Žvalgomasis tyrimas „Bibliotekininko portretas elektroninėje spaudoje“

Vasario mėnesį vykusioje “Knygų mugėje” buvo organizuota vieša diskusija „Šiuolaikinės bibliotekos ir bibliotekininko tapatumas: kas mes esame?“. Pranešimus skaitė Ramunė Petuchovaitė, Zinaida Manžuch ir Bibliotekininkystės ir informacijos studijų programos ketvirto kurso studentai – Aurelija Ažaneckaitė, Redvita Razmianecaitė ir Šarūnas Čėsna. Ketvirtakursiai, vadovaujant lekt. dr. Zinaidai Manžuch, atliko ir pristatė tyrimą „Bibliotekininko portretas elektroninėje spaudoje“.

Šiandien internetinė spauda prieinama kiekvienam. Svarbu žinoti, kaip bibliotekininkas –asmenybė, profesijos atstovas, visuomenės veikėjas – pristatomas žiniasklaidoje. Ruošiantis diskusijai atliktas žvalgomasis tyrimas, naudojantis Google news naujienų archyvu. Tyrimui naudoti 2004-2009 metų straipsniai. Pagrindiniai tyrimo šaltiniai: Balsas.lt, ve.lt, aina.lt, lrytas.lt, kurjeris.lt, elektronika.lt, atn.lt ir kiti. Analizei rinkti apibūdinimai, kurie gramatiškai sakinyje siejasi su žodžiu "bibliotekininkas”. Iš viso rasti 85 apibūdinimai 65 straipsniuose.

Elektroninėje spaudoje rasti bibliotekininko apibūdinimai, suskirstyti į 7 kategorijas. Daugiausiai rasta apibūdinimų apie bibliotekininko asmenines savybes (23), antroje vietoje pagal kiekį yra profesionalumo ir profesinės charakteristikos apibūdinimai (17). Trečioje vietoje apūdinimai nurodantys bibliotekininko vaidmenis visuomenėje (12). Ketvirtoje vietoje apibūdinimai apie bibliotekų darbuotojų socialinį ir ekonominį statusą (11). Penktoje ir šeštoje vietose – bibliotekininko asmeninės būklės ir profesinės veiklos apibūdinimai (8). Mažiausiai apibūdinimų rasta apie bibliotekininko profesinį pripažinimą (6).

Atlikus žvalgomąjį bibliotekininko portreto spaudoje tyrimą buvo pastebėta, kad visuomenės informavimas apie bibliotekininko profesijos specifiškumą yra nepakankamas. Dominavo apibūdinimai apie asmenines bibliotekininkų savybes, neretai keliantys šypseną „seksuali bibliotekininkė...“, „pavasariškai nusiteikusi bibliotekininkė...“, „prijaučiantis dailei bibliotekininkas...“ ir pan. Bibliotekų lankytojai dažniausiai pastebi darbuotojų nuotaiką, aprangą, išvaizdą bei amžių. Rasti tokie apibūdinimai kaip kuklus, ramus, atkaklus, sąžininga, senoji bibliotekininkė, pikta ir pan.

Kiekybiškai mažesnę rastų apibūdinimų grupę užima profesiniai apibūdinimai, kurie atskleidžia bibliotekininko kaip specialisto bruožus. Straipsnių autoriai apie bibliotekų darbuotojus atsiliepia kaip apie savo darbą išmanančius, ilgą darbo stažą turinčius, aukštos kvalifikacijos, apmokytus, skleidžiančius žinias, išsilavinusius žmones.

Spaudoje dažnai randami ir bibliotekininkų socialinės padėties apibūdinimai: alkani, nevalgę, mažiausiai vertinamos profesijos atstovai, bibliotekininkės sulygintos su melžėjomis, teigiama, kad šios profesijos atstovai taikėsi prie visų valdžių bei nemėgsta protesto akcijų.

Paskutinė didesnė apibūdinimų grupė – bibliotekininkų vaidmenų visuomenėje apibūdinimai. Bibliotekininkai ir skaitytojai mato šią profesiją kaip daugelio kitų profesijų mišinį arba sudaro įspūdį, kad bibliotekininkas yra pakankamai kompetentingas, kad atliktų mokytojo, psichologo, mokslininko, konsultanto visais gyvenimo atvejais ir pažangos variklio vaidmenis. Kyla klausimas, ar tikrai bibliotekininko profesija aprėpia tiek daug ir ar šios srities specialistas yra pakankamai kompetentingas padėti žmonėms visais gyvenimo klausimais. Galbūt, tokia situacija susidaro dėl to, kad patys bibliotekininkai ir spauda formuoja netikslų bibliotekininko portretą arba patys bibliotekininkai netinkamai save repezentuoja žiniasklaidos priemonėse.

Apibendrinant šio žvalgomojo tyrimo rezultatus galima daryti išvadą, kad bibliotekininkai yra matomi visų pirma kaip asmenybės, o tik po to gilinamasi į jų atliekamą darbą bei profesionalumo lygį. Taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai, kaip mes patys pristatome save ir savo specialybę žiniasklaidoje, ką akcentuojame bendraudami su žurnalistais, kad būtų formuojamas naujas, atitinkantis realybę ir darbo specifiką bibliotekininko portretas.

Parengė: Aurelija Ažaneckaitė, Šarūnas Česna ir Redvita Razmianecaitė (Bibliotekininkystė ir informacija, IV kursas, VU KF)

Komentarai

  1. Sutinku, kad turbūt formuojame netikslų savo portretą – dauguma bibliotekų net nesame apibrėžę savo paslaugų, vizijos ir misijos, nežinome, kur einame. Be to, yra nemažai bibliotekininkų, kurie patys savęs nevertina - gėdijasi pasakyti profesiją kalbėdami su žmonėmis iš išorės. Šito niekaip negaliu suprasti iki šiol, nors jau kone 10 metų bibliotekoje dirbu. O dėl mūsų profesionalumo, kurio padidėjimą taip mėgstame pabrėžti, tai reikalavimai čia padidėjo ne daugiau nei kitose gyvenimo srityse. Visi šiais laikais priversti daugiau mokytis:-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lina, man labai patiko mokytis kartu su jumis ir jūsų kolegomis iš bibliotekos balandžio 2 d. :) Dėkoju už šiltą renginį ir žinias.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai