų paliko katalogo puslapį nieko neieškoję, tuo tarpu naudojantis Encore paieškos įrankiu, tik 33% vartotojų neatliko paieškos ir paliko puslapį po prisijungimo. Vidutiniškai tradicinio el. katalogo vartotojai praleisdavo jame 90 sekundžių, tuo tarpu Encore - 4 minutes.

Tokia patirtis rodo, kad vartotojai pageidautų paprastesnių ir patogesnių paieškos mechanizmų, kurie, iš tiesų, ne tik patrauklesni, bet ir efektyviau atlieka paieškos funkciją. Todėl šiuolaikinėms bibliotekoms, norinčioms teikti kokybiškas paslaugas vartotojams jau tiesiog privaloma susimąstyti apie tai, kaip pagerinti el. katalogus įvedant naujas (o interneto vartotojui jau seniai įprastas) paieškos ir dialogo su sistema funkcijas ir paslaugas.

Parengta pagal:

BALLARD, Terry. Comparison of user search behaviours with classic online catalogues and discovery platforms. The Charleston Advisor [interaktyvus]. January 2011 [žiūrėta 2011 m. sausio 20 d.]. Prieiga per: IntegnaConnect. DOI 10.5260/chara.12.3.65

Overview/Encore [interaktyvus]. [b. d.]. [žiūrėta 2011 m. sausio 20 d.]. Prieiga per internetą: http://encoreforlibraries.com/overview

WANG, Jian; LIM, Adrienne. The next generation of network-level information discovery and delivery services in a digital landscape. Library management, 2009, vol. 30, issue 1/2, p. 25-34.

Komentarai

  1. Skiriu šiam tinklaraščiui stilingojo blog'o vardą ;)

    http://www.skanuirsveika.lt/2011/01/stylish-blogger-award.html

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai