Knygų įgarsinimo projektai, arba idėjų ir nuorodų kraitelė bibliotekoms

Visagaliame Facebooke aptikau įdomią Jolitos Steponaitienės nuorodą apie lietuvišką knygų ištraukų įgarsinimo projektą (ačiū Jolitai už puikią temą tinklaraščio straipsneliui). Pasidomėjau ir radau dar vieną užsienio projektą. Manau, bibliotekoms ir ypač skaitytojams turėtų būti labai įdomu. Bet apie viską iš eilės...

Pristatysiu dvi knygų įgarsinimo iniciatyvas - LibriVox ir Knyginėtojai.

Pirmasis projektas, LibriVox, siekia įgarsinti ir pateikti skaitytojams visame pasaulyje knygas, nebesaugomas autorių teisių įstatymų. Tai savanorių vykdoma iniciatyva. O startavo ji 2005 m. kanadiečio Hugho McGuire iniciatyva. Knygos įgarsinamos savanorių pastangomis, o tekstai gaunami iš kitų nepelno siekiančių projektų - Gutenbergo iniciatyvos ir Interneto archyvo. LibriVox svetainė prieinama trylika kalbų. Įgarsintų knygų kataloge galima rasti įrašus prancūzų, rusų, anglų, ispanų, portugalų, danų ir kitomis kalbomis. Knygų įrašai gali būti naudojami įvairiems tikslams - laisvalaikio praleidimui, mokantis kalbų, o gal ir būtų naudingi žmonių, kurie dėl regėjimo negalios neturi galimybės skaityti teksto. Kūrinių įrašai prieinami projekto svetainėje. Klausytis knygų galima dviem būdais - prenumeruojant projekto siuntinukus (angl. podcasts) arba įkėlus norimos knygos failą iš katalogo į savo kompiuterį ir naudojant standartinį garso įrašų grotuvą (pvz., Windows media).

Antrasis projektas, Knyginėtojai - savanoriška Lietuvos profesionalių aktorių iniciatyva. Kasdien aktoriai garsiai perskaito naujausių ir įdomiausių knygų ištraukas ir įrašus publikuoja internete. Gaila, kad nepavyko rasti informacijos apie projekto likimą, nes visi įrašai projekto Facebook svetainėje ir YouTube kanale datuojami 2009 m. Bet vistiek manau, tai puiki idėja, kuri galėtų padėti šiuolaikiniam nuolat skubančiam skaitytojui pasirinkti knygą - juk nedidelės ištraukos pakanka apsispręsti. Bibliotekos gali šią idėją pritaikyti savo skaitymo skatinimo veiklai - kodėl gi kiekvienam skaitytojui nepaskaičius trumpos ištraukėlės. Tik tokią iniciatyvą reikėtų derinti su knygų leidėjais, kurie turėtų suteikti leidimą viešai skelbti tokius įrašus. Iš kitos pusės, leidėjams tai galėtų būti puiki naujų knygų reklama, o skaitytojams nuostabus informacijos šaltinis apie tai, ką verta paskaityti.

Komentarai

  1. Vilniaus Vytauto Didžiojo Liūtų klubas įgarsino kelias knygas akliesiems (Lions klubų pagrindinė labdaringa veikla liečia akluosius visame pasaulyje). Nesu tikra ar smagu klausytis knygą, kurios kiekvieną skyrių įgarsina kitas žmogus, nes kiekvienas žmogus suteikia labai daug savo atspalvio. Bet kai klausiausi tų jų knygų, pasvajojau, kad tikrai norėčiau įgarsinti pasakas akliems vaikams, nes juk kas vakarą skaitau savo vaikams ir ne bet kaip, o su intonacija, bandydama pavaizduoti personažų nuotaikas, balso tembrus. Galvoju, tai gal imkimės ir padarykim ? :)

    Jolita

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai