Knygos ateitis - socialinis skaitymas

Prieš kelias dienas laikraštyje Los Angeles Times pasirodė įdomus straipsnis apie knygos ir skaitymo ateitį. Apie tai kalba Bobas Steinas, JAV Knygos ateities instituto steigėjas ir inovatyvių skaitmeninių medijų projektų iniciatorius.

Kaip transformuosis knyga ir skaitymas ateityje? Šiandien daug kalbama apie e.knygas ir skaityklių atėjimą į rinką. Tačiau Bobas Steinas pesimistiškai žvelgia e.knygų ateitį. Jo manymu, panašiai kaip ir garso įrašų industrija, e.knygų verslas nesugebės atsilaikyti prieš piratavimo bangą.

Apskritai, inovatoriaus ir futuristo nuomone, ateityje verslas sutelks dėmesį ne į turinio pardavimą, o į komunikaciją apie jį. Šiuolaikinės komunikacijos ypatumas - kolektyvumas (tą rodo daugybė projektų, kur kolektyvumas - kertinis akmuo - pvz., Vikipedija ir kt.). Tai reiškia, kad ir skaitymas virs kolektyviniu procesu - didės aptarimų, diskusijų vaidmuo; nublanks ribos tarp autoriaus ir skaitytojo - interneto vartotojai galės tapti knygų bendraautoriais. Knygos ateities institutas jau įgyvendino kelis įdomius projektus, kurie iliustruoja tokią ateitį. Vienas iš tokių projektų - savo svetainėje institutas atskleidė skaitytojams knygos kūrimo procesą. Autorius rašė knygą ir skelbė turinį svetainėje, o skaitytojai galėjo komentuoti kūrybos rezultatus ir prisidėti prie tolesnio siužeto plėtojimo. Kitas projektas suteikė galimybes kitaip organizuoti komentarų skelbimą tinklaraštyje. Sukurta įranga, kuri leido rašyti komentarus tiesiogiai "paraštėse" šalia komentuojamos vietos, o ne straipsnio pabaigoje.

Bobas Steinas įsitikinęs, kad leidybos verslas ateitis - socialinių tinklų, kolektyvinės kūrybos, dialogo tarp autoriaus ir skaitytojų skatinimas. Įdomu, kad ir sąvoką "knyga" Knygos ateities institutas traktuoja metaforiškai ir daugiausia tyrinėja įvairias medijas kaip idėjų raiškos formas - televiziją, kiną, radiją ir internetą ir visą kompiuterinių komunikacijos priemonių spektrą.

Tai tikriausiai galios ir bibliotekoms, kurios turės rasti kitokių būdų dalyvauti socialiniame skaityme/kūryboje.

Parengta pagal:

POPPER N. The future of reading: Bob Stein wants to change how people think about the book. Iš Los Angeles Times [interaktyvus]. 29 December 2010 [žiūrėta 2010 m. gruodžio 31 d]. Prieiga per internetą: http://www.latimes.com/business/la-fi-future-reading-institute-20101229,0,5363746.story

Institute for the future of the book [interaktyvus]. [2010] [žiūrėta 2010 m. gruodžio 31 d]. Prieiga per internetą: http://www.futureofthebook.org/

Komentarai

Populiarūs įrašai