Plataus masto savanorystė – naujas bibliotekos projektų įgyvendinimo principas

Tinklaraščio straipsnyje Vartotojai – pagalbininkai bibliotekų projektuose: nauji bendradarbiavimo būdai jau rašėme apie naują, bet sparčiai plintantį reiškinį, vadinamąjį crowdsourcing, arba įvairių darbų perleidimą savanoriams, arba tiksliau – jų didžiulei auditorijai. Bibliotekos pakankamai greitai susiorientavo ir jau daugėja projektų, kuriuose siekiama pasitelkti interneto vartotojų pagalbą. Minėtame straipsnyje aprašėme Australijos nacionalinės bibliotekos patirtį pasitelkti savanorių darbą tikrinant skaitmenintų laikraščių tekstus.

Panašiu keliu eina ir Suomijos nacionalinė biblioteka, kuri nusprendė perkelti į skaitmeninę aplinką savo archyvą. Organizuojant darbus pasitelkta įmonė Microtask, kuri išskaidys visus skaitmeninto teksto patikros ir metaduomenų kūrimo darbus ir pasiūlys juos savanoriams. Įdomu, kad tokio plataus masto savanoriavimo organizavimas jau tapo verslu. Galbūt ir bibliotekoms verta daugiau pasidomėti, kas yra crowdsourcing ir kaip pasinaudoti jo privalumais?

BESSONOVA, Anna. Revamping the Finnish national library. Iš Articstartup [interaktyvus]. 15 October 2010 [žiūrėta 2010 m. spalio 20 d.]. Prieiga per internetą: http://www.arcticstartup.com/2010/10/15/revamping-the-finnish-national-library

The National library of Finland will crowdsource metadata creation. Iš ResourceShelf [interaktyvus]. 18 October 2010 [žiūrėta 2010 m. spalio 20 d.]. Prieiga per internetą: http://web.resourceshelf.com/go/resourceblog/61336

Komentarai

  1. Savanorystė yra galinga jėga (jeigu taip galima išsireikšti), mat savanoriai turi geros energijos užtaisą ir didelę motyvaciją. Ne vienas tyrimas parodė, kad kartais savanoriai dirba geriau už samdomus darbuotojus. Savanoriavimas bibliotekose yra kultūrinės savanorystės dalis, gi Lietuvoje populiaresnė yra socialinė savanorystė, bet su laiku situacija pasikeis (ji keičiasi ir dabar), didelį impulsą kultūrinei savanorystei davė "Vilnius-Europos kultūros sostinė" savanorių programa. Manau bibliotekoms tikrai būtų verta apsvarstyti crowdsourcing'o galimybę, tačiau ne viskas auksas,kas auksu žiba, savanorių koordinavimas nėra toks paprastas procesas,kaip gali pasirodyti iš pradžių, o be to ne visi savanoriai atranda savo vietą organizacijoje, kultūros sferoje vyrauja "trumpalaikės savanorystės" reiškinys:)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai