Vilniaus bibliotekos pirmakursių akimis

Kiekvienais metais VU Komunikacijos fakulteto Bibliotekininkystės ir informacijos pirmakursiai keliauja į bibliotekas susipažinti su savo būsimos profesijos ypatumais ir bibliotekų veikla. Tokios ekskursijos vyksta pažintinės praktikos metu. Studentai pildo praktikos dienoraščius, kuriuose aprašo savo įspūdžius ir pastebėjimus. Šiemet nuspręsta pasidalyti jais ir tinklaraštyje, todėl skelbiame pirmakursių parengtą straipsnį. Manau, labai įdomu paskaityti, kaip mato bibliotekas pirmakursiai, kokie jų pirmieji įspūdžiai :).

Kaip ir kiekvienais metais, Vilniaus universiteto Bibliotekininkystės ir informacijos studijų programos studentams yra suteikiama unikali galimybė susipažinti su Vilniaus specialiosiomis, akademinėmis bei viešosiomis bibliotekomis. Ekskursijų metu, mes, pirmakursiai, susipažinome su bibliotekų veikla ir būsimosios profesijos specifika. Rudens semestro metu aplankėme 10 vienų iš svarbiausių Vilniaus bibliotekų, susipažinome su jų veikla ir įvertinome jas. Taigi šiame straipsnyje ir pateiksime mūsų, būsimųjų specialistų, nuomonę ir komentarus apie kai kurias aplankytas Vilniaus bibliotekas.

Pirmoji mūsų aplankyta įstaiga buvo Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Tai buvo pati pirma biblioteka, kuri mus supažindino su bibliotekos veikla iš darbuotojų pusės. Didelį įspūdį paliko Dokumentų konservavimo ir restauravimo centro ekskursija. Darbuotojai parodė, kaip yra atliekami restauravimo darbai, bei atliktų darbų pavyzdžius. Dėl šiuo metu vykstančios pastato renovacijos, kai kurios bibliotekos paslaugos yra perkeltos į kitas Vilniaus bibliotekas, tačiau pagirtina yra tai, jog esant tokioms sąlygoms, biblioteka puikiai funkcionuoja ir geba aptarnauji vartotojus. Viena bėda – skaitytojai, norintys pasinaudoti skaitykla (kuri yra šeštame aukšte) turi labai ilgai laukti lifto arba su tyliomis dainomis gali patys užkopti į 6-ame aukšte esančią skaityklą.

Lietuvos technikos biblioteka pasižymėjo didele sukauptos informacijos apimtimi, taip pat, norėtumėme pabrėžti, kad šios bibliotekos padalinys – Patentinės informacijos centras, teikia visas patentinės informacijos paslaugas. Mūsų, pirmakursių, akimis, ši biblioteka yra labai naudinga studentams, dėstytojams bei naujų mokslo žinių trokštantiems žmonėms. Ši biblioteka išsiskiria amžių glūdumas menančia aplinka, kurios auros nesugriovė remontai. Lietuvos technikos biblioteka kiekvieno akį patrauks savo architektūros autentiškumu, biblioteką puošia siužetine – figūrine bei ornamentine tapyba nutapytos freskos. Nors biblioteka suteikia visas mokymąsi lengvinančias sąlygas, tačiau jai trūksta modernesnės kompiuterinės technikos, kuri palengvintų informacijos paiešką bei kaupimą.

Lietuvos medicinos bibliotekoje didžiausio dėmesio sulaukė Garsinių – regimųjų priemonių skyrius, kadangi jame yra organizuojamos mokomosios paskaitos studentams bei medicinos specialistams, šios paskaitos vyksta naudojant vaizdo bei garso įrašus. Būtent šių priemonių pagalba studentai bei medicinos specialistai lengviau įsisavina informaciją. Šiame skyriuje laikomos vaizdajuostės su įvairiausiomis operacijomis, kurių vaizdai arba šokiruoja arba galutinai sustiprina pasiryžimą tapti medicinos fakulteto studentu, tai puiki galimybė besimokantiems pamatyti su kuo „valgoma“ tikroji medikų duona. Mes, būsimieji specialistai, norėtumėme pabrėžti, kad Lietuvos medicinos bibliotekoje nėra palankių sąlygų mokymuisi bei darbui. Bibliotekai priklausančiame pastate trūksta individualių ir grupinių darbo vietų skaitytojams.

Lietuvos mokslų akademijos biblioteka – yra valstybinės reikšmės universali mokslinė biblioteka įkurta 1941 metais. Tadas Vrublevskis yra vienas iš šios bibliotekos fondų pradininkų, nes jis buvo sukaupęs ir išsaugojęs jo tėvų sukauptą biblioteką ir ją perleido šiai bibliotekai. Šioje bibliotekoje yra laikomas seniausias dokumentas – XI a. Rašytinė evangelija. Beje, ši biblioteka turi du įėjimus – pro budintį (su pažymėjimais) ir pro atsiveriančias gėlių vazonus (pažymėjimas nereikalingas).

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos biblioteka sudomino savo specifiškumu. Tai vienintelė tokio tipo ir lygio biblioteka Lietuvoje. Mums patiko tai, kad bibliotekoje yra „Sibelius“ programa. Tai programa su kuria studentai ir dėstytojai gali kompiuteryje rašyti natas. Atskirai nuo bibliotekos yra įkurtas audio – video centras, kuris turi savo garso ir vaizdo įrašų bei elektroninį katalogą. Ši biblioteka galėtų tapti konspiracine būstine – juk ne kiekvienas šnipas išmano natų skaitymo meną. Visi fondai yra uždari, o leidinių egzempliorių yra tik po keletą. Mūsų manymu, studentai tokiu būdu yra priversti jausti didesnę atsakomybę už tai ką pasiskolina iš bibliotekos. Tačiau toks ribotas priėjimas prie informacijos šaltinių gali sudaryti daug nepatogumų studentams ir dėstytojams.

Vilniaus Mykolo Romerio universiteto biblioteka, mūsų akimis, yra labai vertinga visų universitetų teisės ir vadybos studentams, nes ten sukaupta įvairiausia literatūra šiomis temomis. Bibliotekos populiarumas viršija galimybes aptarnauti visus norinčiuosius, todėl šio fakulteto studentai turi pirmenybę naudotis skaityklų fondais. Prieš sesiją studentai turbūt pluša kaip bitutės skaitydami knygas ir ieškodami vietos kur atsisėsti. Tačiau visas modernumas sumenkina senąjį tikros bibliotekos kvapą.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto biblioteka turi 10 skaityklų. Mokslų darbuotojų skaitykloje saugomos disertacijos, magistro darbai, interneto skaitykloje gali naudotis bevieliu internetu. Išskirtinis bibliotekos bruožas yra tas, kad šioje bibliotekoje galima surengti savo piešinių, fotografijų ar kitokių meninių darbų parodą. Biblioteka nėra didelė, tačiau atmosfera jauki, nes vaikštant po biblioteką, ant kiekvieno stalo, ar tiesiog ant grindų yra padėtos pintinės su obuoliais. Tad jei bevartydamas knygas išalksti, visada rasi ko nors skanaus. Tai biblioteka turinti didelį techninį potencialą bei galimybę priimti Gedimino technikos universiteto studentus net naktimis, o tai žinote pliusas, jei tavo kambariokai nutarė surengti vakarėlį kaip tik prieš tavo egzaminą.

Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešoji biblioteka yra vietinės reikšmės istorinis paminklas su išlikusiais XVa. rūsiais. Šiuo metu bibliotekoje yra 13 struktūrinių padalinių: uždari skyriai, tokie kaip komplektavimo, knygų tvarkymo, bei metodikos; aptarnavimo skyriai, tokie kaip vaikų literatūros, abonemento, bibliografijos informacijos, Austrų, Šveicarų ir Lichtenšteino kunigaikštysčių skaitykla. Ekskursijos vadovė nuoširdžiai gyrėsi ir didžiavosi, jog šios bibliotekos bendrosios skaityklos salėje šoko trys buvę prezidentai: A. M. Brazauskas, R. Paksas, V. Adamkus. Biblioteka labiausiai pritraukia skaitytojus galimybe išsinešti knygas į namus, kur be jų būtų taip liūdna, tačiau dar liūdniau bus, jei knygų negražinsite – tai vienintelė biblioteka pasirašiusi sutartį su skolų išieškojimo kompanija.

Šv. Juozapo kunigų seminarijos biblioteka - tai institucija, kurioje rengiami būsimi kunigai. Šiame pastate jie mokosi ir gyvena. Seminarija – tai aukštoji mokykla, kurioje mokslai vyksta septynerius metus. Pastate yra ir mokymosi auditorijos, ir maža koplytėlė, kur seminarijos studentai mažiausiai tris kartus per dieną joje meldžiasi. Šios bibliotekos fondų tvarkymas turbūt vertas senovės Graikijos mitų užrašinėtojų plunksnos, nes visą fondą tvarkė ir tebetvarko vienas žmogus beveik be jokios pagalbos. Ši biblioteka 2006 m. buvo priimta į Mokslinių bibliotekų asociaciją. Fondą sudaro 50 tūkst. vienetų, prenumeruojama religijos mokslų duomenų bazė, saugoma literatūra italų, lenkų, lotynų bei senąja graikų kalbomis.

Apsilankius svarbiausiose Vilniaus bibliotekose pirma mintis kyla tokia, kad bibliotekos yra labai apleistos, kvepia sovietmečiu, todėl visai nenuostabu, kad dažnas nuvertina bibliotekininko profesiją. Pagirtina tai, kad beveik pusėje aplankytų bibliotekų vyko įvairiausios parodos, ekspozicijos ir t.t. Taigi, bibliotekos ne tik išduoda literatūrą, bet dar ir stebina lankytojus savo visuomeninę veikla. Ir dar – kai kurių bibliotekų įvaizdis tiesiog pribloškiantis, kad ir pvz.: barokinė Lietuvos technikos biblioteka ar Lietuvos mokslų akademijos biblioteka – rūmai. Na o jei jums vis dar trūksta informacijos apie čia paminėtas bibliotekas, tai linkime nepasididžiuoti ir jose apsilankyti patiems.

Parengė Bibliotekininkystės ir informacijos studijų programos I kurso studentai (konsultavo praktikos vadovė doc. dr. Jurgita Rudžionienė)

Komentarai

  1. O Vilniaus universiteto bibliotekoje nesilankė? Kodėl, jeigu galima sau leisti užduoti tokį klausimą? :) Ir dar, atsiprašau už neišmanymą, bet kurios bibliotekos pastato nuotrauka įdėta į straipsnį? Su kolege laužom galva, bet iš aplankytų bibliotekų, mūsų nuomone, nei vienai netinka :) Pagelbėkit :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nuotraukoje Lietuvos medicinos bibliotekos fasadas ir Šv. Juozapo seminarijos bibliotekos skaitykla. Dėl pažintinės praktikos turinio man sudėtingiau atsakyti, nes aš šiuo metu jai asmeniškai nevadovauju. Todėl gali būti įvairiai - bet kuriuo atveju, studentams yra daug progų apsilankyti VU bibliotekoje, pvz., klausant Studijų įvado kursą. Tikiuosi, šiek tiek pagelbėjau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. VU biblioteką pasirinko 8 VU KF 4 kurso studentai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikiuosi, kad apsilankymas bibliotekose pirmakursius motyvavo tolesnėms studijoms ir pateikė bent šiek tiek idėjų, ką reikėtų pertvarkyti bibliotekose. Tie, kurie baigs studijas gal net supras, kaip tai padaryti. Linkiu pirmakursiams sėkmės

    Bibliotekininkė

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mes buvome VU bibliotekoje, tačiau užduotį (dienoraščių pildymą) gavome jau po apsilankymo ir pradėjome jau nuo kitos bibliotekos.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Turėčiau patikslinti Antono atsakymą dėl lankymosi VU bibliotekoje: šis vizitas pagal bibliotekininkų studijų programą yra kito dalyko turinio dalis. O ši publikacija parengta pagal pirmakursių pažintinės praktikos turinį ir atspindi įspūdžius iš jos metu aplankytų bibliotekų.
    Jurgita Rudžionienė

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai